Cum să devii jurnalist cultural: începi cu Răpirea din Serai

opera-comica-pentru-copii

de Florentina Mușat

Am participat cu băieții mei la un eveniment inedit: vizionarea spectacolului Răpirea din Serai la Opera Comică pentru Copii.

După ce-am confirmat prezența, au urmat o serie de lămuriri: știți, este un eveniment mai mult pentru copii…Desigur!… în care ei se transformă pentru o seară în jurnaliști, vor face cam tot ce face un jurnalist cultural, vizionare, interviuri, conferință de presă. 

Hopaaa, mi-am zis, ia uite ce postură nouă pentru copiii mei. Răpirea din Serai este un spectacol ușurel, scurt și pe înțelesul tuturor copiilor, cu mențiunea că n-ar strica să avem cel puțin șapte anișori împliniți și bătuți pe muchie.

Nu de alta, dar nu toți se nasc cu corzile artistice întinse la maximum și gata șlefuite. Al meu ăl mai mic s-a frichinit pe scaune, a făcut schimb cu frate-su de trei ori, iar a patra oară a venit la mine în brațe să-mi facă rotocoale în păr. Și are șapte ani. Am răsuflat ușurată când s-a terminat într-un happy-end de basm pe un fundal muzical de excepție și cu ajutorul unor proiecții vizuale foarte reușite și pe placul copiilor.

Buun. Și-apoi copiii au fost plimbați prin tot teatrul, prin culise, au bătut gongul, au intrat în cabina actorilor, la recuzită, pe scenă… iar noi părinții după ei la o distanță cât să-i putem monitoriza.

opera-comica-pt-copii

A urmat conferința de presă unde n-am avut acces, dar am avut grijă să lăsăm ușa deschisă să auzim ce întrebări pun copiii noștri, actorilor. După ce au epuizat celebrele întrebări cum de țineți minte atâtea replici, și de unde aveți hainele astea așa frumoase îl aud pe fii-miu ăl mare: nu vă supărați, dar sigur vă place ce faceți?

M-am făcut că mă uit la telefon cu atenție și că trimit mesaje. Altceva nu i-a dat prin cap să întrebe? Cum adică, sigur? Adică, în lipsă de altceva hai că mă fac solist la opera pentru copii că la Microsoft e cam aglomerație….

opera-comica-pentru-copii

Acasă am făcut eu pe jurnalistul de investigații cu ei: ce ți-a plăcut și de ce?

Victor, 7 ani: ăăăă…nu știu, e normal să cânte, să vorbească și să țipe în același timp? Mi-a plăcut vaporul din spate.

Tibi, 13 ani: Mi-au plăcut costumele. Și personajul care avea o burtă gonflabilă. Se umfla și se desumfla în timp ce cânta. Tare!

Cum a fost experiența din culise și conferința de presă?

Victor: Mi-a plăcut șefu…care…

Tibi: E regizorul muzical, nu e șefu… aoleu, mami nu mai merg cu el la teatru. Du-l separat, dar nu cu mine. S-a fâțâit pe scaune…

A fost, așadar, o dublă premieră: Răpirea din Serai la întâlnirea cu publicul țintă și conferința micilor jurnaliști care, presupun, mai au multă pâine de mâncat până să înțeleagă această meserie și să ajungă s-o îndrăgească.

Sursa foto: Eveline Păuna, Opera Comică pentru Copii

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Mai multe din Diverse