15 reguli pentru sănătatea emoțională a copiilor. Ce trebuie să facem pentru a crește copii sănătoși și fericiți?

15 reguli pentru sănătatea emoțională a copiilor

Pe lângă sănătatea fizică a copiilor, un rol foarte important în buna dezvoltare a celor mici o are și sănătatea emoțională. Pentru a evita situațiile conflictuale și problemele comportamentale, specialiștii îi îndeamnă pe părinți să se ocupe de acest aspect încă din primii ani de viață ai copilului. Astfel, există 15 reguli pentru sănătatea emoțională a copiilor pe care orice părinte ar trebui să le cunoască.

Psihoterapeutul Maria Verdi este de părere că în cele mai multe dintre cazuri, problemele de comportament ale copiilor sunt influențate și de ceea ce trăiesc în familie. Astfel, specialistul atrage atenția că este foarte important ca părinții să facă schimbări în ceea ce privește propriul lor comportament și asta pentru a le oferi copiilor cel mai bun exemplu.

“Ce am sădit în ei, asta a rodit. Este mai ușor să-i acuzăm decât să vedem ce se petrece cu ei, cum se simt, care sunt adevăratele lor nevoi. Consider că pentru sănătatea copiilor noștri este vital să ne asumăm rolul de părinți conștienți. Să înțelegem că până nu ne rezolvăm noi ca adulți problemele, nu putem să le cerem să fie exemplari. Părinții au rolul de a oferi siguranță, protecție, susținere, apreciere, acceptare, hrănire, înțelegere, iubire necondiționată. 90% din educația emoțională eficientă se face cu încurajări, nu folosind critica, amenințarea, bătaia. Unde creștem cu bătaie sau critici creștem copilul durere sau copilul problemă. Dacă la început se teme de părinte, mai târziu învață să devină agresiv, să îl înfrunte. Apoi să devină agresiv în orice conjunctură”, este de părere psihoterapeutul Maria Verdi.

15 reguli pentru sănătatea emoțională a copiilor

Pentru ca cei mici să crească armonios și să aibă o inteligență emoțională foarte bine dezvolatată, psihoterapeutul Maria Verdei consideră că este suficient ca părinții să țină cont de 15 reguli esențiale.

1. Înainte de a deveni părinți, trebuie să privim adânc în noi dacă suntem cu adevărat pregătiți nu doar fizic, material, medical, ci și din punct de vedere psihic, emoțional.

2. Toate stările emoționale ale mamei și cuplului sunt preluate de către copil.

3. Copilul nu vine pe lume să dea un sens vieții, nu este salvatorul nostru, nu vine pe lume să vindece cuplurile ajunse în pragul despărțirii, nu vine să împlinească neîmplinirile părinților.

4. Atenție la ce doriți să aduceți pe lume. Dacă ați dorit o fetiță, iar universul v-a dăruit băiat și trăiți regrete, amprentați din prima zi copilul cu rana respingerii, va trăi cu drama că este un eșec, că nu corespunde.

5. Dormitorul şi patul matrimonial sunt pentru părinţi.

6. Dacă sunteți părinții a doi sau mai mulți copii, dăruiți-le aceeași atenție, faceți astfel încât toți să se simtă la fel de iubiți, doriți. Incepând de la iubire, atenție până la lucruri materiale, dați cu aceeași măsură tuturor.

7. Nu le oferiţi hiperprotecţie.

8. Să fim atenți la cum ne comportăm noi cu părinții noștri ajunși la vârsta a treia.

9. Copilul nu este terapeutul sau părintele nostru pe care să ne descărcăm.

10. Să fim atenți la toate discuțiile din casă.

11. Educați-vă băieții astfel încât să respecte şi să protejeze fetele.

12. Copilul se crește de mic cu împlinirea nevoilor aferente vârstei. Nu are nevoie de multe să fie fericit.

13. Copilul nu are nicio vină că părintele muncește foarte mult și vine acasă obosit, stresat.

14. Nu îl învăța jocuri violente, nu îi spune să bată, să înjure. Invață-l să comunice, să găsească soluțiile pe cale amiabilă.

15. Orice copil care devine dependent sau care dobandește o tulburare de comportament o poate moșteni genetic, dar o poate învăța de la cei cu care petrece timpul cât mai des.

Foto: shutterstock.com

Citește și:

Cum îți alini dorul de copilărie

Ce-am învățat din desenele animate ale copilăriei noastre

Jocul simplu, dar interesant care stimulează imaginația și atenția copilului tău! Provoacă-l să rezolve un labirint

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Libertatea
Publicitate
Huff
VIVA!
Retete
Baby
TV Mania
Sfatul parintilor
Mai multe din Educatie