Cautau mormântul Cleopatrei, dar în schimb, au găsit un „miracol al geometriei”
Mormântul Cleopatrei rămâne în continuare un mare mister al tuturor timpurilor. Cu toate acestea, arheologii sunt tot mai aproape de marea descoperire a mormintelor Cleopatrei și a lui Marc Antoniu.
În încercarea lor de a descoperi mormântul Cleopatrei, arheologii au găsit noi indicii despre viața și moartea celebrei Regine a Egiptului. Kathleen Martinez, arheolog la Universitatea din Santo Domingo, care a lucrat timp de peste 15 ani la Templul Taposiris Magna, a descoperit un tunel subteran impresionant și alte artefacte semnificative. Tunelul se află sub apă, ceea ce susține teoria că mormântul Cleopatrei ar putea fi, de asemenea, sub apă din cauza cutremurelor care au lovit zona în vechime.
Arheologii au descoperit un tunel de 1.305 de metri sub templul Taposiris Magna din Egipt, asemănător cu vechiul tunel al lui Eupalinos din Grecia.
Cercetătorii care căutau mormântul Cleopatrei au descoperit un tunel remarcabil la 13 metri sub pământ. Ei au descris tunelul, situat la Taposiris Magna, pe coasta egipteană, drept un „miracol al geometriei'. În timp ce părți din tunelul Taposiris Magna sunt scufundate în apă, semănând izbitor cu tunelul Eupalinos din Grecia, scopul său rămâne o enigmă. Această cercetare ar putea fi o descoperire majoră în istoria arheologică, dacă se confirmă că tunelul conduce la mormântul Cleopatrei.
Ministerul egiptean al Turismului și Antichităților a remarcat asemănarea cu tunelul grecesc, dar nu i-a putut determina funcția.
Arheoloaga Kathleen Martinez, aflată în căutarea mormântului Cleopatrei încă din anul 2004, consideră tunelul o potențială descoperire. Templul, fondat în jurul anului 280 î.Hr., a fost dedicat lui Osiris și Isis, zeități asociate cu Cleopatra. Indicii, inclusiv monede și figurine găsite în templu, sugerează posibila înmormântare a Cleopatrei și a lui Marc Antoniu în morminte similare. Următoarea fază a căutătilor implică explorarea Mării Mediterane, unde cutremurele care au avut loc între anii 320 și 1303 d.Hr. au făcut ca părți ale templului să se prăbușească în valuri. Săpăturile anterioare au descoperit tuneluri care se extind de la Lacul Mariout până la Mediterana.
Descoperirile includeau monede cu numele reginei Cleopatra și al lui Alexandru cel Mare și statui ale zeiței egiptene Isis. Mai mult, au fost descoperite și 200 de monede cu chipul și numele Cleopatrei în locul altarului templului, sugerând o legătură directă între Cleopatra și templul Taposiris Magna.
Indiferent dacă mormântul Cleopatrei se află sau nu în aceste tuneluri, săpăturile în curs oferă perspective noi asupra misteriosului oraș antic.
Antibiotice fără rețetă: în ce condiții se pot lua de la farmacie