VIITURI ȘI INUNDAȚII CATASTROFALE. România n-a mai trăit teroarea apei din 1970

Viituri si inundatii

Potrivit Organizației Guvernamentale Apele Române, România se confruntă cu inundații masive. Azi dimineață o viitură pe râul Timiș a rupt digul situat în aval de localitatea Lugoj.

Pe râul Timiș, s-a atins vârful maxim de viitură în dreptul stației hidrometrice Lugoj, fiind depășită cota de pericol cu circa 1,5 metri. Nivelul apei a depășit cu 13 cm cota maximă istorică înregistrată în anul 2005.

În ultimele trei zile, s-au înregistrat precipitații cumulate 150 l/mp-/170l/mp care au condus la formarea unei viituri istorice pe râul Timiș și afluenți Bistra și Pogăniș.

Datorită precipitațiilor abundente din timpul nopții, precum și a propagării viiturilor în aval, se înregistrează în continuare creșteri importante de debite și niveluri pe toate cursurile de apă din spațiul hidrografic Banat.
Cele mai afectate cursuri de apă sunt cele vizate de codul roșu hidrologic: Timiș și Pogăniș.

Cele mai mari inundații din România ultimului secol au avut loc în anul 1970.

Atunci au fost devastate de ape mai mult de 1.500 de localități din țara noastră și Peste un milion de hectare au fost acoperite de ape.

Cele mai însemnate pagube au fost înregistrate la Satu Mare. Aici, apele au spart un dig și o uzină electrică și au lăsat în beznă oamenii ce încercau să se salveze. Au pierit sub ape 52 de persoane, deși numărul real al celor dispăruți a fost ascuns de securitate.

Foto: Apele Române

Citește și:

A intrat cu camionul într-o stație de tramvai, a ucis 8 oameni și a rănit alți 12: Eu, victima cruzimii voastre, vă condamn la moarte'

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
ziareonline.ro
CSID
Descopera.ro
Libertatea
Retete
Baby
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Huff
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Stiri