Amenda uriașă primită de un șofer care a aruncat chiștocul de la țigară pe geamul mașinii. ”Dumneavoastră vorbiți serios?”

Un articol de unică folosință care poluează mediul înconjurător este chiștocul de țigară. Șoferii care aruncă la întâmplare pe jos filtrele de țigară riscă amenzi uriașe, ce pot ajunge până la 5.000 lei.

Numeroase campanii de conștientizare sunt susținute și de Ministerul de Interne. Pe pagina de facebook a ministerului a fost postat un dialog dintre o polițistă și un conducător auto.

„- Bună seara! Vă rog să-mi prezentați documentele dumneavoastră.
– Bună seara! Sunt parcat de 15 minute pe locul acesta, nu am încălcat nicio regulă de circulație. De ce vreți documentele?
– Pentru că vă lipsește ceva din mașină.
– Mașina e an de fabricație 2019, doamnă polițist. Are toate dotările. Ce să lipsească de pe ea?
– Din mașină lipsește, nu de pe mașină.
– Și care e diferența?
– Diferența este chiștocul de țigară pe care l-ați aruncat pe jos. Normal trebuia să fie în scrumiera din mașină, nu pe asfalt.
– Păi, nu are scrumieră.
– Vedeți, nu are toate dotările. Puteați să includeți și scrumiera dacă știați că fumați în mașină. 1305 lei vă costă.
– Atât e o scrumieră?
– Nu, domnule. Atât este amenda. Conform legii este interzis aruncatul, pe drumurile publice, din autovehicule a obiectelor, materialelor sau substanțelor. Sancțiunea este între 9 și 20 de puncte.
– Dumneavoastră vorbiți serios?
– Uitându-mă la țigara de pe jos, vă spun că vorbesc foarte serios.'

Potrivit Codului Rutier din România, fapta constând în „aruncarea, lăsarea ori abandonarea pe drumul public de obiecte, materiale, substanțe sau vehicule, după caz' constituie contravenţie şi se sancţionează cu 9-20 puncte-amendă (adică între 1.305 lei şi 2.900 lei). În Bucureşti, fapta constând în „aruncarea biletelor de călătorie, resturilor de ţigări sau hârtii şi alte tipuri de deşeuri pe domeniul public' se sancţionează cu amendă între 2.000 şi 5.000 lei.

Filtrele țigărilor sunt făcute din acetat de celuloză, un produs sintetic care este derivat din pulpa de lemn. Din acest produs se pot confecționa benzi magnetice, rame de ochelari și chiar piese Lego, scrie green-report.

Foto: Ministerul de Interne

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
Libertatea
VIVA!
Unica.ro
Retete
Baby
ELLE
CSID
Ego.ro
Descopera.ro
Diva Hair
TV Mania
Trending news
Mai multe din Avantaje.ro