Ce fac diferit oamenii care se laudă mereu că au avut cel mai grozav concediu și ce poți să înveți de la ei

Multă lume se întoarce din concediu cu o stare de spirit vecină cu tristețea: este o regulă nescrisă a vacanțelor. Ne întristăm că s-a încheiat concediul, că revenim iarăși la rutina de zi cu zi, că urmează aceleași tabieturi și ritualuri zilnice și nu putem decât să visăm cu ochii deschiși la următorul concediu.

Sunt, însă, și unii oameni care se întorc din concediu fericiți, cu un moral atât de ridicat încât te întrebi cum reușesc să scape de depresia post-vacanță. Nu este atât de complicat pe cât s-ar crede, iar știința este de partea noastră. Iată patru sfaturi dovedite științific, care te vor ajuta să ai parte de cel mai grozav concediu, de fiecare dată:

1. Alege cantitatea, nu calitatea

Poate vrei să vezi, măcar o dată în viaţă, cireşii în floare la templul Shinjuku, lângă Tokyo. Sau preferi sporturile extreme şi-ţi doreşti să faci surf pe o plajă din Australia. Sau, mai degrabă, să vezi capătul lumii, în Ţara de Foc? Toate aceste destinaţii au un singur lucru în comun: costul. Excursiile în locuri exotice costă mult şi nu poţi să pleci în fiecare an într-un alt loc exotic.

Nici nu e recomandat: un studiu publicat în Journal of Personality and Social Psychology a stabilit că oamenii au momente de fericire fără să aibă neapărat motive serioase pentru asta. Ceea ce înseamnă că vacanţele mai dese, dar mai ieftine şi fără o pregătire de durată sunt de preferat unor vacanţe pentru care sacrificăm şi timp, şi bani, şi pe care le aşteptăm prea multă vreme.

2. Încearcă lucruri noi

Fericirea vine și din lucrurile noi pe care le încerci în timpul unei vacanțe. Nu e recomandat să mergi în fiecare an în aceeași stațiune din Thasos, de exemplu, doar pentru simplul motiv că acolo te-ai simţit mereu bine iar localnicii oferă servicii de calitate. Activităţile şi locurile noi te vor ajuta chiar să percepi altfel trecerea timpului în vacanţă, lucru dovedit de un studiu semnat de psihologul american David Eagleman.

Nu te rezuma doar la locuri sau la mâncăruri noi. Fă sporturi noi, încearcă parasailingul, de exemplu, sau schiurile pe apă. Într-un oraş nou, renunţă la hoteluri şi închiriază un apartament ca să trăieşti, pentru câteva zile, ca localnicii. Dacă ești fumătoare, ia-ți în vacanță un dispozitiv IQOS. Te vei bucura în largul tău de avantajele lui: fără fum, fără scrum şi fără miros neplăcut.

3. Relaxează-te, ești în vacanță

Una dintre marile greşeli pe care multă lume le face într-o excursie într-un oraş nou este să se trezească în fiecare dimineaţă cu noaptea în cap şi să ia la rând toate locurile de vizitat de pe harta turistică. Muzee, parcuri, restaurante: trebuie toate bifate? Nu, pentru că vacanţa înseamnă în primul rând relaxare şi deconectare de la problemele cotidiene.

Alege doar obiectivele pe care îţi doreşti să le vezi, nu pe cele recomandate de prieteni sau de ghidul turistic şi vei încheia ziua mai fericită. Un studiu publicat în Journal of Economic Perspective a demonstrat că oamenii sunt mai fericiţi atunci când se relaxează, când socializează şi când mănâncă. Nu trebuie să urmezi aceeaşi reţetă, e suficient să faci doar ce-ţi place, mai ales în vacanţă.

4. Lasă ce e mai bun la finalul vacanței

De multe ori suntem tentaţi să facem cele mai plăcute lucruri la începutul unei vacanţe şi să lăsăm spre final lucrurile care nu ne plac, cu gândul că, poate, vom reuşi să scăpăm de ele. Cumpărături pentru cei rămaşi acasă? Nu sunt multe persoane care să facă asta cu tragere de inimă. Fă o schimbare în programul tău de concediu şi lasă cele mai interesante experienţe la finalul vacanţei.

Potrivit unui studiu publicat în revista Psychological Science, impresia cu care rămânem după un concediu se bazează pe ultimele experiențe, așa că încheie concediul cu o petrecere nebună pe plajă, sau cu o vizită în locul pe care doreai să-l vizitezi încă din prima zi. Acestea sunt amintirile cu care vei rămâne pe termen lung, așa că planifică-ți programul în așa fel încât să-ți oferi singură motive de fericire pentru tot anul.

Nu uita să-ți faci planuri: pentru mulți oameni, planificarea este cel mai plăcut moment al unei vacanțe și există chiar studii care demonstrează că mulți oameni sunt mai entuziasmați înainte de vacanță decât atunci când sunt în vacanța propriu-zisă. Până la urmă, singurul lucru cu adevărat important este să faci doar lucrurile care îți fac plăcere la momentul potrivit.

(P) Articol realizat in colaborare cu IQOS.

Sursa foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
Libertatea
VIVA!
Unica.ro
Retete
Baby
ELLE
CSID
Ego.ro
Descopera.ro
Diva Hair
TV Mania
Trending news
Mai multe din Diverse