Olimpiadele școlare încep în curând! Cum se pregătește un elev pentru un astfel de concurs

Olimpiadele școlare încep în curând! Cum se pregătește un elev pentru un astfel de concurs

Situația învățământului românesc a fost mereu intens dezbătută în mass media și a reprezentat un subiect de interes pentru un număr foarte mare de oameni. De obicei se spune despre elevii români că nu prea învață, iar rezultatele de la examenul de Bacalaureat sunt atent analizate în fiecare an. Nu te puține ori, acestea au fost dezamăgitoare, iar rata de promovabilitate a acestui examen al maturității a fost mereu destul de scăzută.

Cu toate acestea, chiar dacă poate puțini mai cred acest lucru, mai există și elevi care învață bine, ba chiar au rezultate excepționale. Dovada vie sunt acei copii foarte deștepți și ambițioși care merg la olimpiade în fiecare an. Ei se pot mândri cu adevărate performanțe în domeniile care îi pasionează.

Un exemplu foarte bun în acest sens pentru toți copiii și adolencenții este Dan Mircea Neage, care este elev în clasa a XI-a la Colegiul Naţional „Mircea cel Bătrân.

Dan Mircea Neagoe, elev în clasa a XI-a cu rezultate excepționale la olimpiade internaționale

Tânărul Dan Mircea Neagoe se bucură de succes la numeroase competiţii şcolare internaţionale și a participat până acum la două olimpiade internaţionale, unde a obţinut şi medalii importante: bronz la Olimpiada Internaţională de Ştiinţe pentru Juniori, care s-a desfăşurat în oraşul Mendoza, din Argentina (2 – 11 decembrie 2014), şi argint la Olimpiada Internaţională de Ştiinţe ale Pământului, desfăşurată în Brazilia, la Pocos de Caldas (12 – 20 septembrie 2015), conform ziuaconstanta.ro.

Mai mult decât atât, Dan Mircea Neagoe este şi unul dintre tinerii admişi la facultate încă din clasa a IX-a, după ce medalia internaţională câştigată l-a clasat pe lista celor admişi din start la facultăţile de profil din România. Așadar, el va fi scutit de examenul de admitere.

Așadar, se poate cu voință, ambiție, dar și pasiune să faci performanță în învățământul românesc care să fie și răsplătită.

Băiatul a acordat un interviu pentru sursa citată și a răspuns unor întrebări interesante despre performanțele sale școlare. Iată ce crede Dan despre ce anume face diferenţa între un elev conştiincios care se preocupă de studiul la fiecare disciplină şcolară şi un olimpic ce face performanţă.

'În primul rând, pentru a face performanţă, ai nevoie şi de timpul necesar pentru a te pregăti şi a studia. În prezent, la liceu sunt predate un număr foarte mare de materii şi un elev care se concentrează pe toate aceste materii nu mai poate avea timp suficient pentru a face pregătire de performanţă. În cazul meu, pentru a face pregătire la chimie şi biologie, trebuie să sacrific oarecum din timpul de pregătire la alte discipline', a povestit tânărul.

De asemenea, el a spus și ce crede despre importanța liceului la care înveți pentru obținerea acestor rezultate.

'Eu am devenit elev al Colegiului Naţional „Mircea cel Bătrân din Constanţa în clasa a IX-a şi consider că, din acel moment, liceul a avut un rol foarte important în pregătirea mea pentru aceste competiţii. Am descoperit aici profesori foarte bine pregătiţi, care sprijină performanţa şi care sacrifică din timpul lor liber pentru a face pregătire cu noi şi aş dori să mulţumesc din acest punct de vedere doamnelor profesoare Doina Bălaşa, profesor de chimie, Adriana Popescu, profesor de biologie, şi Adina Dogărescu, profesor de fizică. 

De asemenea, dotările pe care liceul ni le pune la dispoziţie sunt decisive în pregătirea practică pentru aceste olimpiade, cel mai bun exemplu fiind laboratorul de chimie, care este unul dintre cele mai dotate din ţară, la nivel de liceu. În plus, putem face pregătire suplimentar, şi în weekenduri, la liceu, atunci când vrem să lucrăm în laborator, alături de profesorii noştri, ceea ce în alte şcoli nu se întâmplă,' a mai spus Daniel.

Părinții trebuie să-și încurajeze copiii să meargă la olimpiade

Așadar, dac aveți copii și observați că aceștia au o anumită pasiune pentru o materie anume, nu ezitați să îl încurajați pentru a face performanță în acest domeniu. După cum a spus și Dan, fiecare elev are nevoie de timp pentru a studia. Prin urmare, trebuie să vă învățați copilul să-și valorifice timpul pe care îl are la dispoziție pentru a pune accentul pe materiile care contează mai mult la examene, dar și cele la care aceștia au o anumită ușurință în învățare.

Când încep olimpiadele școlare

Până în acest moment, Ministerul Educației nu a afișat o listă oficială a calendarului pe 2017 al concursurilor și olimpiadelor școlare. În această perioadă, au început însă primele etape ale olimpiadelor, care au loc inițial la nivel de școală. Cu toate aceste, conform datelor de anul trecut, este posibil să apară informații în acest sens la începutul acestei primăveri, când vor fi afișate date exacte ale acestor concursuri școlare. Lunile estimative sunt martie – aprilie.

Foto: 123rf.com

Mihaela Tudor

Citește și:

Elevii merg sau nu la școală pe 23 ianuarie? Ministrul educației a dat răspunsul

Calitatea educației poate fi îmbunătățită cu ajutorul manualelor digitale

Salariile profesorilor se măresc de la 1 februarie! Câți bani în plus vor primi

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Libertatea
Publicitate
Huff
VIVA!
Retete
Baby
Sfatul parintilor
Mai multe din Educatie