Ar fi putut fi una dintre cele mai bune tenismene din istorie, dar un admirator al rivalei sale a scos-o definitiv din teren. Monica Seleș, povestea unei vieți ca un montagne russe

Monica SeleșSeparatorVEZI FOTOPOZA 1 / 4

La 16 ani, Monica Seleș devenea cea mai tânără jucătoare din lume care câștiga turneul Roland Garros. La 20 de ani, jucătoarea din fosta Iugoslavie avea deja la activ opt titluri de Grand Slam și devenise numărul 1 mondial în anii 1991 și 1992.

Avea toate șansele să devină una dintre cele mai bune jucătoare din istoria tenisului, dar un eveniment nefericit a scos-o definitiv de pe teren. La 30 aprilie 1993, un bărbat obsedat de Steffi Graf, rivala de moarte a Monicăi Seleș, a decis s-o elimine definitiv din lumea tenisului. Așa că, în timpul unei pauze dintre seturi, bărbatul a înjunghiat-o în spate.

Au urmat doi ani de pauză, după care Monica s-a considerat suficient de pregătită să revină pe teren. A câștigat încă un Grand Slam în Australia, dar nu a mai putut juca la fel. Oficial, s-a retras din activitatea competițională în anul 2008, dar ultimul meci l-a jucat în 2003.

Din nou pe teren, dar departe de a se fi vindecat

Dar deși a revenit în teren, în realitate, sportiva nu a putut trece peste trauma provocată de atac. Era din nou în lumina reflectoarelor, dar departe de a se fi vindecat.

A povestit aceste lucruri mai târziu, în cartea “Cum am câștigat lupta“. În cartea autobiografică, Monica Seleș a dezvăluit, printre altele, problemele serioase pe care le-a avut cu alimentația. Și-a căutat rezolvarea problemelor emoționale în mâncare. Nu și-a putut ține în frâu mâncatul compulsiv în pofida faptului că era înconjurată de cei mai buni nutriționiști, antrenori, psihologi.

Monica Seleș s-a refugiat în mâncare

În pofida faptului că Monica Seleș era un sportiv de succes, care, ca orice sportiv, cunoștea prea bine lecția alimentației sănătoase, care știa ce, când și cât să mănânce ca să nu se îngrașe și să aibă energie, care știa când, cât și cum să se antreneze să se mențină în formă, psihicul nu a mai ajutat-o. Dimpotrivă, a sabotat-o: “Știu ce te gândești. Nu erai atlet? Nu făceai sport zilnic? Nu aveai cei mai buni antrenori și nutriționiști? Ba da, eram de top la toate capitolele. Cu toate astea eram grasă și am devenit expert în a-mi ascunde corpul sub straturi de haine […] Am devenit foarte bună în a-mi minți antrenorii și nutriționiștii legat de antrenamentele mele și obiceiurile alimentare. Nu puteam fi lăsată singură o clipă. Nu aveam încredere în mine să îmi dau voie să fiu eu însămi“, scrie sportiva în carte.

Ani la rând, Monica a trăit cu convingerea că destinul ei era să fie “o persoană nefericită într-un corp pe care nu îl mai simțeam ca fiind al meu“.

Conștientizarea cauzelor care au dus la mâncatul compulsiv, primul pas spre vindecare

În cele din urmă, sportiva a realizat faptul că demonii interiori, născuți în urma traumei, se fac vinovați de emoțiile și trăirile ei negative, de dependențele ei, dintre care cea mai gravă era cea de mâncare, iar kilogramele în plus era un mod de autoapărare al organismului, autoapărare împotriva factorilor care ar fi putut-o răni din nou:

M-am blindat cu un strat de grăsime și kilograme în plus ca să mă protejez, să nu mai fiu rănită din nou. Poate că îmi era frică de revenirea mea pe teren și de eșec, așa că mâncând mă asiguram că nu voi mai reveni și nu va mai trebui să înfrunt rușinea', explica Monica în carte.

Cum a rezolvat Monica Seleș problema mâncatului compulsiv

După ce a conștientizat cauzele mâncatului compulsiv și a înțeles că mâncarea nu-i va rezolva problemele, ci va trebui să lucreze cu psihicul ei, Monica Seleș a trecut la pasul al doilea: “La început, am refuzat să spun că sunt la dietă. Să fii la dietă înseamnă că într-o zi nu mai ești, și atunci? Am eliminat extremele. Am început să trăiesc în zona calmă și eliberatoare a moderației“, povestește sportiva.

Odată ce a decis să mănânce moderat, a hotărât să nu împartă alimentele în permise și interzise. Cu alte cuvinte, orice aliment este permis, dar în cantitate moderată: “Am încetat să mai clasific alimentele în permise și interzise. Până la urmă, ce poate fi mai tentant decăt ceva interzis?“, ne lămurește Monica.

Iată, mai exact, ce însemna pentru fosta tenismenă să mănânce cu moderație: “Dacă voiam o felie de tort, îi întrebam pe cei cu care eram dacă vor să împartă cu mine. Dacă nimeni nu dorea și totuși eu îmi doream tare, îmi luam felia, mâncam un sfert, apoi așteptam 10 minute. Nu era un concurs în care trebuia să termini în timp-record“, explică Monica Seleș.

Mai exact, atunci când poftea la ceva, sportiva își repeta faptul că nu este ultima dată când va mânca acel ceva și că nu este ultimul ceva pe care-l vede în această viață. Conștientizarea faptului că va mai mânca în viitorul apropiat acel aliment o ajuta să consume doar puțin din el: “Până când terminam o felie pe care o mâncam încet, savurând și fiind conștientă de gust și senzații, foamea și pofta nu mai erau așa mari”.

Citeste si

Cum arată azi Steffi Graf și Andre Agassi, două foste glorii ale tenisului mondial

Crește standardele și schimbă-ți viața. Sfaturi pentru a obține liniștea și împlinirea în fiecare zi

Sursa foto: hepta

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
substantial.ro
Publicitate
CSID
Descopera.ro
Unica.ro
Retete
Baby
Life.ro
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Vedete