Cadourile si arta de a darui

Luna decembrie este luna cadourilor. Incepe intreaga nebunie: oferim, primim, cautam idei geniale, analizam persoanele carora trebuie sa le facem cadouri in speranta de a descoperi ce inseamna util pentru ele, colindam magazine, cheltuim banii pusi de-o parte cu doua luni inainte.

Cumparam daruri din obligatie, din snobism, uitand care este de fapt adevarata semnificatie a daruirii, pierzand din vedere adevaratul spirit al Craciunului. Mai stim de ce facem cadouri sau acest gest s-a golit de continut?

Dupa cum Dumnezeu l-a daruit omenirii pe unicul Sau Fiu, tot asa si noi trebuie sa oferim daruri care sa porneasca din inima.

Daruim pentru a exprima ceva, daruim pentru a spune celor dragi cat de mult ii iubim, cat de mult ne bucura ca ii avem alaturi, mai ales in clipele grele.

Daruind un lucru oricat de lipsit de valoare materiala, dar plin de semnificatii, oferim de fapt o farama de bunatate si o particica din sufletul nostru.

Cand primim un cadou nu trebuie sa ne gandim la cat de scump a fost, daca e util sau dragut sau in cazul in care nu ne place, cui i-l putem oferi la randul nostru. Toata bucuria sta in faptul de a primi odata cu cadoul o particica din sufletul celui pe care il iubesti, o particica care sa-ti aduca aminte de el cand este plecat si iti lipseste.

Este mai binecuvantat cel care da decat cel care primeste, scria Apostolul Pavel, citand cuvintele lui Iisus Hristos. Fiecare om trebuie sa faca darul pe care inima ii spune sa-l faca, fara sa aiba nici cea mai mica retinere si fara a fi constrans, ci cu sufletul plin de bucuria de a darui.

Aurelia Marinescu ne da cateva sfaturi despre arta de a darui si a primi cadouri in cartea "Codul bunelor maniere azi", aparuta la Editura Humanitas.

A oferi un cadou nu este un gest obligatoriu, ci decizia celui care o face. Cadoul nu poate fi nici cerut, nici comandat, nici sugerat, desi totusi exista cateva exceptii.

A sti sa oferi mici daruri cu discretie si tact este un semn de noblete sufleteasca. Modul in care dam si primim cadouri se invata. Nu intamplator in Japonia – tara politetii – se fac cursuri speciale pe aceasta tema. Este foarte important cui si cand facem cadouri.

Intre prieteni, in familie, intre indragostiti se pot face cadouri oricand. Unii le-au dat numele de "cadouri de ne-ziua ta". In schimb, vom fi mai putin generosi cu odraslele noastre, pe care nu le vom obisnui sa astepte in fiecare zi un cadou. Pretentiile lor nu se vor termina niciodata si vom creste niste egoisti si niste rasfatati. Mai mult riscam sa ne puna in situatii delicate, intreband cu obraznicie musafirii: "Ce mi-ai adus?".

Buddhismul se ghideaza dupa maxima "Calea naturala pentru a primi este sa daruiesti".

"Dana" este un cuvant in limba Pali care inseamna daruire, generozitate sau caritate. Dana este una din virtutile fundamentale pe calea desavarsirii spirituale. Este primul pas catre eliminarea umbrei lacomiei, a urii si a iluziei; pentru ca fiecare act de daruire este un act de blandete iubitoare si de compasiune.

"Dana" nu reprezinta simpla daruire de bunuri materiale, ci mai inseamna si a imparti sau a oferi blandete, confort, liniste, incredere, rabdare, atentie; a fi un ascultator si un sfatuitor bun pentru vorbele, gandurile si actiunile altcuiva. Scopul de a intreprinde Dana este acela de a inlatura lacomia, iar acest lucru se face cu o Intelegere Corecta.

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2

Recomandari
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Mai multe din Diverse