Pierderea unui copil este, fără îndoială, unul dintre cele mai grele lucruri cu care se poate confrunta un părinte. Totuși, se întâmplă mai frecvent decât își dau seama majoritatea oamenilor.
Pierderea unui bebeluș poate lua multe forme agonizante, avort spontan, nașterea unui copil decedat și sarcini ectopice sunt doar câteva dintre numeroasele cauze. Potrivit unui studiu, unul din patru cupluri se confruntă cu pierderea unui copil din cauza avortului spontan, înainte de 23 de săptămâni, scrie The Sun.
Și pentru unele femei viața poate fi și mai crudă, cu una din 100 suferind avorturi recurente. Sarcinile ectopice, cazul în care un embrion se implantează în afara uterului, se întâmplă în aproximativ 11 din 1.000 de sarcini. În Marea Britanie, una din 225 de sarcini se încheie cu nașterea bebelușilor morți. În spatele acestor statistici se află dureri de inimă și traume incalculabile.
Pentru multe femei care suferă un avort spontan înainte de 12 săptămâni, acesta poate fi un traumatism cu care se confruntă în tăcere, evitând să spună familiei sau prietenilor. Cu toate acestea, pentru cei care împărtășesc pierderea lor tragică, poate fi greu să înfrunte reacțiile bine intenționate ale celor dragi.
Este greu de înțeles profunzimea pierderii, cu excepția cazului în care ați experimentat pierderea unui bebeluș.
„Din păcate, mulți care nu au fost atinși de o astfel de tragedie pot fi lipsiți de tact', a spus dr. Pam Spurr, pentru The Sun. Sau, mai rău, pot face observații extrem de dureroase, adăugând durere la trauma existentă.
Pentru a marca săptămâna de conștientizare a pierderii bebelușilor (9-15 octombrie), dr. Pam a compilat o serie de lucruri care să nu fie spuse celor dragi care și-au pierdut copilul.
„Există lucruri pe care le puteți face pentru a vă arăta sprijinul și, credeți-mă, părinții care trec prin această pierdere au nevoie de ajutor', a adăugat specialistul. Iată care sunt câteva lucruri pe care să NU le spui.
„Puteți încerca din nou'
Nu înțelegi? Tocmai și-au pierdut copilul. Vor – și trebuie – să se întristeze pentru acel copil. Nu vor să se gândească la viitor, chiar acum suferă prea mult.
„Nu era chiar un copil'
Adesea, atunci când o femeie suferă un avort spontan la începutul sarcinii, ei pot primi răspunsul că nu a fost un bebeluș adevărat, deoarece l-au pierdut atât de curând.
Nu, era copilul lor.
Cu câteva cuvinte crude le-ai distrus speranțele și visele lor pentru o sarcină fericită și nașterea unui copil.
„Totul se întâmplă dintr-un motiv'
Într-adevăr?
Există într-adevăr vreun motiv mistic în univers care înseamnă că bebelușul lor nu a contat?
Astfel de platitudini sunt extrem de dăunătoare.
„Cel puțin ai rămas însărcinată'
Da, a rămas însărcinată. Și da, unii oameni nici măcar nu pot ajunge atât de departe. Dar apoi și-a pierdut bebelușul dorit și mult iubit.
Nu este niciodată un premiu de consolare și, spunând „măcar că ai rămas însărcinată', exact asta sugerezi.
Este bine intenționat, dar în mijlocul pierderii tragice a unui cuplu, acesta poate accentua durerea lor.
„Ai deja copii'
A fi deja părinte înseamnă cumva că nu îți pasă de următorul copil la care ai sperat? Înseamnă că acești părinți nu simt greutatea durerii la pierderea unui copil?
Nu, desigur că nu. Se întristează precum ar fi orice cuplu fără copii, iar comentarii de acest fel le amplifică durerea.
„Ești tânăr, ai timp'
Ideea că timpul este de partea ta, nu este una reconfortantă când tocmai ai pierdut un copil. Doar pentru că cineva este tânăr nu înseamnă că trecerea peste pierderea bebelușului se face mai ușor.
Oricare ar fi vârsta ta, dragostea pentru bebelușul care crește în interiorul tău este aceeași. Iar durerea pentru pierderea lui este la fel de agonizantă.
„A fost doar prima ta încercare'
Chiar înseamnă că acest copil nu a contat? Doar pentru că este prima sarcină a unui cuplu, nu înseamnă că înseamnă mai puțin pentru ei. Fiecare copil contează și fiecare copil este iubit.
Fii sincer și spune pur și simplu că ești fără cuvinte. Este mult mai bine decât să spui ceva care va provoca o supărare mai mare.
Spune-le că ești acolo pentru ei.
Întrebați cum puteți ajuta.
Spune-le că nu vrei să pătrunzi în durerea lor, ci că ești acolo pentru a-i asculta dacă au nevoie să se descarce.
Să spuneți „timpul vindecă' nu ajută, este mai bine să spuneți „Nu știu ce să spun'.
Nici tăcerea nu este utilă în astfel de cazuri. Asta poate fi mai rău decât orice, este atât de important să auzi că cineva este acolo pentru tine.
Foto: 123RF