3 greșeli comune care îți cresc factura la curent. Sigur faci și tu cel puțin una

Sunt greșeli frecvente, pe care nici nu le realizezi, dar care pot duce la un consum mai ridicat de curent și, implicit, la facturi mai mari.

Facturile lunare, indiferent de care utilități este vorba, pot fi mult mai mici, dacă știi  unde sunt pierderile. Costurile pentru curentul electric au crescut constant în ultimii ani, așa că este în interesul fiecăreia dintre noi să reducem consumul acolo unde se poate. Din fericire, există mai multe metode prin care poți micșora pierderile, iar ele presupun, în mare, să eviți niște greșeli comune, pe care majoritatea dintre noi le fac. Iată care sunt acestea:

  1. Amânarea unei cheltuieli poate fi mai costisitoare pe termen lung

Un prim motiv pentru care facturile la curentul electric sunt ridicate este utilizarea unor electrocasnice depășite sau care nu mai funcționează la capacitatea optimă. Fiecare aparat electrocasnic are o anumită durată de viață și chiar dacă pare să-și îndeplinească sarcinile, realitatea este cu totul alta.

Mașinile de spălat rufe, de pildă, au o durată de viață de circa 8 ani. În plus, dacă din diverse motive ele nu mai funcționează bine, consumă mai mult curent electric, fără ca tu să bănuiești acest lucru. Mai mult decât atât, dacă ai o mașină de spălat mai veche, cel mai probabil ea nu a fost proiectată pentru un consum de energie scăzut, așa cum sunt generațiile mai noi. Dacă ar fi să calculezi costurile lunare ce se adaugă la factura de electricitate și eventuale cheltuieli cu reparații vei descoperi că este mai avantajos să schimbi mașina de spălat cu una nouă.

Aruncă o privire printre aceste modele de mașini de spălat rufe noi și vei vedea că unele dintre ele au un consum infim, sub 200 de kWh/an. E limpede că ele te vor ajuta și să ai facturi mai mici. Iar dacă iei în calcul și faptul că poți spăla circa 9 kg de rufe odată, este clar că vei spăla şi mai rar. când vine vorba despre frigidere, un aparat ce este permanent în priză, balanța înclină spre modelele noi, mai economice.

  1. Unele aparate din casa ta consumă energie și când nu sunt pornite. Ce e de făcut

Scoți televizorul sau computerul din priză ori de câte ori pleci de acasă? Cel mai probabil, nu. Ei bine, aceste aparate consumă curent electric și când nu sunt pornite, dar au ștecherul conectat la priză. Deși poate părea un consum mic la prima vedere, dacă iei în calcul faptul că majoritatea electrocasnicelor tale rămân în priză permanent, consumul la nivelul unui an ar putea să te surprindă.

Ce ar trebui să scoți din priză? Absolut toate aparatele care au un led sau un ceas – televizor, cafetieră, cuptor cu microunde, cuptor electric, laptop. O altă soluție este să folosești prelungitoare cu buton on/off. Când pleci de acasă doar închizi butonul de la prelungitor.

  1. Încă folosești becuri incadescente?

Prețurile becurilor economice determină majoritatea persoanelor să le aleagă pe cele incandescente, care sunt mai ieftine. De fapt, făcând această alegere ajungi să cheltui mai mult, pentru că ele consumă mai mult și trebuie schimbate mai des.

În comparație cu un bec economic, cel incandescent consumă de aproape 5 ori mai multă energie pentru a furniza lumină de aceeași intensitate. De altfel, becurile LED, mai noi, consumă și mai puțină energie pentru aceeași intensitate de lumină. Totodată, becurile economice și cele LED au o durată de viață mai lungă, așa că nu trebuie înlocuite la fel de des. În unele țări – SUA, de pildă – becurile incandescente au fost chiar interzise, din cauza consumului ridicat de energie.

Tu faci aceste greșeli? 

Sursa foto: Shuuterstock

Huh?

Vezi şi ce este și cum se folosește cardul de energie!

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
ELLE
Libertatea
Unica.ro
VIVA!
Retete
Baby
CSID
Kudika
Descopera.ro
Doctorul Zilei
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Diverse