Vi-i mai amintiți pe Frații Petreuș? Cine sunt urmașii celebrilor rapsozi de pe Valea Izei

Ștefan și Ion Petreuș au fost doi dintre cei patru copii ai familiei Petreuș, din comuna Glod, Maramureș. Fraţii Petreuş au devenit un brand al Maramureşului, iar cântecele lor, interpretate la ceteră și zgondoră, au răsunat în întreaga lume timp de jumătate de secol.

Ion Petreuș a încetat din viață în 2002, la doar 57 de ani, în urma unui accident stupid petrecut în curtea casei. Artistul a căzut și s-a lovit la cap, iar câteva zile mai târziu s-a stins din viață la secția de Neurochirugie a Spitalului Județean Maramureș. Deși jumătate din formație a dispărut, jumătatea supraviețuitoare, Ștefan, nu a lăsat brandul Fraților Petreuș să moară. Așa că a continuat să interpreteze cântecele maramureșene, de pe Valea Izei, alături de fiul său, Andrei, păstrând astfel spiritul muzical al familie.

Ștefan Petreuș era cu 5 ani mai mare decât regretatul său frate. Cei patru frați Petreuș (aceasta este formula completă: Ștefan, Ion, Ioana și Pătru) au crescut cu cetera şi zongora în casă, iar mama lor le cânta seara, la culcare. Ștefan și Ion s-au jucat de mici cu zongora tatălui, iar talentul lor a fost remarcat de tot satul.

Cu timpul, Frații Petreuș au devenit ambasadori ai Maramureşului şi cântecului autentic. Talentul lor le-a adus numeroase premii naționale și internaționale. În anul 1984, Ministerul Culturii din Franţa le-a acordat moroșanilor titlul de „Cavaleri ai Ordinului de Artă şi Litere'. În anul 2000 au primit titlul „Omul Anului ' de la Institutul American de Biografii.

Formula actuală a Fraților Petreuș este compusă din tată și fiu

Anul 2010 le-a adus Fraţilor Petreuş, în noua formulă (tată și fiu), Medalia de Aur pentru România, oferită de Institutul American de Biografie. De asemenea, sunt cetăţeni de onoare ai mai multor localităţi din Maramureş, inclusiv ai comunei Strâmtura, de care aparţine satul Glod.

După moartea unuia din Frații Petreuș, în familie au apărut neînțelegerile

După moartea lui Ion Petreuș, însă, în familia lor a pătruns zâzania. Marinel Petreuș, fiul regretatului Ion Petreuș, a fost supărat ani de zile pe unchiul său pe motiv că acesta a înregistrat în nume propriu la OSIM numele de Frații Petruș fără ca familia să fie consultată. Marinel Petreuș este artist folk, profesor de chitară și director al Școlii populare de Artă 'Liviu Borlan' din Baia Mare. Urmașul lui Ion Petreuș a preferat să activeze sub propriul nume pe scena folclorului și folkului, obținând numeroase premii și trofee.

 

În 2017, însă, Marinel Petruș a îngropat securea războiului și a acceptat să urce pe scenă la o sărbătoare locală, cântând alături de Ștefan și Andrei Petreuș, unchiul și vărul său.

Citeste si

Care este povestea prenumelui îndrăgitei cântărețe de muzică populară Sava Negrean Brudașcu

Cine este iubita lui Aurel Tămaș. Partenera de viață a cântărețului de muzică populară este cu 31 de ani mai tânără decât acesta

Foto: Facebook

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
substantial.ro
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Vedete