Avertisment ONU privind războiul din Ucraina: Prețurile la alimente ar mai putea crește cu încă 22%

Războiul din Ucraina amenință culturile de bază din regiunile cheie de cultivare a cerealelor din Europa, ceea ce înseamnă că escaladarea prețurilor la alimente, care au afectat deja consumatorii din întreaga lume, s-ar putea înrăutăți, ridicând amenințarea unei crize de foamete.

Organizația Națiunilor Unite a avertizat că costurile alimentare la nivel mondial deja record ar putea crește cu încă 22%, deoarece războiul va înăbuși comerțul, va reduce recoltele viitoare și populația mondială subnutrită poate crește între 8 și 13 milioane de oameni.

Cerealele sunt alimentele de bază care hrănesc lumea, grâul, porumbul și orezul reprezentând mai mult de 40% din toate caloriile consumate. Costurile mari de transport maritim, inflația energetică, vremea extremă și lipsa forței de muncă au îngreunat producția de alimente.

Iar oferta se micșorează: stocurile de cereale sunt pregătite pentru al cincilea declin anual consecutiv, potrivit Consiliului Internațional pentru Cereale. Războiul din Ucraina nu va face decât să crească și mai mult prețurile, ducând foametea la niveluri fără precedent.

Prețurile la alimente la nivel mondial sunt la maxime istorice, cu un indice de referință ONU crescând cu peste 40% în ultimii doi ani. Insecuritatea alimentară s-a dublat în acea perioadă și se estimează că 45 de milioane de oameni sunt în pragul foametei.

Ucraina se clasează alături de Rusia printre cei mai mari cinci producători de cereale din lume, potrivit FAO (Organizația pentru Alimentație și Agricultură). Este al patrulea exportator mondial de porumb și al patrulea exportator de grâu. 40% din vânzările internaționale de ulei de floarea soarelui provin de la companii ucrainene. De asemenea, Rusia este cel mai mare producător de îngrășăminte de pe piața internațională.

Potrivit El Pais, Serghei Gadzhuk, primarul orașului Iampol, dă asigurări că au tot ceea ce este necesar pentru ca în aprilie să înceapă însămânțarea, mâinile disponibile să muncească din greu și suficiente rezerve de motorină pentru tractoare și în nici un caz nu se gândesc la export: „Acum trebuie să punem capăt acestui război, restul este secundar'.

Foto: Profimedia

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
substantial.ro
Publicitate
CSID
Descopera.ro
Unica.ro
Retete
Baby
Life.ro
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Stiri