Caz fără precedent! Doi profesori și șase părinţi, acuzaţi de discriminarea a unui băiat diagnosticat cu sindrom Down

Caz fără precedent! Doi profesori și șase părinţi, acuzaţi de discriminarea a unui băiat diagnosticat cu sindrom Down

Andrei are 14 ani, locuiește în Botoșani și a fost diagnosticat cu sindromul Down încă de când era foarte mic. De atunci, viața lui a fost un adevărat calvar și mai ales în privința educației la care nu prea a mai avut acces. Copilul a fost umilit de colegii săi de la școală în repetate rânduri, dar și de părinții acestora. Cazul acest băiat a înregistrat o premieră în Romania, după ce doi profesori găsiţi vinovaţi pentru discriminarea elevului, alţi şase părinţi se fac acum responsabili de încălcarea dreptului la demnitate şi educaţie.

Opt medici si psihologi l-au diagnosticat pe Antrei cu sindrom Down, potrivit a1.ro. La şcoală, copilăria lui a devenit un coșmar după ce colegii și profesorii de la școală i-au ironizat starea de sănătate. Din cauza umilinţelor repetate, anul trecut o asociaţie pentru drepturile copiilor cu dizabilităţi a depus o plângere la Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării.

Abia după un an s-a trimis și un răspuns la această plângere. Pentru aceste vorbe jignitoare, şase părinţi ai unor elevi de la Şcoala 13 din Botoşani au fost găsiţi vinovaţi de încălcarea dreptului lui Andrei la demnitate şi educaţie. Acest fapt reprezintă o premieră în România.

 Chiar dacă ancheta efectuată de Inspectoratul Şcolar Botoşani anul trecut a arătat cu totul altfel, acum situația s-a schimbat. Doi dintre profesorii lui Andrei au fost și ei răspunzători pentru tratament discriminatoriu la adresa copilului.

Situația Andrei a scos la suprafaţă o reală problemă a sistemului de învăţământ din România. Peste 20.000 de copii cu dizabilităţi sunt lăsaţi în afara oricărei curicule şcolare, astfel accesul lor la educație este restrâns. Iar alţi 30.000 sunt aruncaţi în instituţiile de profil, subfinanţate şi oricum slab dezvoltate.

La şcoala din Botoşani, specialiştii vor monitoriza comportamentul profesorilor pe o perioadă de o lună. Andrei a fost mutat la o altă unitate de învăţământ din oraş, unde s-a integrat fără probleme.

Foto: Captură video Antena 1

Citește și:

Ce spun educatorii despre recuperarea vacanței prelungite?

Cum îți protejezi copilul de informațiile periculoase de pe Internet

Vești bune pentru studenți! De la 1 februarie vor călători gratuit cu trenul

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
ziareonline.ro
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Educatie