ANATOLIA, tărâmul magic al dervișilor din Goreme și peisajul tulburător din Cappadocia
A sosit timpul să ne raportăm diferit la vacanțe, să căutăm alte locuri, alte apusuri și noi peisaje care să ne tulbure simțurile. Anatolia Centrală ascunde peisaje spectaculoase, cu stânci sculptate de vânturile veacurilor trecute, iar sanctuarele unice în lume din valea Goreme oferă dovezile bătute în piatră ale artei bizantine din perioada post-iconoclastă.
Vă invităm într-o excursie în Turcia – dar nu cea familiară tuturor și arhicunoscută, cu leneveala la plajă și experiența culinară „all inclusive'… Ci o altfel de abordare a vacanței, una cu spirit de aventură, cu descoperirea necunoscutului, a tradițiilor ancestrale, a unor culturi vechi de secole și a redobândirii plăcerii de a explora cărări mai puțin bătătorite de omul modern.
Parcul Național Goreme
Se află în localitatea cu același nume și a fost trecut în lista patrimoniul UNESCO în anul 1985. Muzeul Național în aer liber din Goreme, un complex monahal din mai multe biserici săpate în piatră și capele acoperite cu fresce, este unul dintre cele mai cunoscute locuri de atracție turistică din Turcia. Goreme înseamnă „nu ne puteți vedea aici'. Conform tradiției și numelui locului, acum două milenii, creștinii au fugit din sud pentru a se ascunde de persecuția romanilor, de aceea bisericile creștine
din Goreme și Urgup, orașul vecin, sunt printre cele mai vechi din lume. Locuințele, mânăstirile și bisericile păstrează imaginile fosilizate ale unei provincii a Imperiului Bizantin, din secolul al IV-lea și până la invazia turcilor.
Valea Ihlara
Un canion cu o adâncime de aproximativ 100 m, format de râul Melendiz în urmă cu milioane de ani. Peisajul încărcat de istorie, bisericile cioplite în piatră și formele de relief neobișnuite rezultate în urma erodării, se combină pentru a produce un peisaj atât natural, cât și cultural, cu un aspect neobișnuit. Valea începe în satul Ihlara și se sfârșește cu Mânăstirea Selime, din satul cu același nume, după o distanță de 14 km. Cea mai spectaculoasă parte a văii o reprezintă primii 7 km, din satul Ihlara până în Belisirma, unde se pot vedea multe din bisericile rupestre. Aceste nenumărate grote, mai mult sau mai puțin inaccesibile, erau menite să-i atragă pe anahoreți, pentru același motiv ca și deșerturile din Egipt și din Palestina.
Sultanhanı Caravanserai
Situat în Konya, celebrul sultan Sultanhanı Caravanserai (Kervansaray în turcă) este cea mai mare capodoperă din perioada Seljuk. Această structură glorioasă a fost construită de marele arhitect Muhammad bin Havlan el-Dimiski între 1228 și 1229 pentru a fi folosit ca loc de cazare pentru oameni, în special pentru comercianți și ca sistem de apărare pentru căile comerciale. În acele vremuri a fost renovat de mai multe ori, însă nu și-a pierdut din farmec nici până astăzi
.Cascada Karpuzkaldiran
Cunoscută și sub numele de Lower Duden Waterfall, cascada este formată de râul Düden (unul dintre cele mai mari râuri din sudul Anatoliei) și se termină la 12 km nord-est de Antalya. Apele limpezi ale cascadei alunecă spre Mediterana într-un spectacol uluitor, greu de uitat.
Moscheea Yivli Minaret
A fost construită pentru prima dată în 1230 și reconstruită complet în 1373. Prima clădire pare să fi fost o biserică bizantină inițial și transformată într-o moschee în jurul anilor 1225-1227, în timpul domniei sultanului Selgiuk Ala ad-Din Kay Qubadh I. Moscheea originală a fost distrusă în secolul al XIV-lea și a fost construită o nouă moschee care, cu cele șase cupole ale sale, este unul dintre cele mai vechi exemple de construcție cu mai multe domuri din Antalya. Minaretul Yivli este situat în spatele moscheii cu același nume și este o structură separată. O bază cu patru laturi susține un minaret compus din opt secțiuni canelate, care înglobează o serie de 90 de trepte care duc spre vârf. Plăcile sale foarte frumoase albastre și albastru închis atrag atenția asupra acestui reper. Minaretul a fost construit între 1219 și 1236. Astăzi, clădirea găzduiește Muzeul Etnografic Antalya.
„Începând cu vara trecută călătoriile și turismul au revenit în forță. Turiștii au devenit însă din ce în ce mai exigenți atunci când vine vorba să-și achiziționeze vacanța. Pe lângă servicii de calitate, aceștia caută diversitate, siguranță și garanția unei vacanțe perfecte. Acesta este și motivul pentru care Destine Holidays a lansat un nou serviciu pentru piața din România, pe care noi l-am denumit #BrokerulTăuDeVacanțe. Ne dorim să oferim clienților noștri o varietate de vacanțe din care să poată alege pentru a se bucura din nou de plăcerea de a călători', declară Cosmin Cismaș, Business Development Manager, Destine Holidays.
Foto: 123rf
Citeste și:
A fost inaugurată cea mai frumoasă clădire din lume: este uluitoare!