Florina Cercel, o carieră cât o viață de om

florina cercel

În urmă cu 74 de ani, la 28 ianuarie 1943, la Piatra-Neamț vedea lumina zilei cea care avea să devină una dintre cele mai reprezentative actrițe ale teatrului și cinematografiei românești, Florina Cercel. 

Atracția pentru această artă s-a manifestat încă din adolescență, când găsea o plăcere deosebită în a interpreta diverse roluri în fața profesorilor și a colegilor.

În cei peste 50 de ani de carieră, a interpretat peste 100 de roluri. A debutat pe scena Teatrului Dramatic de Stat din Galați în rolul Anei Stambuliu din piesa Fii cuminte, Cristofor!, de Aurel Baranga. Un alt rol reprezentativ din acea perioadă a fost cel al Vetei din O noapte furtunoasă de I. L. Caragiale.

În prezent, este actriță a Teatrului Național din București. De-a lungul timpului, a făcut parte din distribuția unor piese de teatru celebre precum: Moartea unui comis voiajor, Lucrezia Borgia, Camerista, Gaițele, Pe strada Mântuleasa. Din filmografia artistei amintim Roșcovanul, Toate pânzele sus, Iarna bobocilor, Ecaterina Teodoroiu, Dumbrava minunată, Bietul Ioanide sau Crucea de piatră. 

În ultimii ani, a interpretat roluri principale în sitcomuri celebre precum Inimă de țigan, Regina sau Aniela. 

Activitatea artistică a actriței Florina Cercel, recompensată de marile instituții de cultură din România

Interpretarea magistrală a Florinei Cercel nu putea trece neobservată. În 1990, primește Premiul UNITER pentru „cea mai bună interpretare feminină' pentru rolul Vassa Jeleznova din piesa „Vassa Jeleznova', de Maxim Gorki.

În 2002, i se acordă Ordinul Național Serviciul Credincios în grad de Cavaler, „pentru devotamentul și harul artistic puse în slujba teatrului romanesc, cu prilejul împlinirii unui veac și jumătate de existență a Teatrului Național din București'.

În același an, i se decernează Premiul Ministerului Culturii și Cultelor pentru cea mai bună actriță a anului 2002 în rolul Annei Andreevna din piesa „Revizorul' de Nikolai Gogol.

Într-un interviu acordat site-ului libertateapentrufemei.ro, Florina Cercel declara: “Toate rolurile pe care le-am interpretat până acum mi-au rămas în suflet și m-au ajutat să-mi definesc personalitatea, să-mi desăvârșesc menirea de a fi actriță. M-au ajutat să fiu mai puternică, mai luptătoare, mai rațională, mai generoasă, mai tolerantă și să nu-mi pierd niciodată simțul umorului și simțul realității.”

O viață personală tumultuoasă

A fost căsătorită de două ori, primul partener de viață decedând din pricina unei boli cumplite. Despre cea de-a doua căsnicie, actrița a vorbit în cartea Povești de dragoste ale vedetelor, scrisă de jurnalista Ioana Mandache, că a fost una dintre cele mai nefericite experienţe ale vieţii sale.

“Era un om foarte inteligent, foarte cultivat, deosebit de frumos, mult prea frumos pentru un bărbat, dar din păcate, extrem de gelos şi extrem de negativist. Am divorţat în 1984. Gelozia lui a plecat de la trecutul meu, nimeni nu a suportat comparaţia cu primul soţ'.

„Recunosc, sunt foarte pretenţioasă. Am avut zeci de curtenitori, dar nu, dacă nu iubesc eu, nu mă pot lăsa iubită', mai declara artista în cartea sus-menționată.

Pe 28 ianuarie, îi urăm și noi marii actrițe Florina Cercel un sincer La mulți ani!

Sursa foto: libertatea.ro

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
ELLE
Publicitate
Unica.ro
VIVA!
substantial.ro
Retete
Baby
CSID
Kudika
Descopera.ro
Life.ro
Doctorul Zilei
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Vedete