Cât de pregătiți sunt elevii pentru a susține examenele la 14 ani? Oana Moraru: „La 14 ani, un copil nu e pregătit să arate în ziua aia tot ce poate”

CONȚINUT VIDEO AVANTAJE

Sistemul educațional din România presupune ca elevii să susțină examenele încă de la vârste fragede, iar primul cel mai important examen este Evaluarea Națională. Cu toate acestea, Oana Moraru, fondatoarea platformei „Vocea părinților”, este de părere că elevii de 14 ani nu sunt pregătiți din punct de vedere psihic pentru o astfel de examinare.

Cât de pregătiți sunt elevii pentru a susține examenele la 14 ani?

Elevii din România intră în febra examenelor încă de la vârste fragede, iar profesorii sunt de părere că acest lucru este benefic pentru educația lor și asta pentru că ei învață să își antreneze memoria și se obișnuiesc cu emoțiile unei astfel de evaluări. Cu toate aceastea, țări ca Finlada sau Japonia nu mizează pe o astfel de educație. În sistemele educaționale din aceste țări, examenele sunt introduse doar la liceu, iar în timpul ciclului primar și al celui gimnazial, accentul se pune pe notele obținute de elevi. Astfel, admiterea la liceu se face pe baza acestor medii, iar elevii sunt ghidați către profilul la care se pricep cel mai bine.

„Avem un sistem foarte incorect unde se poate interveni cu schimbarea notelor și cu trafic de influență peste tot. Noi trebuia să facem așa, dar am făcut din ambele lucruri. Fie să nu avem deloc examen până la terminarea liceului, dar notele copiilor să fie pe bune și să fie trimiși în funcție de ce performează ei, așa cum au sistemul finlandezii, acolo nu există examen sau japonezii. Nu există examinare la 14 ani, dar mediile acumulate în gimnaziu și recomandările profesorilor arată care merg pe domeniul tehnic, care merg pe full matematică, pe full științe, fără să existe ca la noi și examen, dar și cuantumul mediei. Ori fără medie de loc și dai examen. La 14 ani, un copil nu e pregătit să arate în ziua aia tot ce poate. Nu e stabilizat. Știi cum e? E ca la actorii debutanți. După ce au repetat câteva luni și la premieră sunt poate la jumătate din capacitatea lor. Copiii de 14 ani sunt în plină fluctuație hormonală, exact când bate la ușă „Cine sunt eu?, Uite cum am fața, Vai, nu mă mai regăsesc în oglindă, Cine e prietenul meu?”, prima îndrăgostire e la 14 ani pentru mulți și pac examenul ăsta și vocea, corul comunității că dacă ratezi ăsta ai ajuns de…Asta vine în continuare și pe programa de I-IV și pe programa de grădiniță”, a spus Oana Moraru într-un interviu pentru Revista Avantaje.

Oana Moraru consideră că elevii care termină 8 clase se află într-o perioadă dificilă a vieții lor, trec prin foarte multe frământări, iar în aceste condiții, aceștia nu pot dovedi care este nivelul lor de cunoștințe. În plus, elevii nu ar trebui să fie puși să facă alegeri privind cariera la această vârstă, tocmai pentru că nu sunt pregătiți și nu știu exact care este vocația lor.

Foto: shutterstock.com

Citește și:

Cât de importantă este stima de sine și cum pot fi învățate fetițele să se aprecieze mai mult

Alimentația copilului stresat de examene! Sfaturi prețioase de la un medic specialist

Tu ce fel de succes îți dorești pentru copilul tău?

 

 

 

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
Libertatea
VIVA!
Unica.ro
Retete
Baby
ELLE
CSID
Ego.ro
Descopera.ro
Diva Hair
TV Mania
Trending news
Mai multe din Educatie