1 Iunie – de Ziua Copilului, o nouă zi liberă naţională. E suficient pentru părinți și copii?

de Daniela Palade Teodorescu

Daniela Palade Teodorescu

Astazi, în Camera Deputaților a fost votată cu 237 de voturi pentru propunerea legislativă pentru 1 Iunie zi liberă națională! Campania urmărește să îmbunătăţească relația dintre copiii și părinții din România, astfel încât adulții să petreacă timp de calitate împreună cu cei mici.

Dar e suficientă o singură zi? Cum rezolvăm spinoasa problemă a alienării parentale care subminează tot mai mult relația părinte-copil?

Muncim pentru copii, dar suntem absenți pentru ei

Părinții se plâng tot mai mult de lipsă de timp în relația cu copiii. Joburile foarte solicitante, spiritul competitiv, timpul îndelungat petrecut în trafic, presiunea plăților ratelor la bancă și a facturilor, oboseala și tracasarea își spun cuvântul. Cei mai mulți părinți ajung acasă gata vlăguiți de la serviciu, prea stresați ca să mai petreacă un timp de calitate cu copiii lor.

Necesitatea de a asigura familiei traiul zilnic îi păgubește pe principalii beneficiari – copiii adică – de prezența, afecțiunea și disponibilitatea afectivă a părinților. E un cerc vicios din care se pare că nu putem ieși. Muncim să strângem bani pentru binele copiilor, când de fapt binele lor înseamnă timp petrecut împreună, emoții împărtășite, disponibilitate de vă juca împreună, de a discuta cu ei, de a povesti, de a face cât mai multe lucruri împreună.

O zi cu copiii la job poate fi o soluție?

Eu am norocul că sunt printre puținii părinți din România care își pot aduce uneori copiii cu ei la job. În serile în care stau până seara târziu sau în weekend-urile în care lucrez, copii mei mă însoțesc, iar în timp ce eu scriu, ei își fac temele, desenează sau trag cu ochiul la ceea ce fac eu. Pentru mine a fost o soluție în a le alimenta curiozitatea firească a unui copil – 'tu ce faci la serviciu, mami?', dar și de a le alina frustrarea de a fi plecată așa de mult de acasă.

După prima astfel de vizită la redacție, fetița mea a spus că a fost cea mai frumoasă zi din viața ei. Și mi-am spus că dacă 1-2 ore au adus atâta bucurie în viața copiilor mei, de ce nu ar încerca și alți angajatori să facă ceva asemănător pentru copiii salariaților lor? O dată pe an, să fie decretată o 'zi a porților deschise', în care copiii să fie invitați să vadă cum lucrează părinții lor. Un fel de 'Friday casual', dar nu vestimentar, în care o oră-două copiii stau lângă părinții lor.

Vă garantez că vor fi mai mult decât încântați și vor povesti luni de zile experiența. Și atunci când se vor întreba cu dor 'oare ce face mama sau tata la serviciu?' își vor aduce aminte de clipele petrecute împreună și așteptarea va fi mai ușoară. Iar dacă experiența urmează să se repete, timpul va trece mai lin.

Angajatorii luminați pun preț pe angajații-părinți

Nu cred că va fi un capăt de țară ca un angajator să aloce 2 ore dintr-un an pentru ca angajații lor să își poată aduce copiii cu ei la job și să petreacă un timp cu adevărat de calitate. Ar fi un câștig inestimabil pentru toate cele trei tabere, aflate într-un permanent conflict al lipsei de timp.

În țările civilizate, există mulți angajatori care o vineri pe lună înlesnesc un program scurt pentru salariați sau chiar le acordă o zi liberă petru a petrece timp cu familia. Și nu se dărâmă nimic, nu scade profitul, dimpotrivă, oamenii se simt mai relaxați, mai dornici de muncă, tocmai pentru că simt că șeful sau compania ține cont de nevoile și de problemele lor.  Fața umană a unui business poate începe cu o astfel de inițiativă care, pe termen lung, este profitabilă pentru toți.

Citește și 1 Iunie, Ziua Copilului, va fi zi liberă

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Mai multe din Diverse