Ce este un infiltrat cornean? Cum se tratează?

Un infiltrat cornean este o singură celulă sau un grup de celule inflamatorii în corneea care în mod normal este clară. Un infiltrat rezultă în urma unei infecții, a scăderii aportului de oxigen sau a unei leziuni la nivelul corneei. Un infiltrat cornean este vizibil la microscop sau chiar și cu ochiul liber și se prezintă sub forma unor pete rotunde, gri.

Deoarece infiltratele corneene reprezintă răspunsul organismului dumneavoastră la o infecție sau la o inflamație, există multe motive din cauza cărora se pot forma. Totul, de la o infecție oculară până la purtarea lentilelor de contact pentru perioade lungi de timp, poate duce la formarea infiltratelor corneene. Unele persoane care sunt supuse unei intervenții chirurgicale la nivelul corneei pot dezvolta, de asemenea, infiltrate corneene.

Există două tipuri principale de infiltrate corneene: infecțioase și sterile. Infecțiile la nivelul corneei pot fi cauzate de bacterii, viruși sau alți agenți. Infiltratele corneene care au o cauză sterilă nu se datorează infecțiilor. Dar ele pot fi cauzate de purtarea excesivă a lentilelor de contact sau de intervenții chirurgicale.

Infiltrat cornean, cauze infecțioase

Infiltratele corneene infecțioase sunt cele mai frecvente tipuri de infiltrate corneene. De asemenea, acestea sunt adesea mai dureroase decât omologii lor sterili. Ele pot duce la secreții de mucus, lăcrimare, formarea de hipopion (supuratie in camera anterioara a ochiului, intre cornee si iris) și chiar ulcerații dacă nu sunt tratate.

Potrivit All About Vision, infiltratele infecțioase sunt, în general, mai frecvente la nivelul corneei centrale. Cauzele comune includ:

Virusurile – Virusurile pot duce la formarea infiltratelor corneene. Virusurile includ herpes simplex, herpes zoster și adenovirusurile care provoacă keratoconjunctivita epidemică.

Keratita bacteriană – Acest tip de infecție corneană este dată, de obicei, bacteriilor Staphylococcus, Streptococcus și Pseudomonas. Aproximativ 20-40% din cazurile de keratită bacteriană sunt cauzate de bacteriile care se formează în lentilele de contact și în husele acestora. Lentilele de contact oferă un mediu propice pentru dezvoltarea și transmiterea bacteriilor. Atunci când aceste bacterii intră în contact cu ochiul, ele pot duce la o infecție care poate provoca formarea infiltratelor corneene. Persoanele care poartă lentile de contact cu purtare prelungită au un risc de peste 40% de a dezvolta keratită bacteriană.

Close up of corneal ulcer during eye examination.

Keratita fungică – Acest tip de inflamație este mai puțin frecventă decât cea bacteriană. Keratita fungică poate apărea după o leziune a ochiului provocată de anumite tipuri de plante sau legume. Se poate dezvolta la persoanele imunocompromise dacă ochii lor sunt expuși la ciupercă. Keratita fungică legată de lentilele de contact este mult mai puțin frecventă, dar poate apărea și ea.

Infecții cu protozoare – Aceste infecții sunt de obicei cauzate de un parazit. Persoanele care poartă lentile de contact într-o piscină, în apă dulce sau în cadă cu apă caldă prezintă un risc mai mare. Acestea pot duce la durere severă și fotofobie dacă nu sunt tratate.

Close up of the corneal ulcer during eye examination.

Cauze ale infiltratelor corneene neinfecțioase (sterile)

Infiltratele corneene sterile rareori duc la secreții de mucus. De asemenea, acestea tind să fie mai puțin dureroase și nu duc la sensibilitate la lumină, precum infiltratele corneene infecțioase. Ele sunt, în general, mai frecvente în corneea periferică, mai scris sursa citată anterior.

Lentile de contact

De departe, cea mai frecventă cauză a infiltratelor corneene sterile este purtarea lentilelor de contact. Purtarea lentilelor de contact poate duce la formarea de infiltrate corneene infecțioase. Acest lucru apare atunci când există un transfer de bacterii. Acestea pot duce, de asemenea, la formarea de infiltrate corneene sterile.

Problemele legate de lentilele de contact pot duce la apariția infiltratelor corneene. Problemele includ o potrivire sau un material necorespunzător, sensibilitate la soluții și înlocuirea prea puțin frecventă a lentilelor. O rutină de îngrijire necorespunzătoare și insuficiența oxigenului la nivelul corneei din cauza purtării peste noapte pot provoca, de asemenea, infiltrate corneene.

Blefarita stafilococică

Această afecțiune este cauzată, de obicei, de o creștere excesivă a unei bacterii, Staphylococcus aureus. Această bacterie poate trăi pe corpul dumneavoastră fără să vă îmbolnăvească. Bacteria poate provoca o reacție inflamatorie la nivelul corneei, mai degrabă decât o infecție. Această inflamație poate duce la infiltrate sterile în cornee.

Keratoconjunctivita vernoasă

Această afecțiune este o formă cronică și sezonieră de alergii oculare severe care poate duce la infiltrate sterile. Se întâlnește de obicei în climatele mai calde și uscate și afectează bărbații tineri.

Afecțiuni medicale

Bolile autoimune pot provoca infiltrate corneene din cauza inflamației. Printre exemple se numără artrita reumatoidă, scleroza multiplă și lupusul.

Chirurgia corneei

Operațiile chirurgicale refractive, cum ar fi PRK și LASIK, provoacă traume și inflamații la nivelul ochilor. Se crede că infiltratele corneene apar în aproximativ 1 din 300 de cazuri. Acestea sunt probabil legate de utilizarea lentilelor de contact cu bandaj.

Simptome ale infiltratelor corneene

  • Durerea ochilor
  • Vedere încețoșată
  • Secreții
  • Sensibilitate la lumină
  • Ochi roșii

Cum se tratează un infiltrat cornean?

Tratamentul pentru un infiltrat cornean va fi dat în funcție de tipul acestuia, infecțios sau steril.

Steroizii oculari s-au dovedit a fi deosebit de eficienți în tratarea infiltratelor corneene sterile. Aceștia fac acest lucru prin scurtarea duratei inflamației. Acești steroizi sunt adesea prescrise împreună cu antibiotice. Acest lucru ajută la scăderea șanselor de a dezvolta o infecție secundară.

În cazul în care infiltratul cornean a fost cauzat de o infecție, pot fi prescrise antibiotice topice, antivirale sau antifungice. Corticosteroizii pot fi utilizați pentru a diminua inflamația, disconfortul sau potențiala cicatrizare a corneei.

Dacă un pacientul nu simte durere sau disconfort, este posibil ca medicul oftalmolog să decidă să nu se aplice niciun tratament. Acest lucru se datorează faptului că multe tipuri de infiltrate corneene dispar de la sine în decurs de două săptămâni.

Foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
substantial.ro
Publicitate
CSID
Kudika
Descopera.ro
Unica.ro
Retete
Baby
Life.ro
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Sanatate