28 mai, Ziua Românilor de pretutindeni

ziua romanilor de pretutindeni

Începând cu anul 2015, în ultima duminică din luna mai se sărbătorește Ziua Românilor de pretutindeni. Această zi ne oferă prilejul sărbătoririi și împărtășirii identității românești în întreaga lume.

Legea prin care s-a instituit această zi ca Zi a Românilor de pretutindeni reglementează drepturile persoanelor ce îşi asumă în mod liber identitatea culturală română — persoanele de origine română şi cele aparţinând filonului lingvistic şi cultural românesc, din afara graniţelor României. Scopul acestei zile aniversare este acela de a menţine, a promova şi a afirma identitatea culturală, etnică, lingvistică şi religioasă a celor aflați în afara granițelor țării.

Pe 28 mai 2017, această sărbătoare este marcată de Ministerul Românilor de Pretutindeni prin evenimente care evidenţiază importanţa limbii române în diaspora.

Ziua Românilor de Pretutindeni să ne aducă mai aproape unii de alții și să ne fortifice conștiința faptului că identitatea românească a noii generații pornește de acasă', a transmis ministrul pentru Românii de Pretutindeni, Andreea Păstîrnac.

Ministerul pentru Românii de Pretutindeni dedică ziua de 28 mai educației, pentru a evidenția contribuția voluntarilor implicați în programele de predare în limba română, precum și importanța limbii materne ca element identitar pentru generațiile tinere din diaspora.

Surse: www.tvr.ro, www.cotidianul.ro

Sursa foto: shutterstock.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Psychologies
Mai multe din Diverse