Atenție, se numără berzele!

Știați că în România tocmai s-a încheiat recensământul berzelor albe? Și că stau bine?

Uite barza!

Societatea Ornitologică Română (SOR) a anunțat că peste 1.000 de noi cuiburi de barză au fost identificate în cadrul acestui recensământ. Acțiunea face parte din primul mare proiect de citizen science din România, iar cuiburile au fost localizate cu ajutorul aplicației Uite barza!', disponibilă tuturor utilizatorilor de telefoane mobile de tip smartphone care au dorit să se implice în protejarea acestei specii de păsări.

Aplicația a fost lansată oficial pe 6 iulie 2017, iar proiectul de numărare a berzelor la cuiburi a durat până pe 31 iulie. Numărătorile care se efectuează mai târziu nu sunt relevante, deoarece berzele albe au început deja migrația către Africa.

Aplicația „Uite Barza!' a fost instalată pe 2.609 de telefoane mobile, iar utilizatorii au introdus în baza de date a societății un număr de 2.851 de cuiburi. Cel mai îmbucurător lucru este că, dintre acestea, 1.070 de cuiburi sunt cuiburi noi, care se adaugă celor 5.400 de cuiburi identificate la ultimul recensământ european din 2014.

Cele mai multe cuiburi descoperite de utilizatorii aplicației sunt amplasate pe stâlpii rețelelor de electricitate din care 1.567 de cuiburi pe stâlpi fără suport, iar 1.208 pe stâlpii de rețea electrică pe care au fost deja montate suporturi artificiale pentru cuiburi de barză. Celelalte sunt amplasate în copaci, pe coame de casă, pe coșuri de fum etc.

Județul cu cele mai multe cuiburi de barză recenzate cu ajutorul aplicației este Timiș. Aici au fost înregistrate nu mai puțin de 445 de cuiburi. Topul este completat de județele Arad (253 de cuiburi), Teleorman (223 de cuiburi), Harghita (179 de cuiburi) și Suceava (167 de cuiburi). Nu mai este de mirare că în topul localităților cu cele mai multe cuiburi de barză, primele 4 poziții sunt ocupate de localități din județul Timiș: Moravița (61 de cuiburi), Jamu Mare (56), Banloc (50), Peciu Nou (42) și apoi Sânsimion din județul Harghita, cu 40 de cuiburi de barză.

harta cuiburi

HARTA CUIBURILOR

Florentina Mușat

foto: PR, Sebastian Bugariu

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
Publicitate
ELLE
Libertatea
Unica.ro
VIVA!
substantial.ro
Retete
Baby
CSID
Kudika
Descopera.ro
Doctorul Zilei
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Diverse