Din vechime, metalele si pietrele pretioase au simbolizat bogatia, puterea, statutul social. Totodata, oamenii le-au atribuit si puterea magica de a vindeca diverse boli. Astazi, bijuteriile definesc poate mai mult ca oricand personalitatea celor care le poarta, existand chiar si o corespondenta intre pietrele pretioase si zodie.
Din nou la moda… |
![]() |
Nu le purta oricum
Poti purta orice bijuterie doresti, atat timp cat respecti cateva reguli:
1. O “tinichea” va sari in ochi imediat, mai ales daca este asortata la un taior scump, iar impresia pe care o vei produce va fi deplorabila. Deci, renunta!
2. La o tinuta de birou, in culori inchise, se potrivesc de minune metalele albe, adica argintul, aurul alb si platina.
Cu siguranta vei fi remarcata daca, la o intalnire de afaceri, vei purta un taior negru sau gri inchis, asortat cu un colier si o bratara inguste, din aur alb. Succesul este asigurat de o brosa sobra la rever, de un singur lantisor la gat si de cate un singur cercel in fiecare ureche.
La fel, nu se recomanda mai mult de o bratara, intrucat clinchetul acestora ii irita pe multi. Nota dominanta trebuie sa fie sobra si discreta. Daca bugetul iti permite, completeaza setul cu un inel din acelasi metal, ornat cu un diamant – piatra va fi de doua ori mai stralucitoare decat montata in aur galben.
3. Evita sa te “blindezi” cu tot ce ai in dotare. Vei reusi doar sa arati ca esti complet lipsita de gust. Una sau doua bijuterii de valoare au un impact mai puternic decat o duzina de flecustete. Trebuie precizat, totodata, ca un giuvaier elegant distrage atentia de la tinuta.
4. Nu risca sa porti un set de podoabe dintr-un metal alb, fara pietre, la o rochie de seara argintie, caci vor fi invizibile. La fel, bijuteriile din metal galben vor fi eclipsate de o rochie aurie. Daca rochia are maneci lungi sau este plina in partea de sus, ar fi bine sa nu porti nici un fel de giuvaier; in ultima instanta, se accepta o singura bijuterie cu pietre mari, care sa iasa in evidenta. Un set complet se justifica doar in cazul unei rochii cu bretelute.
5. Culorile care se poarta inca, bordeaux si violet, se potrivesc la podoabe cu pietre in nuante similare. Este la fel de adevarat ca o piatra violet, precum ametistul, iese in evidenta alaturi de un metal alb, iar metalele galbene merg “mana in mana” cu pietrele rosii (rubin sau granat), verzi (smarald) sau galbene (topaz).
Daca n-ai reusit sa te decizi, tine cont de faptul ca:
– Iti place stilul sport – merge orice bijuterie, cu conditia sa fie simpla, discreta si comoda la purtat: sa nu se agate, sa nu cada, sa nu fie grea, sa nu aiba pietre.
– Esti o persoana conservatoare – opteaza pentru un inel solitar (cu o singura piatra) si un colier la baza gatului, cu o piatra centrala.
– Esti o fire moderna si ai deja un ceas masculin – nu purta niciodata o bratara pe aceeasi mana. E suficient doar un inel discret la cealalta mana sau daca tii neaparat, o bratara fina si subtire.
6. Clasicii cercei cu diametrul de cca 2,5 cm merg oricand. Iti pun in valoare chipul, dar nu atrag atentia mai mult decat trebuie.
Cerceii de dimensiuni mari sunt ideali pentru parul lung, iar cei mici, pentru parul strans in coc sau pieptanat dupa ureche.
Pentru un aspect echilibrat, cerceii pe lobul urechii merg cu un lantisor subtire, iar cei masivi, cu un colier lat.
Atentie la cercei!
Dupa ce iti gauresti urechile, timp de cel putin sase luni, poarta numai cercei din inox chirurgical sau din aur de 18-24 carate. Aurul de 14 carate contine si nichel, metal cunoscut pentru efectele sale iritante. Incearca sa nu porti cercei din metal iarna, pentru ca metalul este bun conductor de… frig.
Cum se intretin
– Ideal ar fi sa pastrezi fiecare piesa intr-un saculet de catifea, plus sau piele – in nici un caz de plastic! – ca sa nu se zgarie si ferit de lumina soarelui. Acesta face sa paleasca stralucirea anumitor pietre (ametistul, acvamarinul si citrina).
– Colierele de pietre la baza gatului (mai ales cele de perle si lapislazuli) trebuie depozitate in casete, pe suprafete plate, deoarece, in timp, matasea pe care sunt insirate se deformeaza.
– Pentru ca bijuteriile sa straluceasca o perioada indelungata, nu le purta cand gatesti, faci baie sau mergi la piscina; pune-le numai dupa ce te-ai machiat si nu uita sa le cureti din cand in cand.
Spalatul cu pasta de dinti sau cu apa calda si sapun da rezultate la bijuteriile fara pietre. Mai sigur este sa mergi la un atelier de bijuterii, unde pot fi curatate cu ajutorul unui aparat special cu ultrasunete, iar pietrele nu vor avea de suferit.
Se spune ca…
– Diamantele sunt fragmente de stele. Cuvantul “diamant” provine din grecescul adamant, care inseamna “invincibil”.
– Acvamarinul era piatra sacra a zeului marii, Neptun.
– Cand un amerindian deceda, i se aseza in gura o bucatica de jad, pentru a-i servi drept inima in viata viitoare.
Aduce ghinion sa cumperi o bijuterie cu perle. Acest lucru nu se intampla daca o primesti cadou!
Ce trebuie sa stii cand cumperi o bijuterie
– Primul lucru pe care trebuie sa-l verifici este marcajul Bancii Nationale. Firmele care confectioneaza si comercializeaza bijuterii si sunt inregistrate la Registrul Comertului au atestarea Bancii Nationale, fiind obligate prin lege sa le prezinte acestei institutii, pentru marcare. Podoabele din aur (galben, alb sau rosu) trebuie sa aiba marcajul pentru carate.
– Caratul reprezinta cantitatea de aur pur dintr-un aliaj dat. Aurul de 24 de carate este singurul pur, iar cel de 18 carate contine 75% aur si in rest alte metale. Cu cat aurul are mai putine carate, cu atat este mai dur, dar si mai putin stralucitor.
– O bijuterie lucrata manual este mai scumpa decat una fabricata industrial. La marile magazine de bijuterii, preturile sunt stabilite in functie de manopera, nu de gramaj. (Nu strica sa arunci o privire pe spatele bijuteriei, care trebuie sa fie lucrat impecabil, la o bijuterie de calitate.)
– Cand vrei sa cumperi o bijuterie scumpa, nu merge singura, ci insotita fie de un cunoscator, fie de cineva apropiat. Nu uita sa ceri un certificat de garantie!
– Daca optezi pentru o bijuterie cu pietre (pretioase sau semipretioase), ai grija ca piatra sa nu fie lipita, ci prinsa in gherute. Explicatia: o piatra lipita este mai putin rezistenta la socuri si la apa. Pe de alta parte, daca partea inferioara a pietrei este lipita pe o suprafata intunecata, ea va fi lipsita de stralucire. Cu cat piatra este mai mare, mai bine taiata si mai bine slefuita, cu atat este mai valoroasa.
Pietrele pretioase sunt: diamantul, safirul, rubinul si smaraldul; toate celelalte sunt semipretioase. Daca sunt naturale, primele se vand la preturi fabuloase.
Piatra norocoasa | Purtata pentru | Piatra zodiei |
Diamant | Bogatie, protectie contra fortelor malefice | Berbec |
Smarald | Puteri tamaduitoare, noroc, fertilitate | Taur |
Citrina | Armonie, fidelitate, concentrare | Gemeni |
Perla | Onoare, spiritualitate, longevitate | Rac |
Rubin | Pasiune, prosperitate, sanatate | Leu |
Granat | Loialitate, afectiune, victorie | Fecioara |
Safir | Sinceritate, echilibru, frumusete | Balanta |
Opal | Dragoste, speranta, protectie contra infectiilor | Scorpion |
Topaz | Intelepciune, putere, bunavointa | Sagetator |
Ametist | Inventivitate, durabilitate, perseverenta | Capricorn |
Turcoaza
Acvamarin |
Noroc, respect, pace
Noroc, armonie, prosperitate, intelepciune, sinceritate |
Varsator
Pesti |
Ce stii cu adevarat despre pietrele pretioase?
In prezent, specialistii includ (in sensul strict al cuvantului) in grupa pietrelor pretioase diamantul, rubinul, safirul si smaraldul.
Topazul, acvamarinul, cuartul fumuriu sau ametistul, folosite de asemenea la bijuterii, sunt considerate mai putin valoroase. Totusi, aceasta delimitare nu este clara, pietre din cea de-a doua categorie putand depasi prin valoare unele pietre pretioase, in functie de anumite caracteristici date de: stralucire, durabilitate si raritate.
DIAMANTUL
– Ocupa un loc aparte intre pietrele pretioase datorita calitatilor sale deosebite. Dintre toate substantele cunoscute, are cea mai mare duritate, adica 10.
– Valoarea unui diamant este data de totalitatea caracteristicilor sale, mai exact de “cei patru C” (conform prescurtarii termenilor din engleza): carataj (carat), taietura (cut), culoare (colour) si claritate (clarity).
– Denumirea de “briliant” nu trebuie confundata cu mineralul diamant, ea reprezentand doar diamantul natural taiat in acest fel. In cazul in care avem de-a face cu alte pietre pretioase taiate in aceasta forma, este necesara specificarea denumirii, la care se adauga felul taieturii (safir taiat briliant, de exemplu).
CARATAJ
– Unitatea de masura a greutatii pietrelor pretioase este caratul.
– Denumirea vine de la cuvantul grecesc keration (“roscov”), deoarece, in vechime, samburii de roscov, uniformi din punctul de vedere al greutatii, erau folositi pentru cantarirea pietrelor pretioase. Caratul este echivalentul a 0,2 grame; adica 1gr=5 carate.
– Caratul (ct) nu trebuie confundat cu karatul (K), acesta din urma fiind unitatea de masura a gradului de finete a aliajelor din metale pretioase.
– Un karat este echivalentul a 1/24 parti metal fin din 24 parti aliaj. De exemplu, aurul de 14k contine 14 parti de aur fin la 24 parti de aliaj, in timp ce aurul de 24k este aur fin, pur. In cazul diamantelor, se recomanda folosirea aurului de 14k, deoarece acesta trebuie sa fie suficient de dur pentru sustinerea diamantelor.
TAIETURA
– Este un alt element important in aprecierea unui diamant, deoarece unghiurile si proportiile sub care este taiat un diamant sunt extrem de importante, ele determinand stralucirea pietrei.
– Aceasta stralucire, cunoscuta si sub denumirea de “focul pietrei”, poate fi vazuta atunci cand lumina cade pe piatra si scanteiaza in culorile curcubeului.
– Cea mai raspandita taietura este cea de briliant rotund, varianta moderna a acestei taieturi fiind pusa la punct abia in anul 1919.
CULOAREA
…contribuie in mod esential la valoarea unui diamant. Cele mai valoroase diamante sunt cele pure, incolore. In ultimii ani, diamantele galbene (champagne) sau maro-portocaliu (cognac) sunt, de asemenea, la moda.
– Cele mai rare diamante sunt colorate in verde, albastru, negru si, in mod exceptional, in rosu.
CLARITATEA
… unui diamant este data de gradul sau de puritate, adica de numarul de incluziuni.
– Diamantele fara incluziuni (IF, in literatura de specialitate, adica Internally Flawless) sunt considerate extrem de rare.
– Incluziunile unui diamant pot varia de la cele extrem de mici, pana la incluziuni mari si numeroase, care pot afecta intr-o masura mai mica sau mai mare stralucirea pietrei. Desi aceste incluziuni negre afecteaza valoarea pietrei, ele sunt o dovada clara a faptului ca e vorba despre un diamant, fiindca la nici o alta piatra care seamana cu diamantul (cuart, zircon incolor, topaz) nu se intalnesc incluziuni de acest gen.
PRECAUTII
– Aceste pietre trebuie protejate de socuri si schimbari bruste de temperatura.
– De asemenea, este foarte important ca bijuteriile cu diamante sa fie curatate periodic, in acest fel piatra pastrandu-si stralucirea intacta.
PRET
– Toate aceste caracteristici enumerate pana acum determina, in final, valoarea pietrei. Si modelul bijuteriei este foarte important pentru punerea in valoare a pietrei.
– In functie de aceste patru caracteristici, bijuteriile cu diamante variaza ca pret, de la numai 100 de dolari, pana la mii de dolari, in functie de diamantele folosite.
– Unul dintre cei mai importanti producatori de diamante este Africa de Sud. Multe dintre diamantele exploatate aici se gasesc in colectiile muzeelor sau in bijuteriile Caselor Regale. In prezent, diamantele se exploateaza si in alte zone din Africa, precum si in Rusia, Australia sau China.
RUBINUL
– Are culori diferite, care variaza de la roz si rosu-carmin, pana la rosu-intens. Denumirea de “rubin” provine de la latinescul ruber, care inseamna “rosu”.
– Cele mai apreciate si frumoase sunt cele rosu-intens, denumite “sange de porumbel”. Exista si rubine cu o usoara tenta maronie, care provin din Thailanda.
– Rubinele de un rosu-intens, clare, care depasesc cinci carate, sunt foarte rare; de aceea, pretul unui rubin de acest gen este mult mai mare decat al unui diamant de aceeasi marime.
– Rubinul a fost extrem de apreciat inca din Antichitate, cand pietrele foarte valoroase purtau nume proprii. Cele mai vechi marturii scrise mentioneaza o mina de rubine in Myanmar, de unde si astazi se extrag rubine de foarte buna calitate.
– Rubinele trebuie ferite de temperaturi inalte, care pot duce la schimbarea culorii.
SAFIRUL
– Culoarea acestuia variaza de la diverse nuante de albastru, pana la cele incolore sau la nuante de verde, violet ori portocaliu.
– Cele mai apreciate au o culoare albastru-azuriu, denumite safire de Casmir.
– Safirele de un albastru-intens, ca de cerneala, se numesc safire australiene, desi pietre de acest gen pot proveni si din Nigeria sau Thailanda. Safirele se extrag mai ales din Sri Lanka, Myanmar, Thailanda, Laos, Vietnam, nordul Indiei, Australia sau Zimbabwe.
– In Evul Mediu, safirul reprezenta valorile spirituale cele mai inalte.
– Safirele trebuie ferite de temperaturi foarte inalte, care pot duce la pierderea culorii.
SMARALDUL
– Are diferite nuante de verde – de la verde-bleu, la verde-galbui.
– Smaraldele perfect limpezi, fara incluziuni, sunt extrem de rare. Ca si in cazul celorlalte pietre pretioase, aceste incluziuni dovedesc ca piatra este naturala.
– Cele mai vechi mine de smaralde sunt considerate cele din Egipt. In prezent, Columbia este cea mai importanta sursa de smaralde din lume (cu peste 100 de mine). Smaraldele se mai exploateaza si in Zimbabwe, Africa de Sud, Rusia sau Australia.
Fiind o piatra foarte fragila, smaraldul trebuie protejat de socuri, presiune, supraincalzire.
Trebuie sa stii:
– Orice bijuterie cu pietre petioase trebuie insotita, in mod obligatoriu, de un certificat de calitate a pietrei.
– Pentru diamantele care trec de o anumita valoare, acest certificat poate proveni direct de la furnizorul de pietre pretioase.
– Acest certificat atesta calitatile pietrei si reprezinta totodata un certificat de garantie. In magazinele de bijuterii, diamantele se testeaza obligatoriu cu testerul electronic.
Articol realizat cu sprijinul Diamond Bijou, producator roman si distribuitor de bijuterii cu pietre pretioase Magazine Diamond Bijou in Bucuresti: – Hotel Marriott, Calea 13 Septembrie, The Grand Shopping Avenue si Calea Victoriei, 102-110