Aerul poluat poate crește semnificativ riscul de Alzheimer

Aerul poluat poate crește semnificativ riscul de Alzheimer

Trăim zilnic în orașe poluate și aglomerate, dar nici măcar nu realizăm cât este de nociv acest factor pentru sănătate. Un nou studiu științific a demonstrat faptul că poluarea din aerul pe care îl respirăm are efecte devastatoare, și nu doar asupra sistemului respirator.

Particulele fine care provin de la centralele electrice, dar şi de la autoturisme pot constitui cauza îmbolnăvirii de Alzheimer pentru 20% din cazuri, conform unui studiu recent. Poluarea aerului poate provoca mai multe tipuri de boli, în afară de cele pulmonare. Conform unor noi cercetări, s-a demonstrat că odată ce particulele de toxine emanate de la centralele termice, dar şi cele provenite din gazele de eşapament ale maşinilor sunt inhalate de organismul umam, acestea ajung şi la creier. În acest fel, creştere riscul de apariţie a demenţei.

„Deși legătura dintre poluarea aerului şi boala Alzheimer reprezintă o nouă frontieră științifică, acum avem dovezi că poluarea aerului, dar şi tutunul, poate provoca îmbătrânirea creierului,' a declarat Caleb Finch, co-autorul acestui studiu, pentru medlineplus.gov. El lucrează la Universitatea din California de Sud.

Aerul poluat poate crește riscul apariției bolii Alzheimer

Pentru acest studiu, oamenii de știinta au colectat mostre de particule din aer, folosind o tehnologie proiectată de inginerii din învățământul superior. Cercetătorii au folosit pentru acest studiu șoareci, pe care i-au expus la aer poluat.

Șoarecii respectivi au suferit o mutație genetică, ce le-a crescut semnificativ riscul de Alzheimer. După ce au fost expuși la aerul poluat, timp de 15 săptămâni, șoarecii au avut cu 60% mai multe placi de amiloid, dar clusterele de proteine ​​asociate cu boala degenerativă, potrivit cercetatorilor.

Așadar, rezultatele studiului au demonstrat că expunerea îndelungată la poluare, dar și traiul în mijlocul unui oraș foarte aglomerat ne poate afecta în mod serios sănătatea. Și nu doar organismul uman este afectat, ci și animalele.

Foto: 123rf.com

Mihaela Tudor

Citește și:

Cele mai rapide modalități de a scăpa de herpes

Celebrități răpuse de cancerul pancreatic, cel mai letal cancer

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
ziareonline.ro
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Sanatate