Care-i treaba cu ”denunțul” din ”Moromeții” de la Olimpiada de limba română?

subiect controversat la olimpiada de clasa a XII-a, denunțul din

subiect controversat la olimpiada de clasa a XII-a, denunțul din "Moromeții"

La olimpiada de Limba Română, elevii clasei a XII-a au primit, între altele, următorul subiect: „Imaginează-ţi că te numeşti Luca Străjescu şi eşti personajul care colectează cotele ţăranilor pentru stat din fragmentul extras din romanul „Moromeţii' de Marin Preda. Redactează un referat (raport scris) adresat conducerii de partid, prin care să denunţi calitatea de element duşmănos a lui Ilie Moromete, pe care ai constatat-o când ai fost să colectezi de la el cota.'

Felul în care redactarea unui denunț se transformă în criteriu de excelență pentru olimpiadele școlare mi se pare de un cinism și ridicol care spune mult despre paradoxurile sistemului românesc de învățământ.

Ceea ce poate ar trebui să fie un subiect de rafinament pentru anii terminali ai facultăților de Drept, Istorie ori Litere se transferă în sarcina unor elevi cruzi la minte, care încă nu au discernământul și gândirea critică necesare unui astfel de demers, fie el și unul care doar simulează o realitate perversă. Pe de altă parte, unii spun că subiectul e perfect legitim pentru acești elevi care au 18 ani și primesc drept de vot.

Un subiect controversat

Pentru că subiectul a stârnit numeroase controverse, am rugat-o pe jurnalista Emilia Șercan să limpezească situația. 'Sursele mele spun următoarele despre subiectul de la Olimpiada de Limba română referitor la denunț:

– acesta a fost redactat în comun de inspectorii de Limba română din județele Cluj, Bistrița-Năsăud și Prahova;

– elementele din barem vizau, pe lângă referințele specifice unui text juridico-administrativ, și cunoașterea (!?) unor elemente de ideologie politică, comunism în cazul nostru.

Cum de au reușit respectivii inspectori, oare, să se concentreze exact pe acel fragment, avand în vedere că romanul “Moromeții” are circa 1.000 de pagini (ambele volume)?

Ministrul Educației Pavel Năstase vrea să afle dacă subiectul despre enunțarea unui denunț la Olimpiada de Limba română se încadrează în programa școlară. Asta îl preocupă pe dom’ ministru, nu faptul că subiectul este complet inadecvat. Alo, domnu’ Nastase, subiectul este < < complect > > inadecvat. Am spus < < complect > > , așa cum vă place dumneavoastră să spuneți.'

Citește și Care e diferența dintre un elev silitor și unul olimpic? Interviu cu Oana Moraru, fondatoarea platformei 'Vocea părinților'

A consemnat Daniela Palade Teodorescu

Sursa foto: 123rf.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
ziareonline.ro
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Educatie