Avertisment urgent pentru turiști: O bacterie periculoasă a ajuns pe plaje

Cei care se află pe plajă au fost avertizați să se ferească de algele marine, deoarece s-a descoperit că aglomerările toxice găsite pe țărmuri conțin o bacterie periculoasă „care mănâncă pielea”.

Din fericire, nu este vorba de plajele din România, însă asta nu înseamnă că cei care merg pe litoral nu ar trebui să fie atenți la alge. În ultimele săptămâni, întinderi de alge brune, cunoscute sub numele de Sargassum, au acoperit plajele din sudul Floridei, plutind de la o masă amenințătoare de substanță care a fost observată pentru prima dată în Oceanul Atlantic în 2018.

Cei mai mulți dintre cei care merg pe plajă evită algele marine, deoarece mirosul lor de ouă stricate nu face ca înotul să fie tocmai plăcut.

Dar cercetările au dezvăluit un motiv și mai bun pentru a evita aglomerările de Sargassum care căptușesc Miami Beach și Key Biscayne, deoarece este o gazdă ideală pentru o specie de bacterie numită Vibrio vulnificus, care poate provoca infecții „mâncătoare de piele” care pun viața în pericol.

Bacteria trăiește în anumite zone de coastă și se dezvoltă în apa caldă, sărată.

Un studiu realizat de Florida Atlantic University și publicat în revista Water Research a arătat că Vibrio „este cauza dominantă a deceselor la oameni din mediul marin”.

Iar varietatea vulnificus poate „provoca boli de origine alimentară care pun în pericol viața în urma consumului de fructe de mare, precum și boli și decese în urma infecțiilor cu răni deschise”, potrivit echipei de cercetare.

Potrivit The Sun, cercetătorii au descoperit că bacteria Vibrio avea o capacitate unică de a se „lipi” de microplasticele din ocean. De asemenea, avea gene „zot”, care produc toxine ce pot afecta intestinele și pot provoca ceea ce ei au numit „sindromul intestinului fisurat”.

Co-autorul studiului și profesor asistent de biologie la Florida Atlantic University, Tracy Minster, a explicat că s-ar putea să existe riscul de „intestin permeabil și diaree” dacă se consumă un pește care a ingerat un microplastic cu Vibrio.

Bacteria poate provoca aceste simptome, precum și febră și crampe la stomac, în termen de 24 de ore de la ingerarea ei. Vibrio poate pătrunde în sânge și printr-o ruptură în piele, cum ar fi o tăietură sau o mușcătură.

În unele cazuri rare, acest lucru poate provoca o infecție ” care mănâncă pielea”, numită fasceită necrozantă, care se deplasează rapid și poate fi fatală în câteva zile.

Fasceita necrozantă este o infecție bacteriană rară, dar gravă, care afectează țesutul de sub piele; și mușchii și organele din jur.

Este supranumită „gândacul mâncător de carne”, dar bacteria nu mănâncă de fapt pielea, ci eliberează toxine care deteriorează țesuturile, provocând putrezirea acestora, mai scrie sursa citată anterior.

Bacteria se poate răspândi în câteva ore, chiar și în urma unei răni minore, și poate pune viața în pericol dacă nu este tratată suficient de devreme.

Care sunt simptomele unei infecții cu Vibrio?

Potrivit CDC, printre primele simptome ale unei infecții cu Vibrio se numără:

  • Diaree și crampe stomacale
  • Greață
  • Febră și frisoane
  • Bășici pe piele, care se pot prezenta sub forma unor puncte negre
  • Tensiune arterială scăzută
  • Durere, umflături sau căldură în jurul unei răni infectate

Între timp, potrivit NHS, simptomele inițiale ale fasciitei necrozante includ:

  • Durere intensă sau amorțire în apropierea unei tăieturi sau a unei răni
  • Umflarea pielii din jurul zonei afectate
  • Simptome asemănătoare gripei, cum ar fi temperatură ridicată, dureri de cap și oboseală

Simptomele ulterioare pot include:

  • Stare de rău (vărsături) și diaree
  • Confuzie
  • Pete negre, purpurii sau gri și vezicule pe piele (acestea pot fi mai puțin evidente pe pielea neagră sau brună)

Cum se pot proteja turiștii de pe plajă de această bacterie?

Dacă există răni deschise, este important să fie acoperite cu un bandaj sau un ghips rezistent la apă și să se evite pătrunderea apei de mare în ele.

Chiar și un strop neintenționat de la mersul pe jos în apropierea apei ar putea să fie periculos dacă aceasta ajunge într-o tăietură deschisă – aceasta include piercingurile și tatuajele noi.

Același lucru este valabil și pentru zeama de la peștele crud, deoarece, dacă aceasta ajunge într-o rană, există riscul unei infecții cu Vibrio.

Dacă intră apă sărată sau zeamă de pește crud într-o rană, trebuie spălată imediat cu apă și săpun.

Foto: 123RF

A apărut ediția de IUNIE a revistei Avantaje, luna Iiei românești coborâte până în vremea modernă tocmai din cultura Cucuteni și cu denumirea derivată de la latini. Această piesă vestimentară cizelată în veacuri de tradiție este piesa cult, piesa capodoperă din portul nostru popular, despre care se zice că aduce noroc, atrage pețitorii și protejează de spiritele rele și a devenit faimoasă în toată lumea prin geniala denumire şi reprezentare pe care i-a oferit-o inegalabilul Henri Matisse: „la blouse roumaine’ fiind reinterpretată ulterior de aproape toți marii designeri de modă ai lumii.

Iar Ziua Internațională a Iiei se sărbătorește imediat după începutul verii astronomice, în aceeași zi cu cea a zânelor Sânziene, în 24 iunie, ca un simbol al norocului, dar și al fericirii și feminității celei care o poartă.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
Libertatea
VIVA!
Unica.ro
Retete
Baby
ELLE
CSID
Ego.ro
Descopera.ro
Diva Hair
TV Mania
Trending news
Mai multe din Stiri