Vești proaste pentru români! Prețul energiei electrice va crește cu până la 8% de la 1 iulie

Vești proaste pentru români! Prețul energiei electrice va crește cu până la 8% de la 1 iulie

Românii primesc o veste proastă! Prețul energiei electrice pentru consumatorii casnici va crește cu până la 8% de la 1 iulie, potrivit deciziei de joi a Comitetului de reglementare al Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).

Prețul energiei electrice va crește de la 1 iulie

Astfel, începând cu data de 1 iulie, prețul final la electricitate pentru consumatorii casnici va fi format dintr-un tarif reglementat de ANRE. Acest tarif va fi format dintr-o pondere de 10% din prețul total, dar și dintr-o componentă care reflectă prețul din piața liberă, care are o pondere de 90%.

Componenta reglementată (10%) va scădea cu 5,16% iar cea de piață liberă (90%) va urca cu 8,53%.

„În domeniul energiei electrice, Comitetul de reglementare al ANRE a aprobat Ordinul nr. 50/2017 privind modificarea tarifelor reglementate de energie electrică aplicate de furnizorii de ultimă instanță (FUI) clienților casnici care nu și-au exercitat dreptul de eligibilitate, prin care s-a decis scăderea cu 5,16% a tarifelor reglementate aplicate de FUI clienților casnici, începând cu data de 1 iulie 2017 și până la sfârșitul acestui an. Energia electrică furnizată la tarife reglementate reprezintă 10% din totalul energiei electrice furnizate la clienții casnici. Avizarea tarifelor de tip Componentă piață concurențială (CPC), cu modificări față de solicitările FUI, aplicabile, în trimestrul III, clienților finali casnici și noncasnici, beneficiari ai serviciului universal. Energia electrică furnizată la tarif CPC reprezintă 90% din consumul clienților casnici și este achiziționată de FUI exclusiv din piața concurențială, unde prețul energiei electrice a înregistrat o creștere cu 24% față de trimestrul II. În aceste condiții, deși FUI au propus creșteri cu 25% a acestor tarife, pe baza analizei realităților și tendințelor din piață, ANRE a considerat justificată o creștere medie la nivel național a tarifelor de tip CPC de 8,53%', se precizează într-un comunicat dat de ANRE.

Foto: shutterstock.com

Mihaela Tudor

Citește și:

Cum va fi vremea în weekend? După temperaturi caniculare, urmează ploi torențiale abundente

Motivul pentru care mai mulți șoferi de autobuz s-au îmbrăcat în fustă

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
ziareonline.ro
CSID
Descopera.ro
Libertatea
Retete
Baby
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Huff
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Stiri