Amănunte halucinante despre moartea artiștilor Doina și Ion Aldea Teodorovici
Doina și Ion Aldea Teodorovici au format un cuplu de artiști basarabeni care au făcut furori în perioada comunistă. Cei doi au murit însă, în urmă cu mai bine de 24 de ani, iar dispariția lor a stârnit numeroase teorii conspirative. În acea perioadă, presa a relatat destul de succint această tragedie și a explicat felul în care a avut loc accidentul rutier în care cei doi și-au pierdut viața.
Acest eveniment nefericit a ridicat multe semne de întrebare de-a lungul timpului. Unii au spus că a fost pur și simplu o întâmplare nefericită, alții însă au vorbit chiar despre o moarte premeditată a celor doi artiști. Martorii acestei tragedii nu au putut fi găsiți pentru a furniza de detalii despre acest accident, iar singurele mărturii s-au regăsit în presa de la acea vreme.
Amănunte interesante despre moartea artiştilor Doina şi Ion Aldea Teodorovici
Tragedia în care și-au pierdut viața Doina şi Ion Aldea Teodorovici a avut loc pe șoseaua DN2 în noaptea de 29 spre 30 octombrie în anul 1992. Conform unor informații furnizate de reporterii ziarului local „Ialomiţa' de la Slobozia, de la acea vreme, în zona localităţii Coşereni, la ora 2:15, maşina în care se aflau cântăreții s-a lovit de un copac, de pe marginea drumului. Impactul a fost atât de puternic, încât Doina şi Ion Aldea Teodorovici au murit pe loc. La faţa locului poliţiştii nu au intervenit, iar organele statului au demarat o anchetă câteva ore mai târziu, când trupurile artiştilor au fost transportate la Spitalul Municipal Urziceni, scrie adevarul.ro.
Accidentul a avut loc chiar sub ochii moldovenilor Nicolae Măereanu (judeţul Vaslui) şi Elaine Artur (judeţul Iaşi). Cei doi au fost cei care au dus victimele la spital. Iată ce povesteau jurnaliștii în presa vremii: „primii care au intervenit şi au constatat ceea ce se poate constata într-o nenorocire de proporţiile aceleia au fost Nicolae Măereanu şi Elaine Artur, turişti în tranzit ca şi victimele accidentului respectiv. Cei doi au luat răniţii în maşină şi i-au transportat la Spitalul Urziceni. Spitalul a anunţat poliţia'.
Mai grav este că Doina Aldea Teodorovici era însărcinată și aștepta o fetiță. Mașina în care au murit cei doi era un Opel 0905 MBC și a fost condusă de cetățeanul ucrainean Alexandr Ceakaunov, în vârstă de 33 de ani. În autoturism se aflau patru persoane. Șoferul și cel de-al patrulea pasager, care se afla în față, Vasilii Koudalb, în vârstă de 38 de ani, au scăpat cu viață. Ion și Doina se aflau pe bancheta din spate și au fost striviți între greutatea mașinii și copacii de pe marginea drumului. Nu au mai avut nicio șansă de salvare.
Conform presei românești, din mașina distrusă din cauza impactului puternic au fost extrase cu mare greutate trei corpuri însângerate. Două automobile i-au transportat pe Vasilii Koudalb și Alexandru Chakaunov la Spitalul din Urziceni. După accident, la ora 02:30, o autosanitară a preluat-o pe Doina Aldea Teodorovici, care deja se afla în comă. Salvarea s-a îndreptat spre București în mare viteză. Pe parcursul drumului, Doina și-a recăpătat, doar pentru un moment, cunoștința. Ea a strigat de câteva ori „Au, mă doare tot corpul”, apoi a decedat. Trupul neînsuflețit a lui Ion Aldea Teodorovici, a fost recuperat foarte greu de către autorități. Poliția a fost nevoită să taie cu flacăra autogenă automobilul distrus și a reușit să elibereze corpului lui abia spre dimineață, la ora 7:00.
Ion și Doina Aldea-Teodorovici au lăsat în urmă un copil orfan, în vârstă de numai 10 ani, Cristofor. El a continuat activitatea muzicală a părinților, conform wikipedia.org.
Moartea artiștilor Doina şi Ion Aldea Teodorovici, teoria conspirației
Vestea că cei doi cântăreți moldoveni au murit a ajuns rapid și la Bucureşti. Din acel moment, au început să circule supoziții care spuneau că accidentul ar fi fost premeditat. Ba mai mult decât atât, au circulat idei conform cărora moartea artiştilor ar fi fost provocată de promovarea ideii de unitate a Basarabiei cu România. Pe data de 2 noiembrie 1992, la câteva zile după accident, ziarul „Adevărul' a lansat într-o ştire ideea potrivit căreia accidentul ar fi fost provocat: „ceea ce nu se înţelege este cum a fost posibil să se lovească în spate, atât de puternic, automobilul. Oricât de mare ar fi fost viteza cu care circula, ar fi trebuit să se sfărâme partea din faţă. Ori aceasta a rămas intactă. Lăsând la o parte speculaţiile potrivit cărora accidentul s-ar datora şi altor cauze decât viteza excesivă, nu putem să nu ne întrebăm şi noi dacă o asemenea tragedie putea fi premeditată?' .
Înmormântarea artiștilor Doina şi Ion Aldea Teodorovici
La vremea respectivă, moartea celor doi cântăreți a fost catalogată drept o tragedie națională. În ciuda acestui fapt, autoritățile competente nu au investigat acest caz în detaliu și au spus despre el că a fost pur și simplu o întâmplare nefericită. Cu toate acestea, au existat mai multe indicii care au sugerat că de fapt a fost un eveniment premeditat, mai exact o crimă.
Înmormântarea artiștilor Ion și Doina Aldea Teodorovici a avut loc pe data de 3 noiembrie 1992, la Cimitirul Central din Chișinău. La acest eveniment nefericit au venit un număr impresionant de oameni, acest lucru fiind asemuit cu mulțimea care a fost adunată la proclamarea independenței. Toți au venit să îi conducă pe ultimul drum pe cei doi artiști. Iată ce scria Ziarul „Moldova Suverană”, 5 noiembrie 1992: „Marți, 3 noiembrie, întreaga Republică Moldova și-a luat rămas bun de la Doina și Ion Aldea-Teodorovici care, în scurta lor viață pământească, au devenit un simbol al cântecului de libertate și a celor mai sacre aspirații ale românilor din stânga Prutului. La ora 10.30. Spre Opera Națională din Chișinău, în a cărei incintă au fost aștezate sicriile, se revarsă mulțime de lume pentru ultima întâlnire cu renumiții și îndrăgiții artiști. La 12.30 sicriile sunt scoase și purtate prin marea de oameni.
Înregistrarea pe banda magnetică, răsună vocea Doinei și a lui Ion Aldea-Teodorovici. în nenumărate acorduri ale cântecului „Suveranitate”, interpretat de ei acum doi ani în chiar această Piață sunt purtate pe umeri spre Cimitirul Central de pe strada Armenească din Chișinău. Cei doi neîntrecuți cântăreți, Doina și Ion, nedespărțiți în moarte ca și în viață, au rămas să-și doarmă somnul de veci alături, lângă biserica vechiului cimitir al Chișinăului. Moartea indrăgiților artisti ar fi fost provocata de serviciile secrete ale unei tari, fiind in tandem cu nefericitul eveniment produs asupra poetului Dumitru Matcovschi, care în urma tamponării a intrat în comă și nu și-a mai revenit la capacitatile sale mintale dupa impact definitiv. Din aceleasi considerente, Ion si Doina Teodorovici ar fi fost „înlăturați” pe motive politice, deoarece impactul activitatii patriotice al artiștilor luase o așa amploare, ce nu convenea nici puterii de la București, nici puterii de la Chișinău, cu atât mai mult celei de la Moscova.'
Despre cariera lui Ion și Doina Aldea Teodorovici
Doina Aldea Teodorovici s-a născut pe data 15 noiembrie 1958 la Chișinău, în Republica Moldova și a fost o cântăreață faimoasă. A fost căsătorită cu Ion Aldea-Teodorovici, cu care a format și un duet pe scenă, începând din anul 1981. Ea provenea din familia intelectualilor Eugenia și Gheorghe Marin. Tatăl său a fost scriitor și jurnalist, iar mama ei a fost profesoară de limbă și literatură română și director adjunct la o școală din Chișinău. Doina a început să demonstreze încă din copilărie că are un talent artistic desăvârșit și a început să își construiască o carieră în muzică.
Ion Aldea Teodorovici s-a născut la 7 aprilie 1954, de Buna Vestire, în orașul Leova, în Republica Moldova și a fost un mare compozitor și cântăreț. Tatăl său, Cristofor Teodorovici, a fost preot, însă în perioada de ocupație sovietică a fost nevoit să se retragă din biserică. Mama lui, Maria Aldea, a fost moașă. Ion a fost cel mai mic dintre cei trei copii din familie, ceilalți doi frați fiind Adrian (care era de la o altă mamă) și Petre. Ion a moștenit de la tatăl său iubirea pentru muzică. Încă de la vârsta de doar cinci ani, Ion Aldea-Teodorovici început să studieze vioara și pianul. Când a mai crescut, a început deja să scrie primele piese.
Deschide galeria foto de mai sus pentru vedea câteve imagini artiștii Doina și Ion Aldea-Teodorovici.
Foto: libertatea.ro, adevarul.ro
Mihaela Tudor
Citește și:
Dem Rădulescu a lăsat în urmă o fată superbă! Cum arată fiica lui, Irina
Imaginile pe care nu le știai din tinerețea lui Cătălin Crișan
Ea este femeia care i-a dăruit 3 copii lui Dan Bittman! De ce nu s-a căsătorit niciodată cu ea?