Ziua Armatei 2019. Ce manifestări se organizează în această zi

Ziua Armatei Române a fost stabilită, printr-un decret din 1959, pe data de 25 octombrie. Această dată are o însemnătate aparte. Pe 25 octombrie 1944, armata română cucerea teritoriul național pierdut în urma Dictatului de la Viena, din 30 august 1940. Astfel, nord-vestul Transilvaniei era complet eliberat de sub ocupație și administrație străine.

Pe data de 25 octombrie 1944, Armata Română a eliberat ultima localitate românească de sub ocupație străină: orașul Carei. Peste 50.000 de oameni au fost atunci răniți sau uciși. Ziua de 25 octombrie a devenit ziua în care țara își sărbătorește armata și pe cei care au fost și sunt în slujba ei. Ziua Armatei este, de altfel, și Ziua Soldatului.

Ce manifestări se organizează de Ziua Armatei 2019

În Bucureşti, activităţile dedicate Zilei Armatei vor începe la ora 8.30, la Monumentul Eroilor Patriei din Al Doilea Război Mondial (Universitatea Națională de Apărare) şi la Monumentul Eroilor Genişti (Piața Leu), unde vor avea loc ceremonii militare şi religioase de depuneri de coroane de flori.

De la ora 9.00, este ziua porților deschise la Muzeul Militar Naţional “Regele Ferdinand I”, dar și la Oficiul Național pentru Cultul Eroilor, unde se marchează împlinirea a o sută de ani de la instituţionalizarea domeniului cultul eroilor în România, prin înfiinţarea Societăţii Mormintele Eroilor Căzuţi în Război.

De la ora 9.30, în Parcul Carol I este deschisă o expoziție de tehnică şi echipamente militare. Tot aici vor avea loc un concert de muzică de fanfară susţinut de către Muzica Reprezentativă a MApN, un spectacol folcloric cu participarea Ansamblului artistic “Doina” al Armatei, un atelier de instrucție pentru promovarea carierei militare “Military Boot Camp” și exerciții demonstrative EOD, de tip Drill-team, cățărare și tiroliană.

Ziua porților deschise este organizată și la Muzeul Național al Aviației Române, de la ora 10.00. Aici va fi vernisată și expoziția “45 de ani de la primul zbor al aeronavei IAR 93”.

De la ora 19.00, va avea loc o ceremonie de retragere cu torţe pe itinerariul: Mormântul Ostaşului Necunoscut din Parcul Carol I, Palatul Parlamentului, Palatul Cotroceni, Brigada 30 Gardă “Mihai Viteazul” (Bulevardul Timişoara).

La Bistrița, de Ziua Armatei României, structurile Brigăzii 81 Mecanizată General Grigore Bălan', organizează o serie de activități culturale, ceremonii militare, adunări festive, armament, echipamente militare și acțiuni de promovare a carierei militare. Vineri, 25 octombrie, la ora 9:00, va avea loc o ceremonie militară la Monumentul Eroilor din Piața Petru Rareș.

În Buzău, pe 25 octombrie, la ora 10:00 are loc un ceremonial militar și religios la Cimitirul Eroilor, iar la orele serii, militarii cu torțe se deplasează pe străzile orașului Buzău, pe acordurile muzicii militare.

La Carei, manifestările dedicate Zilei Armatei vor începe la ora 14.00, în Parcul Karoly, unde vor avea loc exerciții demonstrative, prezentare de tehnică militară și atelier de tehnici de supraviețuire. De la ora 16.30, la Ansamblul monumental „Glorie Ostașului Român' are loc o depunere de coroane de flori și o ceremonie de acordare de distincții Drapelelor de Luptă ale unor unități militare, simultan cu survolarea zonei de către aeronave ale Forțelor Aeriene Române și cu sosirea „Ștafetei Veteranilor', care a plecat din Capitală pe 17 octombrie. La ora 19.00, va avea loc retragerea cu torțe.

Președintele Klaus Iohannis va participa la manifestările organizate cu ocazia Zilei Armatei. La ora 10.00, șeful statului va fi prezent în Parcul Carol din București, la Mormântul Ostașului Necunoscut, iar, de la ora 17.00, va participa la ceremonia organizată la Carei.

Citeste si

La 4 ani de la Colectiv, jurnaliștii Libertatea au intrat în posesia unei filmări care a fost ascunsă până azi publicului, Guvernului și procurorilor. Imaginile sunt devastatoare: Nu le-au luat nici măcar pulsul!'

Reacția colonelului Orlando Șchiopu, inspector-șef ISU București, în momentul în care este întrebat de ce a înjurat morții de la Colectiv

Foto: shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
substantial.ro
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Stiri