Cât de benefice sunt artele marțiale în educația copilului

CONȚINUT VIDEO AVANTAJE
L-am invitat pe Liviu Bădescu, Sensei Hanshi 8 DAN, să explice părinților felul în care artele marțiale îi pot echilibra pe copii, îi pot ajuta să își gestioneze furia și crizele specifice vârstei. Ce aduc karatele în evoluția personală a unui copil și cum îi pot modela caracterul astfel încât să devină un adult responsabil, organizat, cu o gândire matură?

Ca să avem o abordare completă, am stat de vorbă cu fiecare dintre cei implicați: maestrul Liviu Bădescu, discipolul său, Vlad Tuță, în vârstă de 13 ani, și mama lui Vlad, Lavinia Tuță, cea care l-a îndreptat către artele marțiale.

'Artele marțiale pot fi practicate de oricine. Pentru că dau un sens spiritual profund, te fac mai tolerant, mai conștient că ai în față nu un adversar, ci un partener. Artele marțiale nu încurajează contradicția, conflictul și agresiunea, dar în momentul în care se produce agresiunea, te învață să dai răspunsul cuvenit.', recomandă sensei Liviu Bădescu.

La întrebarea 'când e indicat să duci copilul la karate?' și dacă există un profil psihologic al celor care se adresează unui instructor de arte marțiale, sensei susține că nu contează calitățile fizice, ci mai ales cele mentale. Primează educația părinților și a copiilor, de aceea se impune o discuție cu părinții mai întâi.

Karatele se adresează fetelor și băieților deopotrivă și e esențial de spus că la antrenamente se clădesc mai degrabă caractere, nu doar forță fizică, latura tehnică fiind întotdeauna subordonată celei spirituale.

În ceea ce privește evaluarea copilului înainte de a face karate, se impune o discuție preliminară cu copilul și părinții. Copiii se nasc egali, dar sunt educați diferit, iar felul în care copilul e amprentat de educația de acasă face o diferență majoră. Se poate discuta chiar despre câteva direcții în care poate evolua un copil care face arte marțiale.

Tocmai pentru că acestea disciplinează, organizează și responsabilizează un copil. Îl fac să gândească matur. Mai târziu poate ajunge un bun manager, poate promova în instituții militare de învățământ superior.

Datorită faptului că o bună pregătire marțială trebuie dublată de o bună pregătire intelectuală, copiii care practică arte marțiale își cultivă calități mentale deosebite și simțul oportunității care îi va ajută ulterior să identifice situațiile propice din viață și să ia decizii corecte.

Vlad Tuță, 13 ani, Râmnicu Vâlcea, deținător centura maro, Karate-do

'Am început să practic karate la 5 ani și jumătate. E singurul sport care mi-a plăcut. Mama m-a adus la prima lecție și am rămas. Îmi place tot ce fac la antrenamente. Mă ajută în tot ceea ce fac.'

Lavinia Tuță, mama lui Vlad: 'L-am lăsat să aleagă ceea ce dorește el să practice. L-am dus să vadă mai multe sporturi, pentru că din prima clipă când a intrat într-un dojo, a știut ce vrea: ,,Eu aici rămân!”, mi-a spus. Chiar dacă și fratele meu a practicat încă din copilărie tot karate (sensei fiindu-i tot Liviu Bădescu), Vlăduț a aflat mult mai târziu, pentru a nu-l influența în alegerea făcută.

De ce karate? Pentru că îmi place! – acesta era răspunsul lui Vlad. La început, în stația de autobuz își repeta în gând kata (seturi pre-aranjate de mișcări și tehnici, aranjamente ritualizate de lupte – n.r.); acasă, chiar dacă nu știa sa citească, lua cărțile, inclusiv pe cele ale domnului Liviu Bădescu, se uita la ,,desene” – figuri, le învăța și le executa.

La școală, fiind într-o clasă cu profil sportiv (atletism și volei), a optat pentru atletism ca să își mențină condiția fizică. Practicarea artelor marțiale i-a adus lucruri pozitive și constructive în viață, dar mai important, provocarea continuă cu el însuși pentru a-și depăși mereu propriile performanțe și pentru a fi un învingător în imprevizibilul vieții.'

Citește și Maestrul Liviu Bădescu, un bărbat de 5 stele

Citește și Sambo, sportul despre care foarte puține persoane au auzit

A consemnat Daniela Palade Teodorescu

Sursa foto: 123rf.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
substantial.ro
Publicitate
CSID
Descopera.ro
Unica.ro
Retete
Baby
Life.ro
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Video