8 informații inedite despre lapte

Este cel mai cunoscut aliment, dar încă sunt multe de aflat despre lapte.

  1. Știai că 1 iunie este nu doar Ziua Copilului ci și Ziua Internațională a Laptelui? Organizația pentru Alimentație și Agricultură a ONU a stabilit în 2001 ca aceasta să fie ziua în care ne amintim că laptele este unul dintre cele mai importante alimente la nivel global.
  2. Marea Britanie, Irlanda, Finlanda, Suedia, Australia, Canada și Statele Unite sunt câteva dintre țările unde se consumă foarte mult lapte. Mari consumatori de brânză sunt francezii, finlandezii, grecii, germanii, italienii și olandezii.
  3. Laptele de vacă conține proteine, grăsimi, lactoză, minerale (calciu, dar și fosfor, potasiu, fier) și vitamine (A, D, B2, B6, B12). Expunerea la lumină distruge vitamina A și riboflavina (vitamina B2) din lapte, așa că laptele păstrat în recipiente transparente are o valoare nutritivă scăzută.
  4. Laptele UHT (pasteurizat la o temperatură înaltă) își păstrează cel mai bine calitățile și prospețimea, dacă este ambalat în cutii de carton – așa cum îl găsim de obicei la raft.
  5. Laptele trebuie consumat din când în când de către adulți. Susține sănătatea oaselor, este o sursă de potasiu, mineral care reglează tensiunea arterială, și poate preveni diabetul de tip 2, după cum arată unele studii. Pe de altă, parte, consumul regulat de lapte poate provoca acnee, alergie la lapte și trebuie evitat în cazul unei intoleranțe la lactoză (zahărul predominant din lapte).
  6. Laptele de vacă introdus prea devreme în dieta copiilor (înainte de vârsta de 2 ani) poate produce deficiențe nutriționale. Copiii de la 1 la 3 ani pot consuma, în schimb, lapte de creștere – conceput special pentru a sprijini alimentația copiilor mici, brânză de vaci și iaurt. Laptele praf de creștere conține nutrienții necesari în perioada de creștere și este de mai multe tipuri, fiecare cu o altă formula de lapte praf.  
  7. Laptele nu este niciodată atins cu mâinile în ferme. Sunt folosite instalații de muls, laptele extras trecând direct în rezervorul de răcire fără să ia contact cu aerul și lumina.
  8. Laptele este o afacere de familie. Cele mai multe ferme și fabrici de produse lactate sunt deținute de familii.

Sursa foto: Shutterstock.com

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Mai multe din Diverse