Cum alegi învățătoarea copilului

Cum alegi învățătoarea copilului

Începe perioada de înscriere a copiilor în clasa pregătitoare. Dar și căutările părinților pentru cea mai bună școală și cel mai bun învățător. Care sunt reperele pe care să le ai în minte pentru o alegere cât mai aproape de așteptări?

Parcă mai ieri căutam cu înfrigurare cea mai bună grădiniță și cea mai bună educatoare pentru copil. Câte griji, câte vizionări, câte site-uri și grupuri pe Facebook pe această temă, câte liste cu recomandări, bugete, planuri de bătaie pentru dus-adus copilul acasă și de-acasă?

De-acum grădinița-i pe sfârșite, am făcut cam toate bolile copilăriei, am stat mai mult pe-acasă cu bona sau bunicii, iar grija cu care ne-am căutat educatoare pare acum joacă de copii pe lângă responsabilitatea de a o alege pe doamna învățătoare.

Școala să fie aproape

Dincolo de dilema 'la stat sau la privat' ori 'cât de bun pedagog să fie' și ce rezultate a avut la evaluarea de clasa a IV-a, concursurile Cangurul sau Gazeta matematică, un lucru e sigur: școala trebuie să fie aproape de casă. Dragi părinți, nu vă mai chinuiți copiii, trezindu-i la ora 5 dimineața, ca să stați două ore în trafic până să ajungeți la 'școala cea bună' din centrul orașului, că se va întoarce împotriva voastră.

Știu atâtea  cazuri de părinți care și-au lăsat vila cea mare și frumoasă, cu curte, de la periferia orașului, ca să se mute la un apartament cu 2-3 camere cât mai aproape de școala copiilor, doar pentru că nu mai puteau face față navetei zilnice – deci cântăriți bine. Unde aveți casa, unde e școala și ce implică acest lucru în fiecare zi.

Estimați cât se poate de realist ce presupune drumul dus-întors, în termenii de trafic din orașul respectiv, ca să nu ajungeți în situația să faceți mutări majore de locuință ori unul dintre părinți să fie nevoit să renuțe la job ca să plimbe copiii de colo-colo prin oraș. Sunt cazuri reale, vă jur!

'Îmi dau copilul la o școală bună.' Bună pentru cine?

Bună întrebare. Pe copilul vostru l-ați întrebat vreodată cum ar vrea să fie la școală? Sau cum ar vrea să fie doamna lui? Ori l-ați luat vreodată să dea și el cu nasul de atmosfera școlii, de copii? Sau v-ați obișnuit să decideți totul în numele lui, pentru binele lui, pe motiv că e prea mic?

Nu e deloc mic și ține cont că simțurile  lui sunt de multe ori un barometru foarte bun când vine vorba de oameni și locuri. Cooptează-l și pe el în acest proces de selecție. Măcar cere-i părerea și fă-l să se simtă important. Până la urmă e vorba despre viața lui pentru minim patru ani!

Evită școlile/clasele 'de elită'

Într-o astfel de etapă a școlii, esențiale sunt integrarea copilului în colectivitate, comunicarea cu doamna învățătoare, atmosfera primitoare, și mai puțin rezultatele la concursuri, olimpiade sau premiul I cu coroniță. Adaptarea la noul ritm de viață, de studiu, acceptarea noilor responsabilități sunt mai importante decât să fie la clasa cea mai 'de top'.

Din experiențele personale și ale celor apropiați, o clasă 'de top' este asociată deseori cu un nivel ridicat al 'atențiilor' pentru doamna, sub formă de cadouri costisitoare, aranjamente și facilități pentru ea și familia ei ori ample renovări și reamenajări pentru școala cu pricina.

Doamna vorbește corect românește?

Să nu râdeți, dar procentul educatoarelor și învățătoarelor agramate este în creștere. Pare bizar ca învățătoarea care îi va explica școlarului tău primele reguli de gramatică să ți se adreseze cu stereotipuri de genul 'eu, ca și cadru didactic…' sau 'eu dau decât teme potrivite pentru copiii de la clasa mea, să știți'.

Cum ar fi ca la ședința cu părinții să te trezești că o corectezi în gând pe doamna și îți muști limba să nu strigi în gura mare?

Fugi de doamnele care te asigură că 'fiți fără grijă, îi aduc eu la același nivel pe toți'

Copilul tău nu e o chestie care să fie nivelată! E o ființă umană cu aptitudini specifice, cu temeri, cu talent, cu timiditate, cu personalitate – cum poți să nivelezi 30 de copii atât de diferiți?

Mai degrabă orientează-te spre o doamnă care e interesată să vadă și copilul, care se apleacă la nivelul lui atunci când îi vorbește prima dată, care știe să zâmbească sincer, nu doar când îi oferi punguța sau plicul, care nu te copleșește cu văicărelile despre 'copiii ăștia imposibili din ziua de azi, cu care nu se mai înțelege nimeni', ci te încurajează și îți transmite optimism și încredere și care te face să te simți partener real în procesul de educație, nu un alt școlar bun de pus la colț.

Consultă un medic pediatru, psiholog sau consilier vocațional dacă e cazul

Un medic pe bune, nu doar pentru adeverința aceea formală, ci pentru o evaluare corectă din punct de vedere clinic. Un consult oftalmologic poate fi util în cazul posibilelor deficiențe de vedere. Dacă îți permiți, încearcă și varianta unui consilier vocațional. Iar dacă au fost probleme serioase de adpatare în grădiniță, nu exclude varianta unui psiholog, pentru a nu se amplifica acest conflict în școală.

Lasă-te ghidată de intuiție. Prima impresie contează

Doar să nu aibă în vedere felul în care se îmbracă doamna, acest aspect este cel mai puțin relevant. Și încearcă să nu fii mereu 'în control' pentru că nu poți controla totul. De fapt, cu cât te încrâncenezi mai puțin, cu atât poți face o alegere mai bună. Recomandările contează, dar doar dacă vin din partea unor persoane cu care împărtășești aceleași valori. Altfel riști să cazi în capcana a ceea ce numim 'fițe', care de regulă sunt și costisitoare și nocive.

Nimeni și nimic nu îți poate oferi garanția că ai ales școala și învățătoarea perfectă. Perfectă pentru cine? Pentru tine, pentru așteptările și ambițiile tale și ale familiei sau pentru copil? El e cel care se va simți bine sau nu, un inadaptat sau perfect integrat, vesel și cu drag de studiu sau plictisit și, în cel mai grav caz, speriat. El, copilul tău, viitorul școlar, ar trebui să fie cel mai important reper. Dacă ții cont de el, nu prea ai cum să dai greș.

Autor: Daniela Palade Teodorescu

Sursa foto: 123rf

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
ziareonline.ro
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Educatie