Illicium verum
Se folosesc fructele uscate. Acestea au o forma stelata cu opt colturi. Uleiul esential se gaseste in pericarp (invelisul din jurul semintei), nu in samanta.
Face parte din familia illiciaceae, inrudita cu magnoliaceaele. Anasonul stelat este un arbore care creste in mod normal pana la o inaltime de 8 m. Se inmulteste prin seminte si este cultivat mai ales in China si Japonia. Cele mai multe importuri de anason stelat provin din China, dar se mai cultiva si in Laos, Filipine si chiar Jamaica.
Fructele anasonului stelat sunt niste mici pastai grupate cate 5, pana la 10 (in mod obisnuit, 8), intr-o configuratie stelata. In aceste pastai se gasesc semintele propriu zise. Se culeg inainte de coacere, apoi se usca la soare. In comert se pot gasi intregi sau pisate, sub forma de pudra roscat-cafenie.
Aroma sa este asemenatoare dar mai puternica decat a anasonului. Gustul este dulceag-amarui. Aceasta aroma este caracteristica unor mancaruri chinezesti.
Stelutele de anason stelat se pot adauga la mancare intregi sau pisate. Se folosesc cantitati mici, pentru ca este o mirodenie foarte puternica. Tinut in containere ermetic inchise, la adapost de aer, lumina si umezeala, se poate pastra mai bine de un an.
Utilizari culinare
Bucataria chinezeasca cunoaste, de fapt, multe stiluri specifice diverselor regiuni ale acestei tari foarte intinse. Comun tuturor regiunilor este principiul echilibrului, armoniei intre gusturile de baza: dulce, acru, amar, sarat si iute. Anasonul stelat este folosit mai ales in zona Shanghai, unde gustul dulce este ceva mai puternic decat in alte regiuni.
In restaurantele cu specific chinezesc este des amintit amestecul de cinci mirodenii (sau cinci arome). Acest amestec contine anason stelat, scortisoara, cuisoare, fenicul si ardei iute de Sichuan, de obicei in proportii egale. Aceste mirodenii se pastreaza intregi, si nu se piseaza decat inainte de utilizare. Amestecul se adauga fie in pasta de ou si amidon cu care se acopera carnea inainte de prajire, fie la marinat, inainte de prajirea carnii.
In nordul Vietnamului, anasonul stelat se adauga la supele de vita. In Thailanda, se foloseste la tocanite. In partea de sud a Thailandei, aromatizeaza ceaiul cu gheata. Ceaiul cu gheata thailandez se face din ceai negru si se aromatizeaza cu pudra de anason stelat, si uneori si cu scortisoara, lemn-dulce, vanilie sau flori de portocal. In el se pune gheata zdrobita, zahar, si, uneori, lapte condensat.
Anasonul stelat are o utilizare limitata in occident. Se foloseste la vinul fiert, la deserturi si lichioruri, ca alternativa la anason. Cele mai multe lichioruri de anason (Pernod, Anisette, Pastis) folosesc cel putin partial anason stelat in loc de anason.
Text: Mihaela Serea