5 pași care te aduc mai aproape de primul job în IT

Planificarea carierei nu este un lucru pe care îl faci o dată în viață și apoi uiți de el. Având în vedere că mulți angajați vor schimba nu doar jobul, ci și cariera de câteva ori pe parcursul vieții, planificarea acesteia este o activitate ce trebuie repetată.

Text: Mihaela Pascari

Pentru a reuși să faci trecerea de la domeniul curent la IT, ai nevoie de un plan bine pus la punct. Iar primele etape ți le-am trasat chiar noi. Ce trebuie să reții? Companiile vor dori întotdeauna să atragă, să angajeze și să rețină angajații valoroși. Așa că raportează-te la tine ca la un produs și creează o strategie pentru promovarea ta. Iată 5 pași pe care îi poți face chiar acum pentru a obține un prim job în IT:

Pasul 1: Cercetează ce roluri sunt disponibile în prezent!

Domeniul IT este unul divers, cu multe specialități. Printre acestea se numără funcții precum administrator de sisteme, inginer de rețea, dezvoltator de software, specialist DevOps și multe altele. Cercetarea rolurilor și pozițiilor disponibile te ajută să înțelegi care dintre acestea ar putea fi potrivite pentru abilitățile, interesele și obiectivele tale.

Pasul 2: Identifică ce abilități îți lipsesc!

Evaluează abilitățile pe care le ai deja și compară-le cu abilitățile enumerate în ofertele de locuri de muncă. Dacă îți lipsesc destul de multe sari direct la pasul 5 pentru a afla despre o resursă educațională suplimentară. Totodată poți apela și la teste online de carieră pentru a vedea ce joburi în IT ți s-ar potrivi.

Pasul 3: Stabilește un plan punctual de acțiune pentru următoarele săptămâni!

Determină care-ți sunt obiectivele în carieră, iar după ce le-ai determinat începe să dezvolți un plan de acțiune  constând în pașii specifici pentru a le atinge. În plus, planurile de acțiune în carieră conțin și posibile obstacole, pași pentru a le aborda și resurse care pot fi utilizate atunci când ai nevoie de asistență. Acest plan va defini clar modul în care vei obține certificările necesare, cum vei obține un loc de muncă, dar și cum vei continua să te dezvolți profesional după ce începi o carieră în domeniul IT.

Pasul 4: Stai cu ochii pe progresul făcut!

E important să fii cu ochii pe modul în care te descurci și ce trebuie să faci în continuare. Configurează-ți remindere, astfel încât să nu uiți lucruri importante. Dacă vrei să investești timp și energie pentru a face o schimbare în carieră, investește timp și energie pentru a-ți urmări progresul. Un simplu document Excel va face minuni în acest sens. Dacă nu ești Excel, utilizează alt instrument mai pe gustul tău, dar nu renunța la acest pas!

Pasul 5: Ia-ți certificarea gratuit urmând un curs de IT!

HTML este adesea primul limbaj de codificare pe care îl învață oamenii, deoarece este foarte comun și relativ ușor de învățat. Alte limbaje pe care ai dori poate să le asimilezi sunt: JavaScript, C ++, Python și Ruby. Dacă vrei să obții o calificare în JavaScript sau în QA, poți urma cursurile gratuite în IT, puse la dispoziție de eJobs prin Proiectul cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020.

La aceste cursuri de IT se poate înscrie orice persoană care bifează următoarele puncte:

  • Are domiciliul sau reședința în orice județ din România (cu excepția județului Ilfov și Municipiului București)
  • Are o vârstă cuprinsă între 25 și 65 de ani
  • Este angajată, cu contract de muncă, PFA , Întreprindere Individuală
  • A absolvit cel puțin 8 clase

PROGRAMUL OPERAŢIONAL CAPITAL UMAN 2014-2020

Axa Prioritară 6 – Educație și competențe

ID proiect: POCU/726/6/12/135988

Proiect cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020

Contact:

SILVIU PETRESCU

[email protected]

0729.729.843

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
substantial.ro
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Timp Liber