Capsicum frutescens, annuum, pubescens, baccatum, chinense
Este acelasi lucru cu peperone sau paprika.
Apartine familiei solanaceae.
Ardeiul iute rosu este o tufa ce poate atinge inaltimi de peste 1 m. Florile sunt albe iar fructul are forma alungita, cu varful ascutit. La maturitate, fructul de ardei iute este rosu. Ardeii mai mici sunt mai iuti. Semintele si vinisoarele interioare sunt mai iuti decat pulpa si coaja fructului.
Ardeiul iute este originar din America de Sud. Spre deosebire de alte condimente, ardeiul iute este foarte usor de cultivat; de aceea cultivarea si utilizarea lor s-a raspandit in toata lumea, mai ales in regiunile cu climat tropical. Cel mai mare producator este India.
Ceea ce se foloseste la ardei reprezinta fructele. Ardeiul iute poate fi recoltat inainte de a se coace, sau dupa. Se poate consuma crud sau uscat. Indepartarea semintelor si a vinisoarelor duc la scaderea iutelii. Frunzele de ardei iute sunt folosite in India pentru a aromatiza bauturile.
Ardeii se culeg si se asaza la uscat, la soare, intinsi pe suprafete plane. Dupa ce se usuca, se pastreaza legati in ciorchini si atirnati. Cruzi se pot pastra destul de mult timp in locuri reci si uscate, protejati de lumina soarelui.
Dincolo de gustul puternic, ardeiul poate avea aroma fructata, afumata, proaspata, dulce etc. Cea mai mare varietate de ardei iuti se gaseste in Mexic.
Utilizari
Ardeiul iute poate fi folosit atat proaspat cat si uscat, gatit sau crud. De cele mai multe ori, se foloseste boia, adica praful rezultat din pisarea pulpei uscate. Exista boia iute dar si boia dulce, provenita din ardei rosii dulci, la care intereseaza mai mult culoarea si aroma decat gustul.
In America Latina, fiecare regiune are soiul sau de ardei iute, cu caracteristici unice de iuteala si arome. Fiecare tip de ardei este utilizat in mancaruri specifice unde contribuie atat cu gustul cat si cu aroma.
In aceasta parte a lumii, se obisnuieste sa se indeparteze semintele si vinisoarele ardeiului si, astfel, sa se reduca iuteala sa. In acest fel, se poate gati cu mai mult ardei care sa sporeasca aroma si nu iuteala mancarii.
In Asia, ardeii iuti sunt folositi aproape exclusiv pentru iuteala lor, iar aromele sunt date de celelalte condimente, disponibile in numar foarte mare.
Ardeii iuti se pot folosi pentru orice mancare picanta, inclusiv la carnea conservata prin uscare si / sau afumare. Se adauga la sosurile picante si, deseori, se serveste ca atare impreuna cu ciorba sau alte mancaruri.
Text: Mihaela Serea