Prof. dr. Florin Mihălțan, medic primar pneumolog și Doctor în Științe Medicale, despre primele semne ale cancerului pulmonar

CONȚINUT VIDEO AVANTAJE

În cadrul campaniei Avantaje spune #NUcancerului, am abordat împreună cu prof. dr. Florin Mihălțan, medic primar pneumolog și Doctor în Științe Medicale, trei dintre cele mai importante probleme în ceea ce privește cancerul pulmonar.

Primele semne ale cancerului pulmonar

Cancerul pulmonar este o boală ascunsă, în 60-70% din cazuri fiind depistată tardiv. În momentul în care tumoarea este depistată, aceasta este inoperabilă, singurul tratament recomandat în acest caz fiind radioterapia și chimioterapia.

Ca simptomatologie, dr. Florin Mihălțan menționează: tusea, gâfâiala, scăderea în greutate, junghiul, prezența sângelui în spută, expectorații matinale.

Imunoterapie vs chimioterapie

Prof. dr. Florin Mihălțan subliniază faptul că imunoterapia este, în mod cert, terapia viitorului. Aceasta asigură o prelungire a duratei de supraviețuire, însă este o medicație foarte scumpă. Spre deosebire de chimioterapie, imunoterapia are mai puține reacții adverse.

Program național de screening pentru cancerul pulmonar

Despre un program național de screening al cancerului pulmonar, dr. Mihălțan spune că este încă la stadiul de deziderat. Și asta pentru că principala investigație, tomografia computerizată, este foarte costisitoare. În ultimii ani, însă, s-a încercat identificarea unor teste de sânge care să depisteze cancerul pulmonar în stadii incipiente. Din păcate, aceste teste, care ar fi mai puțin costisitoare decat computerul tomograf, sunt încă în fază incipientă.

Mai multe detalii despre aceste subiecte, în materialul video.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
Publicitate
substantial.ro
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Cancerul de plămâni