Care a fost varianta originală a celebrei melodii a lui Luigi Ionescu, “Lalele”

 Probabil că nu există român care să nu fi auzit de celebra melodie a lui Luigi Ionescu, “Lalele” și căruia să nu-i răsune în minte cel puțin refrenul și linia melodică atunci când îi aude titlul.

Cântecul, ale cărui versuri aparțin textierului Aurel Storin (decedat în 2015), iar linia melodică – lui Temistocle Popa, a rămas în istoria muzicii mai bine de 4 decenii. Deși Luigi Ionescu a avut un repertoriu bogat, numele lui este asociat, în primul rând, cu “Lalele”.

Citește și Dramele care i-au marcat viața cântărețului Aurelian Andreescu

Care a fost forma inițială a “Lalelelor”

Povestea “Lalelelor” este una cel puțin interesantă. Inițial, piesa fusese realizată sub forma unui vals lent, compus pentru un spectacol al Teatrului de Revistă “Constantin Tănase”. Valsul se numea “Gagarin” și spunea povestea primului om care a ajuns în Cosmos.

Piesa urma să fie interpretată de unul dintre cele mai reprezentative figuri ale Teatrului de Revistă “Constantin Tănase”, Luigi Ionescu. Luigi Ionescu intra și ieșea de pe scenă în ropote de aplauze. În mod surprinzător, acest lucru nu s-a mai întâmplat după ce a interpretat valsul “Gagarin”.

“Piesa s-a cântat într-un spectacol-concert, dar fără succes. Luigi Ionescu, cel care era un interpret foarte apreciat de public, ieșea din scenă cu mai puține aplauze decât a intrat”, spunea Aurel Storin într-un interviu pentru www.jurnalul.ro

Cum s-a ajuns de la Gagarin la “Lalelele” lui Luigi Ionescu

În același interviu, Aurel Storin a povestit cum s-a ajuns la varianta pe care o cunoaștem cu toți. Storin a fost abordat de compozitorul melodiei Gagarin, Temistocle Popa, care i-a cerut părerea referitor la insuccesul valsului Gagarin. Răspunsul acestuia a sunat așa: “După părerea mea, nu face succes din două motive. În primul rând pentru că are un ştihvort (ştihvortul este în cântec cuvântul sau fraza care se repetă cel mai des, este atacul de refren) care conţine un cuvânt care în limba română este nemuzical, «Gagarin». Şi mai am un argument: ritmul acestui cântec nu este tocmai potrivit pentru ritmurile cântecelor generaţiei tinere. Este un vals lent şi acum se cântă mai mult cha-cha“.

S-a ajuns, astfel, la versiunea deja celebră a “Lalelelor”, care reia repetițiile din Gagarin, dar fără neconcordanțele care se întâlneau în acesta din urmă. Astfel s-a ajuns la un șlagăr care transcede deceniile, dar de care Aurel Storin mărturisea că s-a jenat: “Am scris un cântec de o banalitate fără cusur, de care mai târziu, când am scris alte texte, mai frumoase şi mai poetice, m-am jenat, dar deja era prea târziu”.

Citește și Cum arată și cu ce se ocupă azi prezentatorii Festivalului „Cerbul de Aur'

Sursă foto: capturi YouTube

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Mai multe din Vedete