Bicarbonatul de sodiu. Este sau nu benefic pielii?

Bicarbonatul de sodiu este un aliment de bază comun în majoritatea bucătăriilor. Este un ingredient cheie în multe produse de patiserie și îl puteți folosi chiar și pentru o modalitate ecologică de curățare a casei.

Bicarbonatul de sodiu se găsește și în multe produse de îngrijire a sănătății orale, iar unii oameni chiar folosesc bicarbonat de sodiu pentru a ajuta la curățarea mai multor afecțiuni comune ale pielii. Cu toate acestea, există riscuri potențiale la utilizarea acestuia pe piele.

Bicarbonatul de sodiu. Este sau nu benefic pielii?

Bicarbonatul de sodiu este ușor de găsit și accesibil. În unele cazuri, poate lua locul produselor de îngrijire a pielii mai scumpe.

Bicarbonatul de sodiu poate fi utilizat pentru o varietate de afecțiuni care afectează pielea. Unele dintre aceste utilizări sunt susținute de cercetări, în timp ce altele au doar dovezi anecdotice și ar trebui utilizate cu prudență.

Acnee. Acest aliment de bază este un antiseptic natural cu proprietăți antibacteriene. Poate ajuta la reducerea bacteriilor care cauzează acnee atunci când este aplicat local. Cu toate acestea, nu este recomandată utilizarea frecventă a acestuia pe față.

Se poate face o pastă din bicarbonat de sodiu și apă. Se aplică pe acnee cantitate mică timp de până la 15 minute și apoi se clătește.

Eczeme. Bicarbonatul de sodiu nu este un remediu pentru eczeme, dar poate ajuta la ameliorarea mâncărimii asociate cu aceasta. Potrivit Health Line, Asociația Națională a Eczemelor recomandă adăugarea a 1/4 cană de bicarbonat de sodiu într-o baie caldă (nu fierbinte) și timp de 10 până la 15 minute se stă în apă. Se șterge ușor pielea cu prosopul și se hidratează.

Varicela. A face o baie de bicarbonat de sodiu și fulgi de ovăz poate ajuta la reducerea mâncărimii și înroșirea cauzate de varicela. Se adaugă o cană din fiecare în apa de baie și se stă timp de 20 de minute.

Mușcături de țânțari. O pastă de bicarbonat de sodiu și apă poate ajuta la atenuarea mâncărimii cauzate de mușcăturile de insecte. Pentru a face o pastă, se amestecă o lingură de bicarbonat de sodiu cu suficientă apă pentru a forma o pastă. Se aplică pe mușcătura de insectă și se lasă timp de până la 10 minute înainte de a spăla pasta de pe piele.

Înțepături de albine. Dovezile anecdotice sugerează că pasta de bicarbonat de sodiu poate neutraliza veninul de albine și poate reduce durerea, roșeața și umflarea înțepăturilor de albine sau viespi.

Totuși, cât de sigur este?

Bicarbonatul de sodiu este un compus chimic alcalin. Deoarece este alcalin, bicarbonatul de sodiu poate modifica pH-ul natural al pielii.

Orice substanță cu un pH sub 7,0 este acidă, iar orice substanță cu un pH peste 7,0 este alcalină. Pielea este menită să fie ușor acidă, cu un pH între 4,5 și 5,5, dar bicarbonatul de sodiu are un pH de 9.

Creșterea pH-ului pielii poate duce la uscăciune, iritație și alte efecte secundare. Alcalinitatea acestuia îl face, de asemenea, o soluție prea simplă pentru a fi folosită ca spălare a feței. Poate îndepărta pielea de uleiurile necesare și poate perturba mantaua acidă de care pielea ta are nevoie pentru a o proteja de infecții și erupții.

Foto: 123RF

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
substantial.ro
Publicitate
CSID
Descopera.ro
Unica.ro
Retete
Baby
Life.ro
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Sanatate