Bijuterii in tehnica sabiilor de samurai

Bijuterii in tehnica sabiilor de samurai

Stefanoiu
Am avut, ca sa zic asa, un curaj obligatoriu, fiindca de cand ma stiu am fost fascinata de magia culorilor si stiam ce vreau sa devin. Asa ca la 12 ani am declarat ca vreau sa fiu designer de bijuterii (era o duminica dupa amiaza si faceam o plimbare pe plaja cu familia reunita) ceea ce am si facut: dupa terminarea scolii, am urmat studii particulare de tehnica si design in tara si cursuri de specializare in Italia.

Am abordat tehnici diferite, am mers la workshop-uri atunci cand m-a interesat ceva nou sau deosebit, dar, de fapt, cel mai mult am invatat singura, incercand lucruri noi sau vechi, unele care pareau prostesti de-a binelea, dar care au dus in directii remarcabile. In ultimul timp am decis sa aplic si inelelor mele o tehnica japoneza: mokume-gane, folosita cu o mie de ani in urma la decorarea sabiilor de samurai, o tehnica dificila, dar uluitor de frumoasa.

Bijuterii
Mokume-gane
inseamna „metal cu model de lemn“ si consta in aplicarea de straturi succesive de metale pretioase care apoi sunt sudate prin fuziune intr-un bloc compact, ce se prelucreaza in foi micronice pentru a da la iveala spectaculoase modele organice; inelele obtinute astfel sunt unice, caci pattern-ul mokume-gane nu se repeta niciodata.

Sigur ca afacerea a avut si un pret, cel al unei jonglerii continue intre business si timpul acordat copilului, dar, paradoxal, am reusit sa gasesc un echilibru implicandu-l si pe el, ca intr-un joc. Construim jucarii, povestim, imaginam lucruri la planseta sau dam fuga sa mancam, cu foile si creioanele in mana; acum, cerintele fiului meu si cele artistice se completeaza perfect: stam amandoi si desenam: eu un colier, el un dragon…

■ Detalii despre tehnica japoneza mokume-gane pe: www.danastefanoiu.ro

Ce am adus nou:

◆ Aplicarea tehnicii sabiilor japoneze la inele handmade.

◆ Combinarea unica de metale pretioase in culori multiple si desene vegetale inegale.

Text: Adrian Ciltan; foto: arhiva personala

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Libertatea
Publicitate
Huff
VIVA!
Retete
Baby
Sfatul parintilor
Mai multe din Relatii