Zoia Ceaușescu a urmat Liceul Jean Monnet apoi Facultatea de Matematică, pe care a absolvit-o în 1971. Dar nu matematica a fost prima alegere a adolescentei, care se prezenta în societate cu numele de Zoe, nicidecum cu varianta rusofilă, Zoia. Își dorea să devină regizor de film sau de teatru. Elena Ceaușescu nici n-a vrut să audă, ba chiar i-a bagatelizat alegerea comparând-o cu fiica netalentată a lui Gheorghiu Dej.
Deși se știa cine este și ce nume poartă, în facultate, studenta Zoe a fost o fată modestă și liniștită, care-și făcea ușor prieteni și care nu refuza invitații la petrecerile și ceaiurile din căminele studențești.
Cea mai cunoscută iubire a fetei Ceaușeștilor a fost cea cu Petre Roman, viitorul premier al României, pe care acesta, neelegant, n-a recunoscut-o niciodată, deși a fost confirmată de spioni dar și de aghiotantul ei. Există mărturii în dosarele securității în care se povestește pe larg cum cei doi se plimbau de mână în Herăstrău. După ce Elena Ceaușescu a aflat de dragostea ce se înfiripa între cei doi, a pus piciorul în prag, Petre Roman a fost trimis de urgență la studii în Franța, iar Zoia a primit un post de director la Institutul pentru Creație Ştiințifică și Tehnică.
La ceva timp după acest prim eșec din viața ei amoroasă, Zoe se îndrăgostește de un medic ginecolog din Cluj. Ghinionul lui a stat în arborele genealogic, medicul fiind de naționalitate maghiară. Atât Elena cât și Nicolae Ceaușescu nici n-au vrut să audă de relația fiicei lor cu un ungur.
Acela a fost momentul când răzvrătită, Zoe Ceaușescu fuge de acasă după ce-și abandonează autoturismul în zona Gării de Nord, și pleacă în Maramureș la o fostă colegă de facultate. Securitatea a găsit-o pe Domnișoara Zoe, la Sighetu Marmației.
După acest episod de rebeliune, au urmat mai multe relații, cu ziaristul Mihai Matei, cu scriitorul Petru Popescu, însă niciunul nu era agreat de familia Ceaușescu. În 1980, Zoia l-a cunoscut pe Mircea Oprean, inginer din Sibiu și cadru universitar la Politehnică. Bărbatul avea dosar bun. 'Se poartă frumos și nu se atinge de băutură, l-a lăudat Elena Ceaușescu.
“Habar nu aveam cine este când am cunoscut-o. Abia spre sfârșitul întâlnirii, în cursul serii, mi-am dat seama că este Zoia Ceaușescu', a rememorat Mircea Oprean, care avea să devină ginerele cuplului dictatorial trei ani mai târziu, în aprilie 1983.
După Revoluție, Zoia Ceaușescu s-a pensionat forțat, a trăit retrasă, ferindu-se aproape complet de presă. A murit pe 20 noiembrie 2006, în jurul orei 4.00 la vârsta de 57 de ani. Un cancer la plămâni, care nu se mai putea opera. Era fumătoare înrăită.
Credit foto: Agerpres