Analiza care ar putea depista cancerul pulmonar într-un stadiu incipient

Cancerul pulmonar se numără printre cele mai întâlnite tipuri de cancer la nivel mondial și anual, o mulțime de persoane ajung să își piardă viața după ce primesc acest diagnostic. Cercetările au arătat că șansele de supraviețuire ar putea crește în situația în care boala ar fi descoperită la timp și că există o analiză care ar putea depista cancerul pulmonar într-un stadiu incipient. 

În cazul cancerului pulmonar, programele de screening pe baza tomografiilor reprezintă o variantă prin care poate fi depistată această boală. Cu toate acestea, un studiu prezentat la Congresul Anual al Societății Americane de Oncologie Clinică (ASCO) a arătat că există șanse foarte mari ca această afecțiune să fie descoperită prin intermediul unei simple analize de sânge, potrivit raportuldegarda.ro.

Analiza care ar putea depista cancerul pulmonar într-un stadiu incipient

Depistarea cancerului pulmonar într-o fază incipientă poate crește rata de supraviețuire a pacienților. Cercetătorii au descoperit că prin studierea ADN-ului tumoral care circulă în sânge cu ajutorul secvențierii genetice ar putea fi pus mult mai repede diagnosticul de cancer pulmonar și astfel ar putea fi salvate mult mai multe vieți. Aceste analize sunt cunoscute și sub denumirea de biopsii lichide și chiar dacă sunt folosite de multă vreme pentru a stabili cele mai bune terapii oncologice, acum specialiștii sunt de părere că astfel de teste ar putea ajuta în punerea diagnosticului mult mai devreme și începerea tratamentului într-un stadiu incipient.

În cadrul studiului au participat 1.700 de persoane, iar dintre acestea 127 sufereau de cancer pulmonar. Analizele s-au concentrat pe studierea mutațiilor și schimbărilor genomice care ar putea duce la declanșarea cancerului pulmonar, iar rezultatele au arătat că toate aceste teste au avut un rol important în detectarea cancerului, cea mai eficientă fiind secvențierea țintită. Această metodă a dus la detectarea a 51% dintre cancerele pulmonare aflate în stadii incipiente și 89% dintre cele avansate.

Cu toate că este nevoie de teste suplimentare pentru a dovedi încă o dată eficiența acestor teste, specialiștii consideră această descoperire ca fiind un pas foarte important pentru a depista cancerul pulmonar într-un stadiu incipient.

“Suntem cu un pas mai aproape de a depista precoce cancerul pulmonar folosind analize de sânge. Deși va mai dura până când vom putea folosi ADN-ul tumoral circulant pentru a detecta cancerul la scară largă, acest studiu pune piatra de temelie pentru viitoare teste”, a spus David Graham, expert ASCO, potrivit raportuldegarda.ro.

Foto: shutterstock.com

Citește și:

Obiceiuri care pot pune în pericol sănătatea glandei tiroide

Ce este bulimia nervoasă, boala de care suferea Prințesa Diana

Ce este cistita, de ce apare și cum poți trata această problemă de sănătate?

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
Publicitate
substantial.ro
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din #NUcancerului