Noi informații în cazul copiilor români reținuți de autoritățile finlandeze

Noi informații în cazul copiilor români reținuți de autoritățile finlandeze

Cazul doctoriței din Piatra Neamț, Mihaela Camelia Smicala, căreia i-au fost luați copiii de autoritățile finlandeze și duși într-un centru de plasament capătă o nouă întorsătură. În curând se va deplasa o delegație a deputaților Comisiei pentru românii de pretutindeni pentru a discuta cu autoritățile din această țară.

Această situație a celor doi copii, luați de lângă mama lor româncă, a constituit tema audierilor ambasadorului Finlandei în România, Paivi Pohjanheimo, la Comisia pentru românii de pretutindeni, conform agerpres.ro. Scopul discuțiilor de marți a fost aflarea detaliilor legate de acest caz considerat de parlamentari ca fiind o dramă, un abuz și fiind totodată similar cu cel al familiei Bodnariu.

„Observăm în acest caz încălcări ale legislației finlandeze în mod inclusiv, chiar dacă doamna ambasador și-a declinat orice responsabilitate de a comenta cazul respectiv. Și am încercat să aflăm care au fost demersurile făcute de autoritățile finlandeze pentru a elimina toate încălcările care au fost înregistrate până în prezent. Spre exemplu, doamnei Smicala nu i s-a oferit un traducător, așa cum se procedează în orice țară normală. În plus, copiilor nu li s-a oferit un avocat din oficiu, așa cum prevede legislația finlandeză', a declarat la finalul discuțiilor președintele Comisiei, Constantin Codreanu (PMP).

Tema principală a acestui caz este încălcarea drepturilor unui cetățean român, potrivit declarațiilor lui Codreanu.

„Și noi avem obligația să ne ocupăm de acest caz și să înlăturăm aceste nedreptăți. (…) În acest caz a fost încălcată legislația finlandeză. Și vrem să readucem acest caz pe agenda publică. (…) Ne dorim să ajungem, cu o delegație a Comisiei a comunităților pentru românii de pretutindeni, ca să vedem la fața locului despre ce este vorba, chiar dacă doamna ambasador ne-a asigurat că Parlamentul finlandez nu are competențele necesare ca să se implice în acest caz. În același timp, vrem să avem întrevederi și cu Ministerul Justiției din Finlanda, cel care este autoritatea centrală în acest caz și vrem să avem în delegația noastră și reprezentanți ai Autorității pentru protecția copilului din România. Urmează să stabilim o dată pentru această vizită. (…) Vrem să vedem și punctul de vedere al autorităților finlandeze și să vedem ce putem face pentru că, dacă informațiile venite din partea doamnei (n.r. Smicala) sunt confirmate, avem de-a face cu un abuz. (…) Din păcate, Ambasada României din Finlanda nu a ajutat-o',  a mai spus deputatul PMP.

Ambasadoarea Finlandei a vorbit despre situația copiilor din alte țări

În timpul audierilor, ambasadoarea Finlandei la București a dat asigurări că autoritățile din țara sa sunt preocupate de asigurarea unui mediu sigur de viață pentru toți copii, indiferent de proveniența etnică a acestora. Mai mult, potrivit legislației privind protecția copilului, se asigură apărarea dreptului copilului sau atunci când părinții acestui nu sunt în poziția în care să-i asigure „o copilărie sigură'.

„Luarea copilului din grija părinților reprezintă întotdeauna o decizie de ultimă instanță. Această decizie se ia doar în cazurile în care siguranța copilului este pusă sub semnul întrebării. Așa încât genul acesta de decizii în instanță nu se iau pe baza unor motive neîntemeiate, ci de exemplu în cazurile în care părinții suferă de tulburări mintale, de dependență de alcool sau de tendințe violente. De asemenea, în Finlanda aplicarea oricăror forme de corecții fizice copiilor este interzisă prin lege. (…) În toate acțiunile întreprinde de autorități interesul superior al copilului primează. Și acest principiu este urmat cu strictețe de autorități', a spus ambasadoarea Finlandei

Paivi Pohjanheimo a precizat că sistemul de asigurare a drepturilor sociale în Finlanda se bucură de o largă recunoaștere pe plan internațional. De asemenea, autoritățile din această țară sunt obligate să respecte tratatele internaționale la care este parte. Totodată, și Constituția prevede că orice persoană este egală în fața legii.

„Acest aspect legat de viața privată a unei familii este în afara sferei de competență a Ambasadei Finlandei la București. Nu avem mandatul necesar pentru a obține informații detaliate în ceea ce privește un caz legat de protecția copilului și acest lucru se datorează și aspectelor legate de protejarea confidențialității datelor personale. (…) Revine instituției locale de protecția copilului din Tampere să decidă care este interesul superior al copilului', a mai declarat ambasadoarea.

Foto: adevarul.ro

Mihaela Tudor

Citește și:

Vești bune pentru cei care lucrează în Educație! Salariile personalului nedidactic cresc cu 20%

Stella Adam, doctorița fashion. Povestea unei vieți ieșite din comun

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
ziareonline.ro
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Stiri