Tu ce fel de succes îți dorești pentru copilul tău?

ce fel de succes îți dorești pentru copilul tău

Copiii sunt învățați încă de mici că este important ca în viață să ai succes pe toate planurile. Cu toate acestea, Vistiana Long, psihoterapeut, subliniază că cei mici nu află și care sunt tipurile de succes pe care le pot atinge în urma acțiunilor lor.

Exagerând puțin, cred că există două feluri de preocupări pentru ceea ce s-ar putea numi “succes în viață”:

1.  Succesul perceput sau “de fațadă”, constând în ceea ceea ce se vede: funcție la serviciu, obiectele deținute, frumusețea sau reușitele personale, ale partenerului sau ale copiilor etc. Acesta este succesul pentru care există “rețete” transmise din generație în generație: să iei note mari, să te angajezi, să te căsătorești, să faci copii, să-ți cumperi chestii șamd.

2. Succesul trăit sau “nevăzut”, care constă în sentimentul de împlinire, de pace interioară, în recunoștința de-a te trezi în fiecare dimineață, în împăcarea cu care pui seara capul pe pernă, în a fi conștient de cine ești și care ți-e menirea, în stările din care faci ceea ce faci, în capacitatea de a fi în contact cu tine și de a te conecta cu oamenii, cu natura și cu divinitatea/Universul la un nivel profund. Este succesul pentru care nu există rețete pentru că reperele nu sunt în exterior ci în interior, în felul în care omul se simte pe sine în raport cu el însuși, cu viața și cu ceilalți.

Dacă te uiți o clipă la felul în care am clasificat eu succesul, tu ce formă de succes îți doresti pentru copilul tău? Și ce fel de educație crezi că încurajează prima categorie și care pe a doua?

De Vistiana Long

Foto: 123rf.com

Citește și:

Școli de vară pentru copilul tău. Uite unde poate merge pentru a-și consolida cunoștințele

Calendar Evaluarea Națională 2017. Când încep examenele și când se afișează rezultatele

Cât de important e un Plan de Educație Individualizat pentru un copil supradotat?

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Libertatea
Publicitate
Huff
VIVA!
Retete
Baby
Sfatul parintilor
Mai multe din Educatie