Bugetul pe timp de criza: misiune posibila?

Peste tot, in ziare, la televizor, in reviste, la coada la paine, lumea vorbeste despre acelasi lucru – criza. Totul ar fi bine si frumos daca ar ramane doar vorbe in vant, insa criza incepe sa se reflecte si asupra portofelului tau. Copiii iti cer cu insistenta jocul nou-nout aparut pe piata, ratele la banca vin cu regularitate, la fiecare nou inceput de luna, si, ca totul sa fie complet, factura la intretinere este din ce in ce mai mare, iar portofelul – din ce in ce mai gol. Nu-i de mirare ca, la sfarsit de luna, descoperi ca nu iti mai ramane nici un ban de pus deoparte. Intr-ade-var, situatia nu sta pe roze!

Nu exista un manual despre cum sa iti administrezi eficient banii, dar exista cateva reguli nescrise, de care trebuie sa tii cont ori de cate ori planifici bugetul familiei. Cel mai bine este sa iti iei un creion si o hartie si sa iti faci un pic de curaj!

Primul pas este sa evaluezi situatia la rece, din postura unui observator. Apoi sa identifici problemele si sa gasesti solutii.

Pasul 1 – Identifica veniturile
Primul lucru cu care trebuie sa incepi este identificarea veniturilor, ale tale si ale partenerului tau. Exista doua tipuri de venituri: de baza (salariu) si suplimentare. Veniturile suplimentare se refera fie la veniturile din investitii, fie la surse alternative de venit (de exemplu, un al doilea serviciu). Trebuie sa tii o evidenta stricta a datei de salariu, atat pentru tine, cat si pentru el, astfel incat sa nu fiti descoperiti financiar de la un salariu la altul.

Pasul 2 – Controleaza cheltuielile
Dupa ce ai identificat toate veniturile, inseamna ca ai ajuns la cel de-al doilea pas: controlul cheltuielilor, nu doar pentru tine, ci pentru intreaga familie. Monitorizeaza intrarile si iesirile pentru fiecare suma de bani si compara, de la o luna la alta, cat de mult se modifica. Stabileste cheltuielile pentru toti membrii familiei in parte si prioritizeaza-le. De exemplu, luna asta poti renunta la restaurant, pentru ca luna viitoare sa poti merge in parcul de distractii cu copiii. Sa-ti controlezi cheltuielile nu inseamna ca de acum incolo vei renunta la toate acele mici capricii care iti faceau viata mai usoara. Doar le vei trece intr-un plan secundar.

O data la doua, trei luni, poti sa te rasfeti: la coafor, la spa sau chiar la o partida de shopping. Dupa ce ai o situatie clara a veniturilor si a cheltuielilor, fa un scurt calcul, scade din suma totala a veniturilor, suma totala a cheltuielilor, in decursul unei luni. Rezultatul obtinut reprezinta suma care iti ramane de economisit sau suma aferenta cheltuielilor variabile de care aminteam mai sus.

Pasul 3 – Stabileste o limita lunara a cheltuielilor
Cea de-a treia etapa este sa stabilesti o limita lunara, in care sa incerci sa te incadrezi. Aceasta suma cumuleaza cheltuielile fixe, dar si o suma stabilita pentru diverse cheltuieli variabile (de exemplu: imbracaminte). Daca in decursul unei luni nu epuizezi procentul aferent cheltuielilor variabile, este indicat sa il economisesti. Totodata, asigura-te ca, pe langa aceasta limita lunara, iti raman bani si pentru da-toriile pe care le ai.

Pont: Daca, luna de luna, tu si partenerul tau economisiti 10% din venituri, dupa un an, veti avea suficienti bani pentru a merge intr-o calatorie in strainatate, poate chiar la Disneyland, impreuna cu copiii!
In plus, fata de aceasta suma lunara si banii afe-renti datoriilor, este bine sa stabilesti un buget de rezerva pentru situatii neprevazute (renovarea unei camere, defectiuni electrice, probleme de ordin medical), la care sa apelezi doar atunci cand ai neaparata nevoie.
 

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2 3

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Psychologies
Mai multe din Relatii