3 metode care prelungesc durata de viaţă a gadgeturilor tale preferate

Dispozitivele high tech – telefoane smart, ceasuri smart, e-readere, tablete – au intrat atât de mult în viața noastră cotidiană încât rareori ne mai dăm seama că sunt, totuși, echipamente care au nevoie de o întreținere mai atentă.

Tuturor ni s-a întâmplat să fim entuziasmați vreme de câteva zile de un gadget nou. Să-l păstrăm sub ochi non stop, să nu-i scoatem țipla că poate se zgârie… Ca mai apoi să ne obișnuim cu el și să nu mai fim chiar atât de atenți la ce se întâmplă cu el. Și, aproape întotdeauna, să rămânem surprinse când ni se defectează înainte să expire termenul de valabilitate.

Cu toate astea, sunt lucruri pe care le putem face zilnic, care nu necesită un efort deosebit și care ne vor ajuta să prelungim considerabil durata de viață a dispozitivelor noastre preferate. Iată trei metode simple, cu avantaje evidente:

1. Încarcă-ți corect dispozitivele

Bateria unui gadget este unul dintre primele componente care încep să dea semne de oboseală. Principalul motiv este necunoașterea modului corect în care trebuie efectuată încărcarea.

Foarte puțină lume știe că durata de viață a unui dispozitiv cu baterie litiu-ion poate fi prelungită dacă bateria nu este încărcată niciodată până la 100%. De altfel, potrivit unui studiu efectuat de batteryuniversity.com, nivelul de încărcare optim pentru bateria unui smartphone este între 40% și 80%.

Nu doar nivelul bateriei e important, ci și încărcarea propriu-zisă. Nu toate dispozitivele se încarcă simplu, doar prin conectarea la o priză. Un dispozitiv pentru fumători IQOS e format dintr-un încărcător portabil și un „stilou', fiecare cu propria baterie. Dacă ești fumător, trebuie să te interesezi cum se încarcă IQOS și să folosești metoda corectă.

O altă problemă care poate duce la scurtarea duratei de viață a bateriei este utilizarea unor încărcătoare și cabluri ieftine, de calitate îndoielnică. Pentru a reduce cât mai mult riscul unor defecțiuni, folosește doar accesorii originale.

2. Urmează recomandările producătorului

Un pic de sinceritate nu strică: de multe ori, al doilea lucru pe care îl facem atunci când am achiziționat un dispozitiv nou – după ce-am deschis cutia – este să aruncăm manualul de instrucțiuni sau ghidul de utilizare.

Nu contează că e vorba despre un smartphone nou, un mp3player sau un televizor. „Am mai avut, știm cum funcționează, toate merg pe același principiu' sunt gândurile noastre în acele clipe. Cu toată siguranța noastră, însă, manualul de utilizare conține indicații prețioase despre modul în care trebuie utilizat eficient un dispozitiv nou.

Tehnologia este în continuă schimbare și evoluează de la an la an, ca să nu mai zicem de la un produs la altul. Principiile de funcționare poate sunt aceleași, dar componentele pot fi diferite de la un model la altul. Dacă vrei ca noile tale gadgeturi să nu cedeze mult prea repede, e indicat să citești măcar o dată recomandările producătorului.

Și nu trebuie să te oprești aici: tehnologia smart se bazează pe update-uri periodice pentru îmbunătățirea gadgeturilor, așa că ar fi o idee bună să verifici cu regularitate dacă au mai apărut modificări sau noutăți, pe site-ul producătorului.

3. Curăță cât mai des gadgetul tău

Este un sfat simplu și la îndemâna oricui, dar nu sunt mulți cei care țin cont de el. În primele zile sau chiar săptămâni după ce am cumpărat un telefon mobil nou, de exemplu, ne purtăm cu el ca și când ar fi din porțelan. Îl ștergem de amprente, îl ținem departe de chei, de monede sau de alte lucruri care ar putea să-l deterioreze.

Apoi ne obișnuim cu el și uităm că ar trebui să avem mai multă grijă. Îl aruncăm în geantă, printre farduri, bani și alte obiecte și nu ținem cont apoi că ar trebui să îl curățăm din când în când, dacă mai des nu se poate.

În buzunare sau în genți, orice dispozitiv high tech se transformă într-un magnet care atrage toate firele de praf și scamele. Le regăsești apoi în mufa cablului audio, în microfon sau sub carcasă. În timp, toate aceste particule pot afecta circuitele, pot deteriora ecranul sau alte componente sensibile.

E suficient să păstrezi în fiecare seară câte 2 minute pentru câteva operațiuni de curățare și de întreținere. Poți folosi o cârpă moale să cureți ecranele de impurități, de urme de amprente și de transpirația lăsată de mâini pe parcursul zilei. Un bețișor cu vată la capăt te poate ajuta să ștergi praful din locurile mai ascunse. Și există substanțe de curățare speciale pentru gadgeturi, care, utilizate corect, le vor prelungi durata de viață.

Sursa foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
Libertatea
VIVA!
Unica.ro
Retete
Baby
ELLE
CSID
Ego.ro
Descopera.ro
Diva Hair
TV Mania
Trending news
Mai multe din Diverse