4 sfaturi financiare utile pentru viitorii părinți
Este justificat ca atunci când te pregătești să devii părinte să te preocupe într-o oarecare măsură și aspectul financiar. Familiei i se adaugă un nou membru, cu nevoi distincte, multe dintre ele costisitoare. Totodată, grija ca micuțului să nu-i lipsească nimic este cât se poate de prezentă. Există însă o serie de modalități prin care bugetul familiei poate fi gestionat eficient, astfel încât să faceți față cu brio tuturor provocărilor ce vă așteaptă.
Informează-te despre drepturile financiare legale
În primul rând este necesar să te informezi cât mai corect despre drepturile financiare legale. Legea prevede că viitoarea mamă are dreptul la un concediu de maternitate. Principala condiție este să fi cotizat cel puțin o lună în ultimul an pentru contribuția de concedii și indemnizații. Durata concediului este de 126 de zile calendaristice, care vor fi împărțite în mod egal înainte și după naștere, sau, după caz, în funcție de recomandările medicului. Indemnizația acordată pe această perioadă depinde de venit. Mai exact, valoarea sa brută va reprezenta 85% din media veniturilor din ultimele șase luni. În ceea ce privește indemnizația pentru creșterea copilului în 2018, aceasta se acordă începând cu ziua următoare celei în care încetează concediul de maternitate, pe o perioadă de până la doi ani. Indemnizația reprezintă practic singura sursă de venit a părintelui care rămâne acasă pentru a își crește copilul. Una dintre condițiile prevăzute pentru acordare este ca părintele care depune cererea să fi realizat timp de 12 luni consecutiv, în ultimele 24 de luni, venituri profesionale supuse impozitului pe venit. Suma reprezintă 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni consecutiv. Indemnizația nu poate fi însă mai mică de 1.250 de lei sau mai mare de 8.500 de lei.
Venituri versus cheltuieli
Este foarte important să știi cu exactitate de câți bani dispuneți lunar, ce sumă este necesară pentru a acoperi cheltuielile fixe precum chiria sau ratele la bancă și cu cât rămâneți mai apoi în portofel. Acest obicei este util pentru a ști care este suma pe care o puteți cheltui fără a risca să rămâneți descoperiți, sau pentru a vă face diverse planuri pe termen lung. Deși poate obișnuiați să aveți o idee clară cu privire la totalul veniturilor și a cheltuielilor lunare, lucrurile se vor modifica substanțial odată cu venirea pe lume a copilului. Cheltuielile vor crește și cel mai probabil în primele luni îți va fi dificil să stabilești corect bugetul de care dispuneți. Nu renunța însă până când socotelile de pe hârtie nu vor coincide cu realitatea.
Din totalul veniturilor este recomandat ca o anumită sumă să se îndrepte spre un fond de urgență. Este absolut necesar ca în caz de nevoie să dispuneți de posibilitatea accesării fondului.
Discutați și stabiliți prioritățile
Odată cu venirea pe lume a copilului, cel mai probabil prioritățile se vor schimba în familie. Poate te gândești că locuința va deveni în curând neîncăpătoare, că o mașină mai spațioasă ar fi mai potrivită, sau ai în plan o asigurare de viață, de sănătate sau accesarea unui fond de pensii privat, facultativ. Este recomandat ca imediat ce lucrurile se mai liniștesc și intră pe un făgaș normal să stabiliți împreună prioritățile din următoare perioadă. S-ar putea să aveți surpriza că acestea nu coincid și este necesar să discutați pentru a ajunge la un consens. Pentru că bugetul familiei este numai unul, faceți compromisuri acolo unde este cazul și realizați în linii mari un plan financiar cât mai realist în ceea ce privește achizițiile mai importante. Odată lucrurile stabilite, cu răbdare și înțelegere veți reuși cu siguranță să realizați tot ceea ce vă propuneți.
Optează pentru plăți și economii automate
Un copil mic are nevoie de toată atenția părinților, ceea ce înseamnă că pe lângă buget, va trebui să gestionați mult mai bine și timpul pe care îl aveți la dispoziție. După ce stabiliți detaliile financiare și prioritățile pe care le aveți, puteți opta pentru activarea unor servicii de plăți și economii automate. Toate instituțiile bancare oferă o astfel de posibilitate, iar prin activarea lor veți avea o grijă în minus. De cum o factură va fi emisă, suma aferentă acesteia va fi transferată automat din contul dorit în cel al furnizorului de servicii. În același fel puteți economisi lunar o sumă de bani, convenită anterior. Aceasta va fi retrasă lunar din contul curent și depusă în cel de economii.
Există multe modalități prin care puteți gestiona în mod eficient bugetul familiei după venirea pe lume a noului membru. Cea mai bună cale este de multe ori cea mai simplă iar analizarea veniturilor și a cheltuielilor, un pic mai multă atenție și o organizare cât mai eficientă pot fi de un real ajutor.
Sursa foto: Shutterstock