56 de secunde care nu pot fi uitate niciodată – Cum își amintesc oamenii cutremurul din 1977
:contrast(8):quality(75)/https://www.avantaje.ro/wp-content/uploads/2019/03/cutremur-1977-1.jpg)
Se împlinesc 46 de ani de la cutremurul din 4 martie 1977. 56 de secunde care nu pot fi uitate niciodată. Cum își amintesc oamenii cutremurul din 1977.
Pe 4 martie 1977, într-o seară liniștită de primăvară, nimeni se gândea că doar câteva secunde vor schimba destinul a mii de oameni.
Cutremurul de 7,4 pe Richter a durat doar 56 de secunde, dar pare că ar fi ținut o veșnicie. 4 martie 1977 este ziua care a lăsat urme adânci în sufletele românilor.
În urma cutremurului din 1977 au murit 1578 de persoane, iar aproximativ 2.600 au fost rănite. Printre cei care si-au pierdut viața se numără și Toma Caragiu, Alexandru Bocăneţ, Doina Badea, A.E. Baconsky, Filofteia Lăcătuşu, Mihai Gafiţa şi Veronica Porumbacu. Și alte vedete își amintesc de acea seară de parcă ar fi fost ieri.
56 de secunde care nu au putut fi uitat nici după 46 de ani. Cum își amintesc oamenii cutremurul din 1977
Unul dintre supraviețuitoriii cutremurului din 1977 este cascadorul Mircea Pascu. Cascadorul Mircea Pascu a fost cel care l-a găsit pe actorul Toma Caragiu sub dărâmături la cutremurul din 1977. În trecut, Mircea Pascu a vorbit la Antena 3 despre clipele prin care a trecut.
„L-am găsit pe Toma Caragiu pe scara scării, sub dărâmături. Era mort, era a patra zi de la cutremur. Era strivit de o grindă. L-am cunoscut după ochelari. 'Era de nerecunoscut, părul îi albise brusc, în câteva secunde. Nu mai era nimic de salvat. Totul s-a făcut pulbere”, spus cascadorul și actorul Mircea Pascu, la emisiunea Exces de putere, de la Antena 3.
„Eu am avut repartizat blocul Scala din Bucureşti, alături de Nicolae Dide, viitor senator al României. A fost ceva teribil, greu de explicat în cuvinte. Făceam găuri printre dărâmături şi ne băgam prin ele precum şobolanii, căutând supravieţuitori. Intram în găurile făcute chiar şi cu mâinile goale şi strigam: Dacă e cineva în viaţă, să bată în ceva!. Imediat se făcea linişte şi stăteam cu urechile ciulite să auzim vreun semn. Cum sesizam cel mai mic zgomot, căutam să ne croim drum prin mormanul de cărămizi pentru a ajunge la supravieţuitori. Aşa am reuşit să salvez vieţile a 24 de oameni. Responsabilul de la Scala a fost ultimul pe care l-am găsit sub dărâmături. Din păcate, decedase. Era căzut cu faţa în jos, sub dărâmături”, a declarat, pentru Libertatea, și fostul cascador Vasile Popa.
Foto: libertatea.ro
Citește și: Cele mai puternice cutremure din Europa
Ce sunt plăcile tectonice. Plăcile tectonice ale Pământului și deplasarea lor