42% dintre elevii români de 15 ani sunt analfabeţi funcţional

Elev

Conform unui studiu efectuat de Centrul de Evaluare şi Analize Educaţionale, aproape 42% dintre elevii români de 15 ani sunt analfabeţi funcţional.

Analfabeţii funcţionali din România

Despre analfabeţii funcţionali, specialiştii spun că sunt acele categorii de oameni care ştiu să scrie şi să citească însă nu sunt capabili să-şi însuşească noţiunile respective. Spre exemplu un individ care poate fi considerat analfabet funcţional este acela care deşi ştie să citească (spre deosebire de analfabeţii absoluţi) nu înţelege ce a citit sau poate doar la un nivel superficial.

Datorită acestui studiu mai aflăm că deşi elevii de 15 ani ştiu să scrie, să citească ba chiar să opereze anumite calcule, o fac absolut mecanic, pentru că ei nu înţeleg noţiunile învăţate. Una dintre cauze ar fi acel sistem de învăţământ care le cere elevilor să înveţe texte întregi pe dinafară, după expresia a învăţa “papagaliceşte”

În România, din nefericire, situaţia este dramatică din acest punct de vedere. Ţara noastră se confruntă la ora de faţă cu un număr foarte mare de tineri care termină studiile fără ca noţiunile învăţate la nivel şcolar să le permită să se poată descurca în viaţă.

Consilierul de stat în Departamentul Educaţie şi Cercetare din Administraţia Prezidenţială, dna Ligia Deca fiind întrebată despre această problemă a societăţii româneşti a explicat că rata de abandon şcolar este de 19%, iar că faptul de a merge la şcoală nu este deloc sufiecint. De asemenea, Dna Consilier a mai menţionat că mulţi copii vin degeaba la şcoală.

Citeşte şi Ne dorim o școală pentru note și diplome sau o școală pentru viață?

Cine poartă vina că 42% dintre elevii români de 15 ani sunt analfabeţi funcţional

Despre acest aspect, Sorin Spineanu-Dobrotă, Şef Serviciu Examene şi Evaluarea Manualelor al Centrului de Evaluare şi Analize Educaţionale a spus că vina ar fi mai degrabă procesul de predare, pentru că dascălul doar transmite informaţii. Aşadar elevii nu învaţă cum să-i însuşească aceste cunoştinţe, ştiu doar să le reproducă mecanic.

Pib-ul României şi elevii analfabeţi funcţional

Conform presalibera.net, numărul foarte mare de elevi analfabeţi funcţional are şi un impact economic mare asupra PIB-ului României.

Unii specialiştii consideră că dacă s-ar rezolva această problemă, PIB-ul (Produsul Intern Brut) ţării noastre ar creşte pe puţin cu 200% până în anul 2035.

Ce spun experţii

Ligia Deca spune că pentru rezolvarea acestui lucru, trebui mai întâi să fie descoperită problema, urmând ca apoi să se găsească o strategie.

Cu alte cuvinte, deşi problema este reală, ea încă trebuie descoperită!

Citeşte şi Învătământul românesc – Elevii spun lucruri trăsnite. Sau nu?!

Sursa foto: 123rf.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Psychologies
Mai multe din Avantaje.ro