Castigatorii concursului Tanarul Jurnalist al Anului 2009

Freedom House Romania si Edipresse AS Romania, cu sprijinul Vodafone – sponsor fondator, Antalis Romania, Rompetrol si UniCredit Tiriac Bank, au premiat joi, 1 iulie 2010, in cadrul unei ceremonii care a avut loc la Institutul Cultural Roman, castigatorii celei de-a XII-a editii a concursului „Tanarul Jurnalist al Anului”.

In acest an, concursul a fost impartit in 6 sectiuni:

1. CULTURA (sustinuta de Vodafone Romania)
2. IT&C SI TEHNOLOGIE (sustinuta de Vodafone Romania)
3. FINANTE (sustinuta de UniCredit Tiriac Bank)
4. POLITICA EXTERNA SI AFACERI EUROPENE (sustinuta de Rompetrol)
5. MEDIU/ECOLOGIE (sustinuta de Antalis Romania)
6. ACTUALITATE INTERNA (sustinuta de organizatori si sponsori)

Pentru fiecare dintre cele 6 sectiuni din concurs, juriul a ales cate trei nominalizati, dintre care s-a ales, mai apoi, castigatorul Marelui Premiu, in valoare de 4000 lei.

Cei 8 jurnalisti au fost desemnati castigatori ai concursului Tanarul Jurnalist al Anului 2009 in urma unui proces de jurizare care a urmarit tehnica jurnalistica, scriitura, capacitatea de analiza. Acuratetea documentarii, precum si capacitatea de a identifica subiecte de interes public au fost, de asemenea, puncte importante in selectia nominalizatilor si apoi a castigatorilor.

Tanarul Jurnalist al Anului 2009

Castigatorii acestei editii a concursului Tanarul Jurnalist al Anului 2009 sunt:

1. CULTURA

Sponsor: Vodafone Romania

Membrii juriului: Ioana Parvulescu, Dan C. Mihailescu, Mircea Vasilescu

Nominalizati: Andrei Craciun (Adevarul), Catalin Pruteanu (Jurnalul National), Madalina Schiopu (Dilema Veche, Dilemateca)

Castigatori:
Catalin Pruteanu (Jurnalul National)
Argument: „Pentru amprenta stilistica si respectul aratat oamenilor si faptelor de cultura.”

Madalina Schiopu (Dilema Veche, Dilemateca)
Argument: „Pentru insolitul subiectelor alese si temeinicia documentarii.”

2. IT&C SI TEHNOLOGIE

Sponsor: Vodafone Romania

Membrii juriului: Victor Kapra, Ion Vaciu, Vali Birzoi

Nominalizati: Anca Arsene Barbulescu (Business Magazin), Alexandru Radescu (Jurnalul National), Adrian Vasilache (HotNews.ro)

Castigator: Alexandru RADESCU (Jurnalul National)

Argument: „Original in scriitura si o documentatie aprofundata, echilibru in abordare, profesionalism verificat in timp.”

 

3. ACTUALITATE INTERNA

Sectiune sprijinita de organizatori si sponsori

Membrii juriului: Sabina Fati, Andreea Pora, Daniel Condurache

Nominalizati: Ani Sandu (Radio Romania Actualitati), Andreea Pocotila (Romania Libera), Paula Scinteianu (Opinia Veche), Vlad Ursulean (Romania Libera)

Castigatori:
Paula SCINTEIANU
(Opinia Veche)
Argument: „Pentru originalitatea subiectelor alese, scriitura de exceptie si acuratetea argumentarii.”

Vlad URSULEAN (Romania Libera)
Argument: „Pentru investigatia jurnalistica, umorul scriiturii dublat de spiritul de observatie, cat si pentru impactul articolelor.”

Argument pentru Nominalizati: Ani Sandu (Radio Romania Actualitati) pentru articolul sau „Bosquito – viata de caine (Esquire)” si Andreea Pocotila (Romania Libera) pentru articolul sau „Viata dubla a lui William Blacker”

4. FINANTE

Sponsor: UniCredit Tiriac Bank

Membrii juriului: Serinela Spatarelu, Florin Petria, Adrian Vasilescu

Nominalizati: Adelina Vlad (Forbes Romania), Florin Rusu (Saptamana Financiara), Razvan Muresan(Business Magazin)

Castigator: Florin RUSU (Saptamana Financiara)

Argument: „O intelegere a fenomenului economic, analiza bine argumentata si un stil savuros, in pofida unor subiecte aride.”

5. POLITICA EXTERNA SI AFACERI EUROPENE

Sponsor: ROMPETROL

Membrii juriului: Iulian Fota, Iosif Klein Medesan, Luca Niculescu

Nominalizati: Carmen Gavrila (Radio Romania – corespondent politica externa si afaceri europene), Cristi Roman (jurnalist independent, colaborator cu Antena 1.ro, Gazeta Sporturilor, Hotnews.ro, Dietetik.ro), George Jiglau (Revista culturala „Tribuna”)

Castigatoare: Carmen GAVRILA (Radio Romania – corespondent politica externa si afaceri europene)

Argument: „Pentru scriitura, subiectele abordate care o singularizeaza ca unul dintre cei mai buni jurnalisti pe Orientul Mijlociu. Daca si-ar alege mai bine unghiurile de abordare a subiectelor si nu s-ar mai pierde in detalii, ar putea deveni echivalentul romanesc al lui Thomas Friedman.”

6. MEDIU / ECOLOGIE

Sponsor: Antalis Romania

Membrii juriului: Corneliu Belciug, Cristian Lascu, Lavinia Andrei

Nominalizati: Petru Zoltan (Jurnalul National), Catalin Gruia (National Geographic Traveler), Raul Cazan (Green Report)

Castigator: Petru ZOLTAN (Jurnalul National)

Argument: „Materiale foarte bine documentate intr-un domeniu extrem de sensibil in Romania. Imbina jurnalismul de mediu cu cel de investigatie.”

Despre concursul Tanarul Jurnalist al Anului

Am pornit la drum in 1998, cu o singura sectiune si cu un singur sponsor – Vodafone. In acest an, concursul „Tanarul Jurnalist al Anului” a ajuns la editia a XII-a, cu sase sectiuni, patru sponsori si cinci parteneri media.

Initiativa a apartinut Cristinei Simion, director general Edipresse AS, care la data aceea era director de marketing la Romanian Publishing Group (devenit mai tarziu Edipresse AS) si a lui Tony Gray, director general Romanian Publishing Group.

Din dorinta de a incuraja specializarea jurnalistilor, am adaugat de-a lungul anilor noi sectiuni si am castigat noi sponsori. Concursul a evoluat pe masura ce a capatat prestigiu: Am renuntat la cele doua mentiuni si am oferit un singur Mare Premiu mai consistent, iar de la o singura sectiune in 1998, am ajuns sa avem noua sectiuni in 2007 si opt in 2008.

Anul acesta, un an de criza, pentru a pastra cea mai „solicitata” sectiune si anume „Actualitate interna” ( sustinuta de catre organizatori si sponsori), am redus premiile de la 5000 de lei la 4000 de lei.

Fiind un premiu pentru tineri, am avut o mare grija in alegerea membrilor juriului, a acelor oameni capabili sa recunoasca valoarea. Din convingerea ca reputatia si credibilitatea acestui concurs este data de oamenii care il gireaza, componenta juriilor a ramas in mare parte aceeasi de-a lungul timpului.

In final, acest proiect si istoria lui reflecta o munca sustinuta, de echipa. Aceleasi jurii, aceiasi parteneri media si aceiasi sponsori – companii care au ramas alaturi de noi pentru ca impartaseau un tel comun: o presa mai buna intr-o societate mai buna.

Dincolo de resursele umane si profesionale investite in acest concurs de-a lungul anilor, nu trebuie sa neglijam nici componenta financiara, foarte importanta, de peste 350.000 euro, suma distribuita in numeroase premii.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Mai multe din Stiri