Catalin Stefanescu: Ma incapatanez sa cred in onoare si cavalerism

Exista o emisiune pe un alt post de televiziune care s-a inspirat din titlul show-ului vostru…
Da. Asa e. Dar e o chestie pe care n-as comenta-o. Cred ca nu e nevoie sa arunc eu piatra si sa ma dau lovit. Pana la urma, fiecare se defineste prin ceea ce face. Desi s-ar putea sa sune desuet, ma incapatanez sa cred si acum in onoare si cavalerism. Emisiunea noastra nu vrea sa dea verdicte, ci sa deschida apetitul pentru cultura, pentru puterea de a admira.

 

Ai vreun regret legat de ceea ce ai facut (sau nu) pana acum?
Regret enorm ca n-am facut muzica.

 

Probabil ca iti ramane foarte putin timp pentru viata personala. Ai cate o iubita in fiecare oras prin care treci sau una singura, stabila?
Nu sunt din categoria celor care-si povestesc amorurile la o bere, cu amicii. Am o prietena, locuim impreuna de niste ani, vreo opt, si, cu permisiunea ta, mai mult n-as povesti.

 

Stiu ca iti place sa gatesti – care este meniul de maestru bucatar pe care il propui cititoarelor?
Deschidere: batog rusesc, paine neagra, masline si vodca de calitate. Pe urma, midii facute repede in vin alb, cu smantana, putin usturoi, ceapa, sare, piper alb si patrunjel. Trebuie cratita mare, cu capac. Se scutura des, sa se deschida frumos scoicile. Apoi, lovitura fulgeratoare cu legume (ardei gras, vinete, ciuperci intregi) jucate in wok, nelasate sa moara, sa se inmoaie de tot, cu o urma de ulei de masline si cateva picaturi de zeama de lamaie.

Langa ele, pastrav prajit in ulei de masline cu o bucatica de unt si condimente la marea inspiratie. Pe pastrav, cand e gata, se mangaie un sos delicat, din maioneza de casa, cu smantana, un varf de lingurita de pasta dulce de ardei si bucati mici de ansoa. Lucrarea asta se ofera tinuta la brat de un vin alb, sec, sa faca gura punga, dar sa aiba aroma proaspata, cu note de mar. Recomand Cramposia de Dragasani.

Sau un Soave italienesc pentru fitosi. La final, un roze romanesc, dar nu din ala dulce de-ti sare caciulita. In preajma lui, cascaval uscat de Huedin, branza mucegaita, struguri mari si mere verzulii. Se poate pune capac delicat cu un paharel de Unicum. Totul oferit cu rabdare si muzica potrivita.

 

Ce muzica asculti si care sunt filmele pe care le-ai revedea cu placere?
Ascult tot soiul de muzici, de la clasic la metal, de la progresiv la etno, de la lautari la trance. Mi-e greu sa fac o ordine, dar ascult mult Dream Theater inca de cand au aparut, Yes (marea mea nebunie), Led Zep, Pink Floyd, Emerson Lake & Palmer, The Who, Thin Lizzy, cateva trupe mai noi, Spock’s Beard, Transatlantic, Arena, Muse, Coldplay, Porcupine Tree, OSI, apoi idolii din jazz: Jarrett, Monk, Hancock, Miles, Garbarek, Oregon…

Cu filmele mi-e si mai greu. Asa repede, ma gandesc la Coppola, Tarkovski, David Lynch, Michael Mann, la teribilul The Thin Red Line al lui Malik, la von Trier, la Ridley Scott, la Paradjanov, la Scorsese, la extraordinarul Taking Sides al lui Istvan Szabo, la Zanussi, la Kubrik, dar si la Pintilie si Mircea Daneliuc…
Daca ai fi invitatul propriei tale emisiuni, ce intrebare ti-ai pune la sfarsit? Nici o intrebare. Mi-as oferi inca o piesa cantata de colegii si prietenii mei: Virgil Popescu, Puiu Pascu, Razvan Mirica si Relu Bitulescu.

Text Mihaela Doina Radulescu; Foto – CIPRIANI

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2 3

Loading...
Recomandari
Libertatea
Doctorul Zilei
Baby
Sfatul parintilor
Mai multe din Vedete-Personalitati