4 moduri simple, dar foarte eficiente de a reduce cheltuielile casei

Unde se duc banii? Oricine își pune uneori această întrebare, mai ales atunci când ai senzația că, deși nu ai făcut excese, portofelul spune altceva. Soluțiile sunt însă sub ochii tăi.

Poți recăpăta controlul asupra bugetului și economisi constant, dacă începi să aplici aceste metode care chiar funcționează.

1. Cel mai simplu truc folosit de generații întregi

Mamele noastre găteau pentru mai multe zile și combinau cu creativitate ingredientele, pentru a obține feluri de mâncare gustoase, cu bani puțini.

Poți prelua și tu modelul: cumpără alimente de bază pe care să le ai mereu în casă (orez, cartofi, carne, ouă, brânză, leguminoase, legume, lapte, făină). Apoi, realizează o listă cu mâncărurile preferate de membrii familiei, pe care să o ai la îndemână. Te poți inspiră și din revista noastră, găsești rețete variate și creative.

Pentru planificarea în avans a meselor, astfel de frigidere încăpătoare și bine organizate îți sunt de mare ajutor. Cele mai multe feluri de mâncare rezistă zile bune, dacă sunt depozitate la temperatura optimă. De asemenea, dacă ai gătit mai mult, sau dacă vrei să îți asiguri mesele pe o perioadă mai lungă de timp, poți porționa mâncarea în caserole, pe care le păstrezi la congelator. Așa vei avea mereu la îndemână o masă gustoasă, fără să fie nevoie să comanzi mâncare sau să iei masa în oraș.

2. Cumpărături disciplinate

Și tu constați uneori, după ce te întorci de la supermarket, că ai umplut coșul cu mai multe lucruri decât intenționai? Acesta e unul din modurile cele mai frecvente în care bugetul tău e subminat. Ca să afli unde sunt breșele în bugetul tău, primul pas este să îți faci un tabel (în agendă sau într-un document, pe computer) cu principalele categorii de cheltuieli: utilități, chirie/rată la bancă, mâncare, produse de igiena, îmbrăcăminte, cheltuieli neprevăzute etc. La finalul lunii, tragi linie și vezi unde „dispar' sumele cele mai însemnate și ce poți să faci.

Câteva metode care funcționează imediat:
– organizează lista de cumpărături ținând cont de cum sunt aranjate departamentele supermarketului la care mergi (ca să stai puțin în magazin);
– înlocuiește produsele scumpe cu produse generice, de la branduri mai puțin cunoscute (adesea sunt identice);
– cumpără cu bani cash, deoarece atunci când plătești cu cardul nu vezi fizic banii pe care îi cheltui și ai tendința să te întinzi mai mult decât e cazul;
– atunci când ești tentată să cumperi ceva din impuls, care nu este pe lista de cumpărături, mai dă o tură de magazin și întoarce-te la acel obiect doar dacă îți amintești mai târziu și simți aceeași nevoie de a-l avea.

3. Consum de energie inteligent

Factura la energie este unul din marele mistere și marii consumatori ai bugetului lunar, nu-i așa? Nu e cazul să faci exces de zel, însă poți reduce sumele de plată prin câteva trucuri simple, ce treptat îți vor intră în reflex:
– scoate din priză aparatele electronice pe care nu le folosești (inclusiv încărcătoarele telefoanelor);
– verifică mereu de două ori dacă ai închis lumina în camerele în care nu este nimeni (de câte ori nu se întâmplă să o uiți aprinsă…);
– verifică durata de viață a electrocasnicelor tale și când e timpul pentru o achiziție nouă, cumpără doar produse din clase energetice superioare.
De exemplu, specialiștii spun ca un frigider cu clasa energetică A++ consumă de două ori mai puțin decat unul din clasa energetica B. Situația stă la fel și dacă aparatul are mai mult de 10 ani de folosință.

Nu în ultimul rand, montează becuri economice (CFL) sau becuri LED. Acestea din urmă sunt mai costisitoare, însă, pe termen lung, merită. Becurile LED au durata de viață mai mare, dau o lumină mai intensă si consumă cu până la 90% mai puțină energie decât un bec incandescent.

4. Prepară acasă soluții de curățare

Dacă ai calculat unde se duc banii, ai văzut probabil că produsele de curățare pentru casă atentează și ele serios la valoarea coșului de cumpărături.

Vestea bună e că poți înlocui unele produse cu soluții preparate de tine în casă, care se dovedesc la fel de eficiente. Iată, de exemplu, 3 sugestii simple, cu câteva elemente de bază: bicarbonat de sodiu, oțet, zeamă de lămâie:

– 1/2 ceașcă de bicarbonat de sodiu + 1/4 ceașcă cu oțet = soluție pentru desfundat chiuveta;
– apă calduță + 1/2 ceașcă de oțet = soluție de spălat podeaua;
– 2 cești de apă + 1/4 ceașcă de oțet + 1/2 linguriță de săpun lichid = soluție de șters ferestrele.

Poți încerca și altele, în funcție de ce nevoi ai în casă.

Tu cum reusești să ții în frâu cheltuielile familiei?

Sursa foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Mai multe din Diverse